GLT’nin 'mücevher sertifikaları' artık tüm dünyada geçerli!
İstanbul Kuyumcular Odası tarafından kurulan GLT'nin kuyumcular ve tüketiciler için düzenlediği sertifikalar; artık tüm dünyada geçerli olacak. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), GLT’nin ISO17025 teknik şartlarını karşılayarak uluslararası standartlarda hizmet ürettiğini tescilledi.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle İstanbul Kuyumcular Odası’nda kurulan Türkiye Gemoloji Laboratuvarı’nın (GLT), kuyumcular ve tüketiciler için düzenlediği sertifikalar; artık tüm dünyada tescil edilmiş oldu. GLT, uluslararası geçerlilik için tüm denetimleri başarıyla geçerek, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından onaylanarak TS EN ISO/IEC 17025: 2012 uluslararası standart belgesini almaya hak kazandı. Yaklaşık 1,5 yıl önce hizmete başlayan GLT’nin gösterdiği bu başarı, ihracatta rekorlar kıran ve dünya birinciliğine oynayan Türk kuyumculuk sektörünün gemoloji alanında da uluslararası arenada rakipleriyle boy ölçüşebilecek bir noktaya ulaştığının tescili olarak kabul ediliyor. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, TÜRKAK'ın GLT’ye verdiği bu onayı, kaliteli ve hızlı hizmetin ödüllendirilmesi olarak gördüklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Laboratuvarımız, kurulduğu günden beri Türkiye'nin en önemli meslek kuruluşlarından biri olan İKO güvencesiyle hem kuyumculara, hem de tüketicilere pırlanta ve mücevher sertifikalarını hızlı ve kaliteli hizmet anlayışıyla servis ederek herkesin güvenini kazanmıştır. GLT, 1,5 yıl gibi kısa sürede gemoloji alanında sektörün aranılan, tercih edilen ve sonuçlarıyla referans gösterilen bir markası olmayı başarmıştır. Artık, sadece kuyumcular değil, tüketiciler de başvurarak mücevherine ekonomik ve hızlı şekilde uluslararası geçerlilikte sertifika alabiliyor."
Atayık, bu sertifika sayesinde Türkiye'de üretilen mücevherlerin başka bir teste tabi tutulmasına gerek kalmayacağını kaydederek, "Bu durum da ürünlerimizin ihracat süresini hızlandıracak, uluslararası standart belgesi olduğu için güvenilirlik açısından bir sıkıntı olmayacak ve ihracatımızı da önemli şekilde artıracak." dedi.
ISO17025 standardı, deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartların yanı sıra bir laboratuvarın teknik açıdan doğru ve güvenilir sonuçlar üretme kabiliyetini ve teknik yeterliliğini de ele alıyor. Laboratuvar yeterliliğinin göstergesi olarak uluslararası düzeyde tek bir standardın kullanılmaya başlanması yoluyla, dünyanın herhangi bir yerinde faaliyet gösteren laboratuvarların birbirleriyle aynı seviyede rekabet etmesi amaçlanıyor. Bu akreditasyonla ürünlerin ihraç edildiği ülkelerde yeniden teste tabi tutulması gereğinin azaltılması veya sıfıra indirilmesi hem zaman hem de masrafların azaltılmış olması sebebiyle üretici ve ihracatçı firmalar açısından çok büyük faydalar sağlıyor.