top of page

ŞİMŞEK; YASTIK ALTINDAKİ ALTINLARI EKONOMİYE KAZANDIRMALIYIZ


Ekonomi yönetimi yastık altındaki 2 bin 200 tondan fazla altının ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Hazine Müsteşarlığı ‘’altın tahvili’’ ve ‘’altına dayalı kira sertifikası’’ olmak üzere iki yeni güvenli yatırım aracını finansal sisteme katmak için hazırlıklarını tamamlamak üzere.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla ‘’altın tahvili’’ ve ‘’altına dayalı kira sertifikası’’ olmak üzere iki yeni güvenli yatırım aracını finansal sisteme katacaklarını bildirdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de altının "güvenli liman" olarak değerlendirildiğini ve geleneksel bir yatırım aracı olarak görüldüğünü söyledi. Türkiye'de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğunun tahmin edildiğini anlatan Şimşek, bunların ekonomiye kazandırılması için çeşitli adımlar atıldığını ifade etti.

‘’Yastık altından ekonomiye kazandırılan altın miktarı istenilen seviyede değil’’

Şimşek, Merkez Bankasının bankaların Türk lirası üzerinden ayırdığı zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak tutulmasının önünü açtığını hatırlatarak, söz konusu düzenleme ve bankaların altın hesap uygulamalarıyla bir miktar yastık altı altının ekonomiye kazandırıldığını ancak bunun istenilen seviyede olmadığını kaydetti.

Yastık altındaki altına ilave getiri imkanı sağlanacak

Hazine Müsteşarlığının yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için yeni bir çalışma yaptığını bildiren Şimşek, bu kapsamda "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni ve güvenli yatırım enstrümanını finansal sisteme katacaklarını bildirdi.

Finansal sistemin derinlik kazanmasını sağlayacak bu önemli adımla, tasarrufların artırılmasını, ekonomiye ivme kazandırılmasını ve vatandaşların atıl duran altınlardan ilave getiri sağlamasını amaçladıklarını belirten Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de önemli miktarda altın yastık altında atıl tutulmaktadır. Bunun arkasında çeşitli psikolojik sebepler olmakla birlikte yatırım araçlarının sınırlı olması da bu altınların ekonomiye kazandırılmasında bir engel teşkil ediyordu. Hazine, yapacağı bu yeni çalışmayla vatandaşlarımıza iki yeni yatırım enstrümanını sunmuş olacak. Normalde devlet tahviline yatırım yapan yatırımcıya, ana para karşılığında ara dönemde bir getiri sunulmaktadır. Altın tahvilinde de yatırımcıdan toplanacak altın karşılığında ara dönemde yatırımcıya belli bir oranda getiri Türk lirası olarak ödenecektir ve söz konusu getiri altın fiyatlarına endeksli olacaktır. Böylelikle vatandaşımız hem altın fiyatındaki değişimden yararlanacak hem de Hazinenin sunmuş olduğu getiriyi alacak."

Şimşek, söz konusu çalışmanın kısa bir süre içinde tamamlanarak hayata geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

ÖZCAN HALAÇ; ‘’Büyüme için kaynak yastık altında’’

Yalnızca kuyumculuk ve mücevherat sektörünün değil Türkiye ekonomisinin önde gelen firmalarından İstanbul Altın Rafinerisi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Av. Özcan Halaç, yastık altında atıl olarak bekleyen altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla 2010 yılından bu yana önemli çalışmalar yaptıklarını, ancak halen yastık altından ekonomiye kazandırılan altın miktarının istenilen seviyede olmadığını söyledi. Halaç değerlendirmesinde şu noktaların altını çizdi; ‘’Türkiye’de yastık altındaki altının miktarını kesin olarak söyleyebilmemiz mümkün değil. Yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğunu tahmin ediyoruz. Bu rakamın 5 bin ton civarına kadar çıktığı da söyleniyor. Bu son derece önemli bir kaynaktır. Ancak ekonomiye kazandırılmamış olması ülkemiz için önemli bir kayıptır. Biz bu konuda 8 yıldır bankalar ile işbirliği yapıyoruz. Ancak ekonomiye kazandırılan altın miktarı yaklaşık olarak yalnızca 50 ton civarındadır. Bu miktarın çok daha yüksek seviyede olması gerekiyor. Tabi bu konudaki en önemli adımları ekonomi yönetimi atıyor. TCMB bankalara TL yerine altın cinsinden zorunlu karşılık tutabilme şansı tanıdı. Bu oranın arttırılması bankaların altın bankacılığına olan ilgisini daha da arttıracaktır. Finansal sistemdeki altına dayalı enstrümanların çeşitlenmesi yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması noktasında önemli katkı sağlayacaktır. Sayın Mehmet Şimşek’in açıkladığı ‘’altın tahvili’’ ve ‘’altına dayalı kira sertifikası’’ çalışmalarını olumlu buluyor ve destekliyoruz. Bu çalışmalar neticesinde büyüme için gerekli olan kaynak ihtiyacının bir kısmının yastık altından karşılanması mümkün olabilecektir.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page