İKO ve İTO’DAN ANKARA ÇIKARMASI!
İstanbul Kuyumcular Odası Yönetimi ve İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komitesi üyelerinden oluşan heyet, Cumhurbaşkanlığı, AK Parti ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda birçok görüşme yaparak sektörün çözüm bekleyen sorunları anlattı.
Mustafa Atayık başkanlığındaki İstanbul Kuyumcular Odası Yönetimi’nin sektörü temsil eden tüm kurumlarla “Ortak Akıl” çerçevesinde sorunlara çözüm getireceği görüşü sahada da kendini göstermeye başladı. Sektör tarihinde ilk kez tüm kurum başkanlarını İKO’da bir araya getiren Kuyumcular Odası Yönetimi, şimdi de İTO Kuyumculuk Komitesi üyeleriyle birlikte mesleki sorunlara çözüm getirmek amacıyla Ankara’ya gitti. İKO Başkanı Mustafa Atayık, Başkan Vekili Turhan Gürdal, Başkan Yardımcıları Burak Yakın ve İlhami Yazıcı, Yönetim Kurulu üyesi Eyüp Özcan, İTO Kuyumculuk Komitesi üyeleri Ercan Özboyacı ve Mirat Kökler, HRD Türkiye Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir, Nadir Metal Rafineri Uluslararası Projeler Direktörü Behnar İlgin, Türk kuyumculuğunun çözüm bekleyen sorunları için Ankara’da yoğun bir gün geçirdi. İKO ve İTO Kuyumculuk Komitesi üyeleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanı Yusuf Karaloğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanı Cengiz Demircan, Gümrükler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yakup Sefer, Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Başkanı Jale Arslan ve Esnaf ve Sanatkarlar Daire Başkanı Ali Bayraktaroğlu’yla bir araya gelerek sektörel sıkıntılara çözüm yolu aradı.
Son derece verimli geçen görüşme trafiğinde sektör için hayati önem taşıyan konular ele alındı. Yastık altındaki altınların sisteme kazandırılması sürecine tüm kuyumcuların dahil edilmesinden, 2 kilograma kadar yapılan ithalatta beyanın yeterli olmasına, geçmişe dönük sektöre tahakkuk eden KKDF cezaları konusundaki son gelişmelerden kuyumcu odalarının piyasada ayar ve sahtecilik başta olmak üzere oda ve ticaret odası üyesi ayrımı yapılmadan herkesi denetleyebilecek bir yetkiye sahip olmasına, yurt içindeki laboratuvarlarda sertifikasyon hizmeti için getirilen pırlanta ve taşların teşvik edilmesinden Merkez Bankası’nda tutulan altın stoklarının piyasaya kredi olarak kullanılmasına kadar birçok konu masaya yatırıldı.