LÜKS SEKTÖRÜNDE DENGELER DEĞİŞİYOR
Deloitte tarafından yayımlanan “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2016” raporuna göre, dünyanın en büyük 100 lüks tüketim firması 2014 mali yılında 2,220 milyar dolar satış geliri elde etti. Toplam lüks tüketim içerisinde mücevherat ve saat firmalarının payı ise $1,950 miyar dolar oldu.
Rapora göre, 2016 yılında lüks sektöründe büyüme yavaşlarken, güç dengelerinin de değişmesi bekleniyor. Örneğin, Çin ve Rusya gibi önemli pazarlarda büyüme yavaşlarken, Hindistan ve Meksika hızla büyüyor. Orta Doğu ise büyüme potansiyeli sunuyor.
Lüks tüketim alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük 100 firması 2014 mali yılında 222 milyar dolarlık net satış geliri elde etti. Bu firmalardan her birinin ortalama satış rakamı ise 2,2 milyar dolar oldu. Rapora göre, lüks tüketimin küresel güçleri sıralamasında; Mücevher ve saat şirketleri bir önceki yıla göre büyük bir değişim yaşadı. 2013 yılında en hızlı büyüyen sektör iken, 2014 yılında toplam lüks ürün satışında yaşanan %0.4 düşüşle büyük bir gerileme yaşadı. 2013 yılında mücevher alımlarında yaşanan aşırı artış sebebiyle gerçekleşen, temelde son derece yüksek satış büyümesini, bu yıl altın fiyatlarında uluslararası bir düşüş takip etti.
Rapor, lüks sekötöründe büyümenin yavaşlayacağını öngörürken aynı zamanda lüks ürünlere olan talebin kârlı olarak büyüdüğünü söylüyor: Ekonomik zorluklara ve büyüme hızının bir önceki yıla göre daha düşük olmasına rağmen lüks markalar büyümesini sürdürüyor. Ayrıca kâr marjlarının bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu görülüyor.
Rapora göre, lüks tüketimin küresel güçleri sıralamasında ilk üç firma; Louis Vuitton, Compagnie Financière Richemont, Estée Lauder yerlerini korurken, geçtiğimiz yıl listeye girerek sıralamayı değiştiren Hong Kong’lu mücevher firması Chow Tai Fook ise üç sıra düşüş yaşadı. En hızlı büyüyen yirmi firmanın ilk sırasında ise Michael Kors’u geride bırakan Kate Spade yer aldı.
Mücevher ve saat firmaları kategorisinden Swatch Grubu ve Chow Tai Fook bu yıl da En iyi 10 firma arasında yerini aldı. Geçtiğimiz yıl listeye giren Hong Kong'lu mücevher firması Chow Tai Fook, bu yıl satış gelirlerinde düşüş yaşadı ve listed 4. sıradan 7. sıraya geriledi. Böylelikle geçen yıl liderliği Chow Tai Fook'a kaptıran Swatch, bu yıl liderliğini geri aldı.
Mücevher ve saat sektörü, 2014 yılının En iyi 100 şirketi içerisinde bulunan 29 şirketi ile listede en çok şirketi bulunan ikinci sektör oldu.
En iyi 100 şirket arasında yer alan 29 şirketi 3 gruba ayırabiliriz:
Bunlardan 9’u İsviçreli lüks saat markaları,
9’u Çin/ Hong Kong ve Hindistan merkezli geniş perakende ağları,
Geri kalan 11’i ise; lüks mücevherin ulaşabileceği en uç nokta olarak tabir edilen Graff Diamonds'dan, global inci markası Mikimoto'ya ve ulaşılabilir lüks mücevher markaları olan Danimarkalı Pandora ve İspanyol Joyeria Tous gibi örneklerle, ağırlıklı olarak mücevher markalarından oluşuyor.
Listedeki mücevher firmaları içerisinde hızla büyüyen ilk 4 firma içerisinde yüzde 48.1 ile Graff Diamond ilk sırada yer alıyor. Raporda, Graff Diamond’ın etkileyici büyüme performansında Ortadoğu ve Uzakdoğu’dan gelen güçlü talep ve genişleyen perakende kanalının etkisine dikkat çekiliyor.
Graff Diamonds’ın ardından yüzde 32.5’lik bir büyüme ile Pandora geliyor. Danimarkalı ulaşılabilir lüks firması Pandora, 9 sıra birden yükselerek 26. sırada konumlanıyor. Meşhur charm bileklikleri ve yeni sıralı yüzükleri ile tüm coğrafyada hızla genişleyen mağazalarıyla Pandora’nın %25'in üzerinde büyüme sağladığı görülürken Pandora’nın elde ettiği yüzde 25.9’luk net kar marjının bir lüks markanın sağladığı en iyi performans olduğu belirtiliyor.
Rapora göre, Indian jewellers PC Jeweller ve Gitanjali Gems de sektörün hızlı büyüyen diğer şirketleri arasında.