top of page

SEKTÖREL KURUMLARI İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞIYOR


Sektörün temsil kuruluşları işbirliği içinde çalışmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi Üyesi ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi İlyas Gençoğlu, İKO Başkan Yardımcısı ve İTO Kuyumculuk Meclisi Üyesi İlhami Yazıcı ile İMMİB Genel Sekreteri Armağan Vurdu sektör sorunlarının çözümü noktasında önemli temaslarda bulundu.

Önemli konularda temaslar gerçekleştirildi

Mücevherat sektörü temsil kuruluşları bir araya gelerek geçtiğimiz günlerde önemli temaslarda bulundu. Sektörün önemli isimleri İstanbul’da Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’la bir araya geldi. İKO Başkanı Mustafa Atayık, Başkan Yardımcısı İlhami Yazıcı, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi İlyas Gençoğlu ve İMMİB Genel Sekreteri Armağan Vurdu’nun katıldığı toplantının gündemini yurt dışında yolcu beraberi getirilecek 3 kilogramlık kuyumcu hurdasının girişinin kolaylaştırılması, bakanlığın yeni Nace kod/ meslek tanımlama sisteminde diğer mesleklerle birlikte yer alan kuyumculuk sektörünün tek başına konumlandırılması talebi ve piyasanın etkin denetimi için geliştirilen Kuyumculuk Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (KDDK) kurulması konuları yer aldı.

Neden KDDK? Türkiye’de kuyumculuk yapan ve yapacak kişilerin mesleğin gerektirdiği, maddi, ahlaki, eğitim gereksinimleriyle iş yeri asgari güvenlik standartlarının belirlenmesini, doğrudan ve dolaylı tüketici ilişkilerinde, yurt içi ve yurt dışı ticari ilişkilerinde esas alınacak etik ve mesleki kuralların belirlenmesini, mesleki standartlar, takdir ve caydırıcı cezai tedbirleri de içerecek yasal düzenlemelerin hazırlık çalışmalarının yapılmasını sağlayacak, güncel sorunların çözümüne ilişkin kararları alacak ve aldığı kararlar tüm meslek mensuplarını bağlayıcı nitelikte olacak bir kurul (KKDK) oluşumuna ivedilikle ihtiyaç var. Kuyumculuk Denetleme ve Düzenleme Kurulu (KDDK), Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulur. Bankacılık ve finans sektörünü denetleyen ve düzenleyen BDDK’dan örnek alınarak geliştirilen KDDK, 21 kişiden oluşacak. Kurul’un yönetiminde Türkiye’nin en büyük ilk 10 kuyumcu odası ve dernek başkanlarıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve Borsa İstanbul temsilcileri görev alacak. Kurul’un hedefleri de şunlardır: Kuyumculuk yasasının oluşturulması, yürürlüğe girmesinin sağlanması, etkin denetim, hızlı iletişim, tüketicinin korunması ve hızlı çözüm, standartların ve etik kuralların oluşturulması, mesleki gelişimin sağlanması, kayıt dışı ve merdiven altı çalışmaların ve haksız rekabetin önlenmesi, uluslar arası standartlara uyumun sağlanması… 3 kg altın konusunda sona mı geliniyor? İstanbul Kuyumcular Odası, Mücevher İhracatçıları Birliği, İTO-İSO kuyumculuk komiteleri, son 6 aydır Türkiye’nin altın ticaretinin merkezi olması hedefinde önemli bir kilometre taşı olarak gördükleri kuyumcu hurdasının yurt dışına girişinin kolaylaşması amacıyla bugüne kadar Ankara ve İstanbul’da sayısız görüşme ve ziyaret gerçekleştirdi. Sektör kuruluşları, Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay’la yaptıkları görüşmenin ana gündemini turistlerin beraberinde getirecekleri altının serbest bırakılması konusu oluşturdu. Sektör kuruluşları, kuyumcu hurdasının girişinin kolaylaştırılması durumunda ekonomiye yıllık 5-10 milyar dolarlık bir katkı sunacağına dile getiriyor. Bakan Yardımcısı Turagay, konuyu önemli bulduklarını, çözüm için Hazine Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geleceklerini söyledi.

Kuyumculuk, metal oto makineden çıkarılsın! Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’la yapılan görüşmede, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni sektör tanımlama sisteminde kuyumculuk ve mücevherin ‘Metal Oto Makine’ sınıfında yer alması konusu da ele alındı. İKO Başkanı Mustafa Atayık’ın yeni sektör tanımı yapılarak ‘Kuyumculuk’ mesleğinin ayrı bir meslek dalı olarak tanımlanması gerektiğini dile getirdi. Bilindiği gibi mevcut sınıflandırmada kuyumculuk, makine, alüminyum, hırdavat, kalaycı, soba, banyo kazanı imalatı, tenekecilik, çilingirlik, at arabası, oto döşeme vb. gibi meslek gruplarıyla aynı meslek kategorisinde yer alıyor. TİM Başkanı Gülle’ye ziyaret! Sektör heyeti, verimli geçen toplantının ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’yi de ziyaret etti. Ziyaretin ana gündemini ise yüksek katma değer altın takı ve mücevher ihracatı oluşturdu.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page