top of page

YURTDIŞINDAN ALTIN GETİRMEK KOLAYLAŞTIRILDI


Yolcu beraberinde yurda getirilmesi mümkün hale gelen en fazla 5 kilogramlık işlenmemiş altının gümrük idaresine beyan edilme usulünde düzenleme yapıldı.

Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde ticaretin kolaylaştırılması, işlemlerin daha hızlı ve elektronik ortamda yürütülebilmesi gerekçesiyle bazı değişikliklere gitti.

Bakanlığın “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

– AB’den gelen eşyanın menşe tespitinde gümrüklerde yaşanan karışıklıktan doğan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla yükümlülere 6 aylık süre tanınarak geçerli menşe belgesi getirilmesi imkanı sağlandı.

– Yolcu beraberinde yurda getirilmesi mümkün hale gelen en fazla 5 kilogramlık işlenmemiş altının gümrük idaresine beyan edilme usulünde düzenleme yapıldı. 3 Mart’ta Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da yapılan değişiklikle, en fazla 5 kilogram ağırlığında standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilmesi mümkün kılınmıştı. Bu çerçevede, Gümrük Yönetmeliği’nde söz konusu altının ne şekilde gümrük idaresine beyan edileceği yönünde düzenleme yapıldı. Eşyanın tahlil işlemlerinin gümrük laboratuvarı dışındaki akredite laboratuvarlarda yaptırılması halinde bu laboratuvarlar tarafından düzenlenmiş tahlil raporlarına da beyanname tescil tarihinden itibaren 1 yıl süreyle itibar edileceği ve eşyanın yeniden laboratuvar tahliline gönderilmeyeceği yönünde düzenleme yapılarak bu eşyaların laboratuvar tahliline tabi tutulmalarından kaynaklanan zaman kaybı ve maliyetlerinin önüne geçildi.

– Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi firmaların depolama ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla işlettikleri antrepolarda, farklı beyannameler kapsamı eşyanın izin prosedürüne bağlı kalmaksızın istiflenmesiyle depolanabilmesinin önü açıldı. (ANKARA-AA)

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page