top of page

VICENZAORO WINTER OLUMLU SİNYALLER VERDİ


VicenzaOro Winter 2017, 20 – 25 Ocak tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini ağırladı. Fuardaki katılımcı ve ziyaretçi sayısının fazlalığı, sektörün 2017’de göstereceği performansla ilgili olumlu senaryoların çizilmesine sebep oldu. Fuara Türkiye’den 60 firma katıldı ve memnun ayrılan firmaların sayısı hiç de az değil.

Dünya mücevher endüstrisi fuar takviminin en prestijli fuarlarından biri olan VicenzaOro Winter sona erdi. Organizasyonda 36 farklı ülkeden 1500 marka dünyanın dört bir yanından gelen sektör profesyonelleri ile buluştu. 9 ayrı salon ve toplam 29.000 m2’lik alanda düzenlenen fuarda on binlerce mücevher vitrinleri süsledi. VicenzaOro’nun butik formatı olan ICON, LOOK, CREATION, EXPRESSION, ESSENCE, EVOLUTION’nin denenip test edildiği bir alanda düzenlendi.

Mücevher üretim teknolojisi alanındaki referans fuar niteliğindeki T-GOLD’da ise 13 ülkeden 134 farklı firma son teknoloji ürünlerini endüstrisi profesyonellerinin beğenisine sundu.

Bu yıl milli katılım düzenlenmedi

Mücevher İhracatçıları Birliği geçtiğimiz yıllarda düzenlediği milli katılım organizasyonunu bu yıl iptal etti. Yer konusunda, fuar yönetimi ile uzun yıllardır devam eden müzakereler bu sene de sonuç vermeyince, birlik kendisi için fuar yönetimi tarafından rezerve edilen alanı kabul etmedi ve ihracatçı firmalarımızı bireysel katılıma yönlendirerek, daha iyi yerlerde kiralama yapmaları için teşvik etti. Pek çok firmamız geçtiğimiz senelere göre daha iyi yerlerde fuarda yer alınca, fuardan memnuniyetleri de o düzeyde arttı. Fuarın öncesinde milli katılımın iptal edildiği bilgisini aldıktan sonra katılımcı firmalarla görüştüm. Çoğu firma birliğin bu kararını doğru buldu. Örneğin Riva bu fuarda 1. Salon’da hemen bitişiğinde Matjani ile birlikte yer aldı. Regold, Mioro, Midas gibi firmalarımız da Salon 4’ü tercih ettiler. Yeri gelmişken belirtmekte fayda var. Milli katılım fuarlarında destek oranı %70’i buluyorken, bireysel katılımlarda bu oran %50. Tabi dahi iyi bir yerin getirisi tercih edilebiliyor. Ama çoğu zaman (Örneğin Hong Kong) milli katılım fuarları daha iyi sonuçlar verebiliyor.

Markalarımız reklamlarıyla fuara damga vurdu

Özellikle Roberto Bravo bu yıl da fuarın öne çıkan markaları arasında yer aldı. 7. Salon’daki özel standında misafirlerini ağırlayan firmanın reklamları, fuar kataloğunun arka kapağındaydı. Aynı zamanda fuara ana giriş bölümünden adımını atan binlerce sektör profesyonelinin ilk gördüğü şey de Roberto Bravo’nun dev reklam afişleri oldu. Yine Bağ Kuyumculuk da ana koridordaki reklamları ile öne çıkan firmalar arasındaydı.

Altın Dünyası ve World Diamond Magazine yabancı alıcılarla buluştu

Yabancı dilde yayınlanan Altın Dünyası ve Mücevher İhracatçıları Birliği adına, Dünya Elmas Borsaları Federasyonu işbirliği ile hazırladığımız World Diamond Magazine de çok sayıda sektör profesyoneline fuar süresinde ulaştırıldı.

Türkiye’den ziyaretçi akını

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’den çok sayıda sektör mensubu da fuarı ziyaret etti. Önceki yıllarda katılımcıların yanı sıra üretici ve ihracatçılar fuarı ziyaret ederken, son yıllarda pek çok perakendeci dahi fuarı ziyaret etmeye başladı. Zira fuar, önümüzdeki dönemde sektöre damga vuracak trendlerle ilgili önemli fikirler veriyor. Türkiye’den ziyaretçi sayısı bu sene de oldukça fazlaydı ve her sene artmaya devam ediyor.

Peki yurtdışı fuarlar perakende mücevherciler için doğru satın alma yerleri mi? Bu sorunun yanıtı pek çok kişi için elbette ki ‘’hayır’’. Eğer fuara, ‘’daha ucuza ürün alabilirim’’ diye gidiyorsanız yanılıyorsunuz. Vereceğiniz sipariş miktarı ölçek ekonomisi avantajı yaratacak miktarda olmayacağı için, doğru fiyatı yakalamanız da mümkün olmayacaktır. Uygun fiyata ürün bulsanız dahi servis, tamir, bakım, tekrar sipariş gibi problemleri de göz önünde bulundurmanız şart.

ABD ve Avrupalı ziyaretçi sayısında artış var

Fuarın ziyaretçi sayısı oldukça fazlaydı. Son yıllarda ABD ekonomisinin toparlanması ile birlikte bu ülkedeki alım gücü de yükseldi. Bu durum mücevher talebine de olumlu yansıdı. Katılımcılar ile yaptığımız görüşmelerde ABD’li alıcıların sayısı ve niteliğinden memnun olduklarını dile getirdiler. Benzer durum Avrupalı alıcılar için de geçerli. ABD ve Avrupa pazarlarındaki hareketlenme sektörü olumlu anlamda etkileyebilir.

Rus ilgisi halen istenen sayıda değil

Fuarda göze çarpan şeylerden biri de Rus alıcıların azlığı idi. Önceki yıllardaki Rus ziyareçiler ile karşılaştırdığımızda bu fuarda çok az sayıda Rus alıcı ile karşılaştığımızı söyleyebilirim. Rusya pazarındaki hareketlenmeyi en az bizim kadar İtalyanlar da sabırsızlıkla bekliyor.

Köklü değişiklikler yok

Pazarda çok önemşi değişiklikler olmayınca katılımcı firmalar da ciddi değişikliklere gitmemişler. Pek çok firmanın katıldığı yer de standı da aynı. Örneğin; Pasquale Bruni, Roberto Coin gibi pek çok firmanın stand tasarımı geçtiğimiz senenin aynısıydı. Hall 7’de yine önemli markalar, gösterişli standları ile yer aldılar.

Özet olarak dünya mücevher fuarı takviminin en önemli organizasyonlarından birisi olan VicenzaOro gerek katılımcıların geneli gerekse ziyaretçilerin hafızalarında olumlu bir izlenim bıraktı. İtalya’da oluşan bu olumlu havanın Mart ayında düzenlenecek olan İstanbul Jewelry Show’a da yansımasını ümit ediyoruz.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page