566 YIL SONRA HALİÇ’E BU KEZ ‘ALTIN ZİNCİR’ ÇEKİLDİ!
Özgün mücevher koleksiyonlarıyla ‘Made in Turkey’ logosunu dünyada başarıyla taşıyan Kurtulan Kuyumculuk, ‘Golden Horn’ markası adı altında hazırladığı yeni koleksiyonuyla Mart 2019 Fuarı’nda adeta 24 ayar şov yaptı. Eski İstanbul’dan esintiler taşıyan koleksiyonda 1453 yılında fetih sırasında Bizans’ın Haliç’e çektiği zincirlerden esinlenerek orijinaline sadık kalınarak geliştirdiği ‘Altın Zincir’ dikkat çekiyor.
Amerika, Asya, Ortadoğu ve İstanbul fuarlarına katılarak zengin koleksiyonlarını sergileyen Kurtulan Kuyumculuk, dünya markası olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Uzakdoğu ve Çin esintileri taşıyan koleksiyonlarıyla Hong Kong Fuarı’na katılan Kurtulan, İstanbul Mücevher Fuarı’na son derece iddialı bir koleksiyonla girdi. 1993 yılında kurumsal yolculuğunun ilk çalışmasına ‘Bizans’ adlı koleksiyonla adım atan Kurtulan, 2019 Mart buluşması için ‘Golden Horn’ markası altında Eski İstanbul-Bizans koleksiyonu hazırladı. 200’ü aşkın modelden meydana gelen koleksiyon zincirler, yüzük, brolog, pandantifler ve küpelerden oluşuyor. ‘Golden Horn’ koleksiyonunda 1453 yılında İstanbul’un fethi sırasında Bizans’ın şehrin savunması kapsamında Haliç’e çektirdiği demir zincirlerden ilham alarak geliştirilen Haliç Zincir’i modeli de bulunuyor. Bu modelin orijinaline birebir sadık kalınarak üretilmesi için her bir parçası farklı müzelerde bulunan ‘Haliç Zinciri’ detaylı bir şekilde incelendi. Yaklaşık bir ay süren araştırma ve tasarım sürecinin ardından kusursuz bir işçilikle 24 ayar altın kullanılarak üretilen Haliç Zincir’i kolye olarak mücevhere dönüştürüldü. Kurtulan Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Naci Kurtulan, Mart Fuarı’na mevcut koleksiyonların yanında Eski İstanbul-Bizans uygarlık izlerinden motifler taşıyan ‘Golden Horn’ koleksiyonunun büyük ilgi göreceğine inandığını vurguladı.
“VicenzaORO iyi performans gösterdi, katılımcı olarak yer aldığımız Hong Kong’ta beklentimizin de üzerinde çok iyi geçti. Bu veriler, Mart Fuarı’nın da iyi geçeceği konusunda bize bir ümit veriyor. Fuar için tescilli markamız ‘Golden Horn’ ismiyle hazırladığımız koleksiyonda Eski İstanbul- Bizans dönemine ait arkeolojik esintiler taşıyan modeller hazırladık. 24 ayar has altınla şekillendirdiğimiz koleksiyonda değerli taşlar da kullandık.
Hanedan’a yeni ürünler katıldı Kurtulan Kuyumculuk, 2018 yılından itibaren geliştirdiği mücevherleri çatı markası Kurtulan’la pazarlayacak; ancak yıllar önce isim haklarını satın aldığı tescilli markaları adı altında koleksiyonlar hazırlıyor. Kurtulan, tescilli markası ‘Hanedan’ ismi altında geliştirdiği koleksiyonu yeni ürünlerle zenginleştirdi. 24 ayar altının değerli taşlarla kusursuz bir işçilikle sentezlendiği Hanedan Koleksiyonu, Hitit ve Urartu uygarlıklarından izler taşıyor.
Kurtulan Kuyumculuk, tescilli markaları; ‘Mihenk’, ‘Anagold’, ‘Golden Horn’, ‘Hanedan’, ‘Goldist Kuyumcu Yazılımı’ ve ‘Franguli’ adı altında ürün geliştirmeye ve koleksiyon hazırlamayı sürdürecek.
HALİÇ ZİNCİRİ HAKKINDA! İstanbul’un fethi sırasında Haliç’e Bizans tarafından gerilen zincirin çeşitli parçaları Harbiye Askeri Müzesi, Deniz Müzesi ve Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Zincirin her halkası 60 cm dolayındadır. Bizans tarafından Haliç’e zincir gerilme işlemi, 1204 yılında gerçekleşen 4. Haçlı Seferi sırasında da yapıldı. Fakat, Haçlılar tarafından bu zincir kırılarak Haliç aşılmıştı. Haliç Zinciri gibi boğumlu zincirlerde 7 boğumlu bakla yan yana geliyor. Yedi sayısı diğer semavi dinlerde olduğu gibi Hıristiyanlık’ta da uğurlu kabul ediliyor. İnsan ömrünün 7 yıl süren dönemlerden oluştuğuna inanılıyor. Zincirler üzerinde yapılan ölçümlere göre, dubalar arasında 7 baklalık mesafe, 100- 110 kg arasında değişen bir ağırlık dağılımını gösteriyor. Ayrıca, bu duba ağırlığı zincir tam gerili olduğunda yaklaşık 3.5 metre uzunluğunda oluyor. Haliç Zinciri’nin uçları, Kastellion ve Eugenios kulelerine bağlanmıştı. Galata tarafında Kastellion Kulesi’nde bulunan bucurgat yardımıyla zincir indirilip kaldırılmış. Bu iki kule birbirleriyle tam karşılıklı gelmiyor ve bu nedenle zincir hafif yatay bir hat oluşturuyor. Oluşan bu eğimin bir taktiğin gereği olarak bilinçli uygulanmış olabileceği ifade ediliyor.