top of page

2018’İN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE DÜNYADAKİ ALTIN TALEBİ


Mücevherat

2018’in ikinci çeyreğinde altın mücevhere olan talep 510.3 tona düşerek %2 geriledi. Yılın ilk yarısındaysa 1,031.2 tonla stabilitesini korudu.

  • Hintli tüketiciler, yüksek yerli altın fiyatlarıyla ve mevsimsel etkilenmelerle karşılaştı.

  • Piyasanın bazı kesimlerinde ekonomik faktörler ve yeni katma değer vergisi uygulaması Orta Doğu’daki altın talebini vurdu.

  • Çinli tüketiciler, endüstrinin gelişme hızına ve markalaşma çalışmalarına olumlu karşılık verdi.

Yılın ikinci çeyreğinde altın talebinin yıldan yıla gerilemesinin asıl nedeni piyasanın bazı kesimlerinde ortaya çıkan zorlu durumlar. Bu piyasalardaki zayıflığın asıl etmenleri Orta Doğu ve Hindistan olmasına rağmen, Çin ve Amerika’daki olumlu sonuçlar genel piyasayı kısmen dengeledi. 2018’in ilk yarısı 2017’nin ilk yarısıyla karşılaştırıldığında talep 1,035.8 tondan 1,031.2 tona düşerek çok az değişikliğe uğradı. Altın mücevher talebinin, yılın çeyreği boyunca altının ABD doları fiyatındaki nispeten keskin düşüşe tepki olarak yükselmemesi şaşırtıcı görünebilir. Ancak, piyasadaki nakit sıkıntısı, yerel tüketicilerin benzer altın fiyat indirimlerinden yararlanamadıklarını; bunun yerine sabit veya daha yüksek fiyatlar ile karşı karşıya kaldıklarını gösterdi.

Artan dolar, ABD doları altın fiyatı ile yerel para birimi fiyatları arasındaki değişkenlik ön plana çıktı.

Hindistan

Hindistan’daki altın talebi, yüksek yerel fiyatlar ve mevsimsel faktörlerden dolayı 2017’nin güçlü ikinci çeyreğine kıyasla düşüşe uğrasa da uzun dönem genel ortalamasında çizgilerden sapmadı. Yıldan yıla azalan talep, geçen yılın ikinci yarısında tüketicilerin yeni katma değer vergisi sistemine geçiş dönemi olan 1 Temmuz öncesinde taleplerde artış olduğu yönünde gösterildi. Uzun döneme baktığımızda, beş yılın çeyrek ortalamasının 149.1 tonla %1 alta düştüğünü ve sonraki on yılın ikinci çeyrek ortalamasının 144.1 tonla %3 arttığını gözlemleyerek uzun dönemde Hintlilerin altına olan talebinin kısmen yerinde olduğunu sonucuna varabiliriz.

Nisan ayındaysa, düğün sezonunun ve bir Hint bayramı olan Akshaya Tritiya’nın taleplere olumlu yansıması oldu. Hindistan altın ticareti, o dönemin yüksek yerel altın fiyatlarına rağmen bayram döneminde taleplerin azalmadığını rapor etti. Düğün ile ilgili alımlar da çeyrek dönemde altın talebini destekledi. Ancak, bu olumlu etki kısa süre içinde geriledi, çünkü Rupi ABD Doları karşısında zayıfladı ve yerel altın fiyatını yükseltti.

Hintliler için uğursuz bir zaman olan Adhik Maas, aynı zamanda altının yıldan yıla düşüşüne etki eden bir faktördü. Adhik Maas, hint takviminde ay ve güneş takvimlerini hizalamak için her 30-36 ayda bir gerçekleşen ek bir aydır. Düğün gibi olaylar için uğursuz bir zaman olarak kabul edilir, bu nedenle altın mücevher talebi üzerinde negatif bir etkisi vardır. Mayıs ayı ortalarında Adhik Maas'ın başlaması, yerel altın fiyatının, ABD doları fiyatına kıyasla oldukça keskin bir şekilde düşmesiyle aynı zamana denk geldi.

Adhik Maas döneminde fiyatlarda görülen keskin düşüşler

Muson iklimine girilmesiyle, yılın son çeyreği talepler açısından durağan geçti. Uğursuz varsayılan Adhik Maas döneminin 13 Haziran'da sona ermesini takiben hükümetin çiftçi gelirlerini artırma girişimleri yardımıyla (Kredi muafiyetleri ve bazı mahsuller üzerindeki asgari destek fiyatları gibi) kırsal topluluklar arasında muson hazırlıklarının başlaması hızla devam etti. Genellikle altının, tohum almak için kredi teminatı olarak kullanıldığı bu zamanda, tarım toplulukları muson dönemi için daha çok hazır ekinlere yöneldiler.

Çin

Yılın ikinci çeyreğinde mücevher talebi 144.9 tonla %5 artarak son iyileşmeleri korumaya devam ederken, 2018’in şimdiye kadar olan kısmında talep, 332.9 tonla son üç yılın en yüksek rakamına ulaştı.

Piyasa alışıldık temalarla devam ediyor. Tüketiciler, geleneksel mücevherlerden giderek uzaklaşarak inovatif ve yaratıcı tasarımları tercih ediyor. Altın mücevher talebinde piyasaya %70 oranla klasik sade 24 ayar mücevherler hakim olurken, daha yeni ve alternative olana talep te devam etti. 18 ayar, 22 ayar ve %99.99 saf altından yapılma 3 boyutlu dizayn edilmiş has altınlar bir adım öne çıktı.

Giderek daha da bilinçlenen tüketiciler arasında, hizmete ve markalaşmaya daha titiz yaklaşmak önemli bir mesele. Yenilikçi tanıtım, pazarlama ve müşteri hizmetlerine yönelik yeni büyüme trendi, yılın ikinci çeyreğinde olumlu sonuçlar doğurdu. Perakendeciler ve üreticiler, daha çok ihtiyaç duyulan ürünleriyle, öncü kitleleri daha etkili bir şekilde hedef almak ve etkilemek için çaba sarfettiler. Örneğin, CHJ Mücevherat, büyük şehirlerde yaşayan genç ve hırslı kadınların hayatlarını anlatan popüler bir televizyon dizisi "Pekin'de Kadınlar" ile işbirliği yaptı. 2017’de Deloitte tarafından yürütülen, 2016 tüketici araştırma programının sonuçlarını yansıtan araştırma, Y kuşağının geleneğe daha az öncelik verdiğini ve eşsiz ve farklı birşey satın almayı tercih ettiğini ortaya koydu. Sektör, bu eğilimin farkında ve mücevher talebinde daha özel tasarımlara yönelip, etkin tanıtım ve pazarlamaya duyulan ihtiyacı gidermeye devam ediyor.

Ortadoğu & Türkiye

Orta Doğu pazarlarında mücevher talebi zorlu ekonomik zemine karşı mücadele etmeye devam etti. İran, beklenmedik bir şekilde bölgenin en büyük yılın ikinci çeyrek kaybını yaşadı. Talep, tarihteki veri serilerinden en düşük ikinci çeyrek olan 6,6 tonla %35 düştü. Yenilenen ekonomik yaptırımlar ve kurdaki çöküşle yüz yüze gelen altın talebi, yerel fiyatta gerçekleşen artışlarla da ekstradan düşmeye uğradı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de yeni katma değer vergisinin etkisiyle yıldan yıla kayba uğrayanlardan. Suudi Arabistan’da talep, yılın ilk yarısında son üç yıldakinden yarıya indi. Üreticiyi yerli olanlardan seçme çabaları da talebi azalttı.

Mısır, %10 artışla gelişme gösteren tek ülke olarak tekrar kayda geçti. Fakat bu yıldan yıla artışın yanıltıcı bir tarafı var. O da şu ki, 2017’nin ikinci çeyreğinde talep sadece 4.7 tondu. Ama yine de yerlileştirmeye teşvik, artışı desteklemişti. Mısır hükümeti, yeni bir reform ve yatırım programı uyguladıktan sonra ekonomik büyümeye katkısı olan 2 milyar dolarlık bir IMF kredisi onaylandı.

Türkiye’deki yıldan yıla olan %10’luk düşüş, artan altın fiyatlarıyla siyasi gerilimin bir sonucuydu. 10 tonluk altın talebiyle Türkiye, en düşük ikinci, ikinci çeyrek talebi oranına sahip ülke olarak listede yer aldı.

Batı

Amerika mücevher talebinde, son on yılın ikinci çeyreklerinde 28.3 tonla %5 artarak düzenli büyüme oranlarıyla istikrarını korudu. Yılın başından beri talep, piyasayı canlı tutacak kadar yüksekti. Bu talep, ekonomik sıkıntılarla baş etmeye çalışan yerel çevreyi olumlu etkiledi. Büyük mağazalar, genel mücevher satışlarında ve lüks tüketimlerde iyi satış rakamlarına ulaştıklarını kaydetti.

Amerika ikinci çeyrek mücevher talebi son 10 yılın en güçlüsü

Avrupa’da Amerika gibi düzenli talep artışında devamlılığı sağlayabildi. İkinci çeyrek talebinde göze çarpar bir yukarı doğru hareket görülmekte. Bu talep, stabil euro altın fiyatlarıyla desteklendi. İtalya, mart ayındaki genel seçimlerin etkisiyle birlikte tekrardan en zayıf ülke konumunda yer aldı.

Güneydoğu Asya

Endonezya ve Vietnam'daki talep zayıflığını genel olarak telafi etmiş durumda. Endonezya’da talep ikinci çeyrekte %10 artarak son üç yılın en yüksek rakamını gördü. Sağlıklı ekonomik büyümenin ekmeğini yiyen tüketiciler, doğal olarak altın satışlarında iyi performans gösterdiler. Vietnam’da aynı şekilde pozitif yansımaları tecrübe etti.

Güney Kore’deki mücevher sektörü kısmen durgundu. Yarımada’da siyasi gerilimin ortadan kalkmasına rağmen talep, küresel ticaret savaşlarının artan sinyalleri yüzünden son beş yılın en düşük rakamını elde etti.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page