top of page

SENTETİK ELMASLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 GERÇEK


1. Sentetik elmaslar, doğal elmaslara fiziksel ve kimyasal özellik olarak benzeselerde tıpa tıp aynısı değiller.

Sentetik elmaslar üretim yöntemlerine göre HPHT veya CVD olarak ikiye ayrılırlar. Bu yöntemler 2-3 haftalık bir sürecin sonunda sonuç veriyor. Her iki yöntemde profesyonel gözle bakıldığında doğal bir elması sentetik elmastan ayırabilecek noktalara sahip. Örneğin, çoğu sentetik elmas üretim işlemleri boyunca renk bozulmalarına uğrayabildiğinden üretim sonrasında renk düzeltme müdahalelerine ihtiyaç duyuyor ve bu da ayırt edilmelerini sağlayan bir nokta.

2. Yapay elmasların çoğu Asya’da üretiliyor.

Sanılanın aksine yapay elmasların çoğu Amerika’da değil, Çin, Singapur ve Hindistan’da üretiliyor. Bugünlerde, Asya’da bu konuda yatırımlar oldukça fazla olduğu için üretimde git gide yaygınlaşmakta. Bu üreticilerin çoğu ürünlerinin çevre dostu, hatasız ve transparan olduğunu iddia etseler de bu iddialar belirsiz ve doğrulanmamış.

3. Satış fiyatını etkileyen en büyük unsur kullanılan elektriğin maliyeti.

Sentetik elmas üretmenin temel maliyet kaynağı elektrik kullanımından geliyor. Bazı üreticiler bu nedenle, fabrikalarını elektrik maliyetinin en az olduğu bölgelere kuruyorlar. Teknoloji geliştikçe de bu maliyetler daha da aşağı çekilecek. Safir, zümrüt, yakut gibi renkli taşlar maliyet açısındansa doğal olanlarından %10 daha düşük.

4. 1 karatlık yapay elmasın karbon emilim düzeyi doğal elmas eşdeğerinkine kısmen yakın veya biraz daha fazla.

Sentetik elmas üreticileri sıklıkla %100 geri dönüşümlü enerji kullandıklarını söylüyorlar. Ama işin gerçeği, fosil yakıtlardan elde edilen elektrik enerjisini kullanıyor olmaları. CVD yöntemiyle üretilen 1 karatlık yapay elmas ele alındığında, işlenmiş doğal elmasa göre %40 daha fazla karbon emilimine yol açıyor.

5. İnsanların büyük bir kısmı, doğada kendiliğinden oluşmadıkları sebebiyle fabrikalarda üretilen sentetik elmasları gerçek elmaslarla bir tutmuyor.

Yapılan ankete göre, Amerikan tüketicilerin %68’i fabrikalarda üretilen sentetik elmaslara, gerçek elmaslarla aynı değeri vermiyor. Hatta sentetik elmaslar hakkındaki ön yargılar, bu mücevherlerin bijuteri grubu etiketi almalarına ve tercih edilmemelerine dahi sebep oluyor.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page