top of page

BÜTÜN SEKTÖR MÜCBİR SEBEP HALLERİNDEN YARARLANABİLMELİ


İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı Coronavirus salgının kuyumculuk sektörünü son derece olumsuz etkilediğini belirterek, süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Daha 2 hafta önce yolcu beraberinde 5 kg altın getirilmesinin ne kadar önemli olduğunu konuştuklarını ifade eden Hoşhanlı bugün ise hızla yayılan salgın sebebiyle sektörün tarihinde yaşadığı en büyük krizlerden biriyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Çok hızlı yayılan ve bütün dünyayı felç eden bir salgından bahsediyoruz. Şu anki duruma baktığımızda nasıl bir tabloyla karşı karşıyayız?

Daha 2 hafta önce yolcu beraberinde 5 kg altın getirilebilmesinin sektörümüz için ne kadar faydalı olabileceğini konuşuyorduk. Bugün ise ertelenen fuar, kapanan binlerce mağaza, binlerce atölye ve fabrikadan bahseder durumdayız. Kuyumculuk sektörü büyük bir krizle karşı karşıya. İTO Kuyumculuk komitesi olarak perakendeci, ihracatçı, üretici, toptancı gibi farklı profillerdeki üyelerimiz açısından sınıflandırmakta fayda var. Hiç iç açıcı olmayan tabloyu şu şekilde özetleyebilirim;

Dünyanın en eski alışveriş merkezi Kapalıçarşı kapandı. Burada çok sayıda üyemiz mağdur durumda. Kiralar, maaşlar, vergiler, sigortalar. Üyelerimiz kapalıyken bu ödemeler nasıl yapılacak?

AVM’lerdeki 2000’den fazla kuyumcu kapandı. AVM’lerde bulunan mağazalarımız çok yüksek kira giderleriyle karşı karşıya. BAzı AVM yönetimleri kiralar ve hatta genel giderler konusunda destek olacaklarını bildirdiler. Ama AVM’lerin önemli bir bölümünde konu belirsiz.

Sektördeki 3000’den fazla üretim atölyesinin yanısıra büyük ölçekli fabrikalarımız da üretimlerine ara verdiler. Şu ana kadar ücretsiz izin uygulamasına çok tanık olmasak da uzun dönemde istihdam önemli derecede etkilenebilir.

Semtlerde açık olan mağazalarımız var. Çünkü vatandaşlarımızın altın bozdurma gibi ihtiyaçları ortada. Bu hizmeti sunan özverili firmalarımızı tebrik ediyorum.

Fuar ertelendi. Pek çok firma fuar için ciddi üretim yapıp stoğunu artırdı. Şimdi firmalarımız ciddi bir stok yükü ile karşı karşıya.

İhrac pazarlarımızda sıkıntı büyük. Dünyada salgın sebebiyle 2 milyardan fazla insan evinde. Alınan siparişler iptal edildiği gibi, yeni siparişler de elbette yok.

Özetlemek gerekirse, perakendeci, üretici ve ihracatçı üyelerimiz büyük problemlerle karşı karşıyalar.

 

Perakendeci kuyumcular ile birlikte kuyumcu imalatçılarının, döviz bürosu ve Altın Borsası üyelerinin de faydalanması için İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komitesi olarak bu durumun düzeltilmesi, bütün sektörün MUCBIR SEBEP hallerinden yararlanabilmesi için karar alıp ilgili makamlara müracaatta bulunduk.

 

İTO Kuymculuk Komitesi’nin bu şartlardaki acil eylem planı nedir?

Kuyumculuk komitesi olarak acil olarak toplandık ve durum değerlendirmesi yaptık. Üyelerimizle de iletişim halindeyiz. Biz öncelikle bütün sektörel kurumların işbirliği içinde ortak akıl ile çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Sorunlarla ilgili oğru tespitlerin yapılması ve sorunların önceliklerinin belirlenmesi bu dönemde büyük önem taşıyor. Sorunlarımızı hükümetimize iletirken tek ses olmalıyız. Örneğin vergi ödemelerinin ertelenmesi ilk açıklanan desteklerden biriydi. Ancak kuyumculuk sektörü bunun dışında bırakıldı. Perakendeci kuyumcular ile birlikte kuyumcu imalatçılarının, döviz bürosu ve Altın Borsası üyelerinin de faydalanması için İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komitesi olarak bu durumun düzeltilmesi, bütün sektörün MUCBIR SEBEP hallerinden yararlanabilmesi için karar alıp ilgili makamlara müracaatta bulunduk. Bu ve benzeri sorunların tespiti ve çözümü noktasında beraber hareket etmeliyiz.

Firmalara önerileriniz nelerdir?

Sektörün firma bazında bir eylem planı ortaya koyması gerekiyor. Bu salgın dünya ekonomisine büyük tahribat veriyor, biz süre daha vermeye de devam edecek. Ama en fazla bir kaç aya kadar geçecek. O yüzden firmalarımızın panik yapmadan aklı selim hareket etmesi gerekiyor. Bütün işler mahvoldu diye istihdamı azaltıp kaliteli personelimizi kaybetmek, stoklarımızı eritip büyük işçilik zararlarıyla karşı karşıya kalmak, dükkanı kapatmak gibi fevri kararlar almamalıyız.

Hatta bu salgın krizinden dersler çıkarmalı, işlerimizi dış şoklara karşı daha dirençli hale getiren yapılar kurmalı, finansal açıdan güçlü, nakit akışı dengesizliklerine karşı önlem almış bir organizasyon haline gelmek için çalışmalıyız.


Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page