TÜKETİCİ PROFİLİNDE YAŞANAN DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ
Sakarya, eski yerleşik nüfusunun çok kültürlü yapısı ile altın takının talep gördüğü ve altın tasarrufu kültürünün her zaman yaygın olduğu bir şehir. Sadece Sakarya’nın değil, Türkiye’nin önde gelen perakendecilerinden biri olan Ahmet Serbes, sektördeki yeni eğilimleri, yaşanan sıkıntıları ve 2019 yılı firma vizyonunu paylaştı.
Ahmet Serbes, her öngörülü ve başarılı iş adamının yapacağı gibi kendi işini yürütürken aynı zamanda etrafını takip etmeyi ve dünyanın nabzını tutmayı ihmal etmiyor. Kendisi, kuyumculuk sektöründe tespit ettiği öne çıkan trendleri ve meseleleri bizlerle paylaştı.
Sektör, kapısını yeniliklere açtı
Sektör hızlı değişimleri yaşarken Serbes, yeniliklerin ve gelişmelerin farkında olmanın yanında bunlara ayak uydurmanın öneminin üstüne basıyor:“Son yıllarda sanayi istihdamının ve kadınların iş hayatına katılarak kişisel gelirlerinin artması ve pratik, hızlı tüketim alışkanlığının yayılması kuyumculuk ürünlerini de etkiledi. E-ticaret ve sosyal medyanın farklı bir boyuta ulaşması ürün sunumlarını, müşteri harcama eğilimlerini ve tercihlerini değiştirdi. Artık trendlerin çok hızlı değiştiği gerçeği ürün takip ve satış hızını da etkiledi. Bunlarla beraber rekabet arttı, standartlar yükseldi ve masraflar çoğaldı.”
Pazarlamada yeni fenomen “E-Ticaret ve Sosyal Medya”
2018 yılında yaşananlar dikkate alındığında ülke genelinde olduğu gibi kendi firmasında da satışların geçmiş yıllara göre azaldığını söyleyen Serbes, 2019 yılı piyasasında satışların potansiyel durumunu “Yaygın söylemin 2019’da zor geçeceği, fakat geçmiş yıllardaki altın alışveriş eğilime baktığımızda eğer altın fiyatlarında bir yükselme beklentisi söz konusu ise vatandaş altın almakta çekinmiyor. Bu sene de öyle bir sene olabilir” şeklinde değerlendirerek 2019 yılı hedeflerinden bahsetti: “2019 hedeflerimizde bir süredir üzerinde çalıştığımız ve sonuçlarını aldığımız sosyal medya ve e-ticaret var. E-ticaretin öneminin ve payının her geçen gün daha da arttığı çok açık. Mağazacılığın yanında geç kalmadan e-ticaret mağazası, uluslararası e-ticaret pazarları ve yöntemleri ciddiyetle araştırılmalı ve bir an önce eyleme geçilmeli.”
Orta paydada buluşmak çözüm getirebilir
Kuyumcular Odası ve Ticaret Odaları’nın ve ilgili diğer temsilcilerin sektörün en temel sorunlarını takip etmeleri ve bir orta paydada buluşarak çözüme gitmeleri beklentisi içinde olan Serbes, ilk olarak kredi kartı taksitlendirmesi konusuna değinerek görüşlerini paylaştı: “Kuyumculuğun problemi olan taksit sınırlaması konusunda tam bir haksız rekabet yaşıyoruz. Altın takı ve mücevher sektörü olarak bu konudaki ısrarlı talebimiz şu olmalıdır ve iyi anlatılmalıdır: Altın takı haricindeki diğer tüketim ürünleri geri dönüşümsüz taksitli olabiliyor. Altın takı ise, sıkıştığında paraya dönüşümü olan bir nevi tasarruf aracı sayılmasına rağmen taksit yapılmıyor. Bu haksızlık. Buradaki sıkıntı, gram altın, bilezik gibi katma değersiz altın satışının kötüye kullanımı ise biz zaten bunu istemiyoruz. Katma değerli kolye, yüzük, küpe, pırlanta gibi ürünlere 4-8 ay taksit yapmanın yeterli olduğu görüşündeyiz. Bu kuyumculara yapılan haksız rekabeti önleyip sektörü rahatlatır Yaklaşık 35 bin kuyumcu bunun beklentisinde.''
En büyük sektör sorunlarından birinin gümrüklerde yaşanan altın sınırlaması olduğuna dikkat çeken Serbes konu hakkında “En büyük sorunlarımızdan biri yurt dışında yaşayan müşterilerimizin yurt dışı gümrüklerde büyük sorunlar yaşaması. Yurt dışındakilerin bizden altın alışveriş yapmasını engelliyor.” diye konuştu.
“En ucuz” iddiaları sektörü ucuzlatıyor
Serbes, sektörde aşılması gereken bir diğer engelin de pırlanta sertifikaları ve ucuz kampanyalar olduğunu söylüyor: “Haksız rekabet ve şikayet halinde başvurulacak sertifika skalasının nasıl olacağı, taşın gerçek niteliğini belirleyecek laboratuvarın neresi olacağı belirsiz. “En ucuz” iddiaları ve abartılı indirimler de inandırıcılığını kaybetti. Markaları ve sektörü ucuzlatmaktan başka bir işe yaramıyorlar.” diyerek tam da bu noktada Atasay Kamer’in sözünü anıyor. “Karakteri yüksek olan altına şekil verir; karakteri düşük olana altın şekil verir.”