ALTIN MUHASEBESİ’NDE ÇÖZÜM SÜRECİ HIZLANDI
Türk kuyumculuğunun gelişmesinin önünde en büyük engel olarak görülen ve 2004 yılından beri çözüm beklenen Altın Muhasebesi konusunda çalışma takvimi hızlandı. İKO Yönetimi, bu kapsamda Ankara’da AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç'i ziyaret etti.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Yönetimi, sektörün gelişmesinin önünde set gibi duran ve 2004 yılından beri çözülemeyen Altın Esaslı Muhasebesi gündemiyle Ankara'da çok önemli görüşmeler yaptı. İKO Başkanı Mustafa Atayık ve Başkan Yardımcısı İlhami Yazıcı, Ankara’da AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç'i ziyaret etti. Görüşmelerin en önemli gündemini Altın Muhasebesi oluşturdu. Verimli geçen ziyaretlerde Kurtulmuş, Elitaş ve Bilgiç, Altın Esaslı Muhasebesi sisteminin yasallaşması için destek sözü verdi. İKO Yönetimi’nin Altın Muhasebesi’ndeki çözüm önerisi aşağıda verilmiştir.
Nasıl bir çözüm istiyoruz? Aslında, Altın Esaslı Muhasebe’yle ilgili 2003 yılında yürürlüğe giren 4842 Sayılı Kanun ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 38’inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenerek çözüm getirilmişti. Bu hüküm, kuyumculuk sektörü muhasebe işleri için dönüm noktası olup ve sektörün vergilendirilmesi sorununa köklü çözüm getirmişti.
“Sürekli olarak işlenmiş altın alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler, altın satış tarihindeki İstanbul Altın Borsasında oluşan has altın değeri ile satılan mamulün has altın maliyet bedeli arasında oluşan farkı, maliyet bedeline ilave ederler. Söz konusu fark, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında izlenir. Bu fon, sermayeye ilave dışında herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, o yılın kazancına dahil edilerek vergiye tabi tutulur. Bu mükelleflerin kullandıkları yabancı kaynaklara ait gider ve maliyet unsurlarının sadece ilgili dönemde ayrılan fonu aşan kısmı gider kabul edilir.”
Ancak, 01.01.2004 tarihinden itibaren enflasyon düzeltmesi uygulamasının getirilmesi nedeniyle söz konusu hüküm yürürlükten kaldırılmıştır. 2003 yılında çıkarılan yasal düzenleme ile Altın Esaslı Muhasebe uygulamasının önünü açılmış oldu. Söz konusu düzenleme örnek gösterilerek Altın Esaslı Muhasebe uygulaması tekrar başlatılabilir.
Comentarios