Paul Zimnisky: Laboratuvar Ortamında Üretilen Pırlanta Satışları %10’luk Dilimi Aştı
Mücevher endüstrisinin gündem maddelerinden biri olan laboratuvar ortamında geliştirilen pırlantaların satışı her geçen gün artıyor. Analist Paul Zimnisky’nin bu yılki verilerine göre; dünyada satılan pırlantalı mücevherlerin %10’u, laboratuvar ortamında yetiştirilen pırlantalı mücevherlerden oluşuyor.
Laboratuvar ortamda üretilen elmaslara olan arz ve talep, son yıllarda doğal elmas endüstrisini rahatsız edecek derecede artışta. Doğal elmas endüstrisinin orta segmentindeki bazı şirketler artık laboratuvar ortamında yetiştirilen işlerle de ilgileniyor.
Pırlanta analisti Paul Zimnisky, tüm verilerini, tahminlerini ve analizlerini içeren "Elmas Piyasasının Durumu" adlı profesyonel, aylık aboneliğe dayalı bir sektör raporu yayınlıyor. Zimnisky, Rough & Polished'dan Mathew Nyaungwa'ya verdiği röportajda bu yılki küresel pırlanta mücevher satışlarında, laboratuvar ortamında üretilen elmas satışlarının %10’luk dilimi aştığını belirtiyor Bununla birlikte, laboratuvarda yetiştirilen elmaslara olan talep artışı sabit kalırken arz artışının talebi aştığını ve bunun da elmas üzerinde baskı oluşturduğunu vurguluyor.
Pırlanta analisti Paul Zimnisky ile gerçekleştirilen röportaj aşağıda yer almaktadır.
Daha önce, laboratuvar ortamında üretilen pırlantaların toplam küresel elmas mücevher satışlarının %5'ini oluşturduğunu belirtmiştiniz. Son öngörünüz nedir?
Laboratuvarda üretilen elmas mücevher satışlarının, bu yıl toplam küresel elmas mücevher satışlarının (doğal artı laboratuvarda üretimi) ilk kez %10'luk sınırı aşacağını tahmin ediyorum. Bununla birlikte, laboratuvar elmaslarının, başka türlü var olmayacak elmas takılar için artan bir talep yarattığını hatırlamanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Geleceğe daha uzun vadeli baktığımda, bu artan talebin büyümeye devam edeceğine inanıyorum, laboratuvarda yetiştirilen ve doğrudan doğal elmasları satın alanların payı artmaya devam edecek. Elmaslar dengelenecek ve düzelecektir. Bu nedenle, doğal elmas talebinin bir yüzdesi olarak laboratuvarda yetiştirilen elmas talebine bakmak, uzun vadede daha az alakalı hale gelecektir.
Sonunda, laboratuvar elmaslarının kendi kimliklerini geliştireceğini ve talebin "bu, doğal bir elmasa göre daha düşük fiyatlı bir alternatif" yerine, bağımsız ürün konumlandırması tarafından yönlendirileceğini düşünüyorum.
Laboratuvar ortamında üretilen pırlantaların kullanıldığı takılara yönelik güçlü talebe rağmen laboratuvarda yetiştirilen pırlantaların fiyatlarının düşmesine neden olan nedir?
Analizlerime göre, laboratuvarda yetiştirilen elmasların küresel üretim kapasitesinde patlama yaşanıyor. Bu durumun en azından önümüzdeki birkaç yıl boyunca devam etmesini bekliyorum. Özellikle Hindistan'da açılan kapasite hayret verici. Ek olarak, Çin zaten çok büyük bir üretim kapasitesine sahip. Çin ekonomisi pandemi sonrası düzenli bir şekilde ticarete yeniden açıldığında, laboratuvarda yetiştirilen pazarın oldukça hızlı bir şekilde aşırı arz olma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum.
Bu nedenle, laboratuvarda yetiştirilen elmaslara yönelik talep artışı heyecan verici olmaya devam ederken, arz artışının talebi aştığına ve bunun da fiyatlara baskı uyguladığına inanıyorum.
Doğal elmas sektörü, sentetik elmaslara yönelik oluşan güçlü talebe nasıl yanıt veriyor?
Laboratuvarda yetiştirilen yüksek kaliteli elmasların daha geniş ulaşılabilirliği, doğal elmas endüstrisini kesinlikle dikkatini ve enerjisini bu işe vermeye zorladı.
Tedarik zincirinin şeffaflığına ve doğal elmasların kaynağına odaklanan girişimler son yıllarda hızlandı. Bu, doğal ve laboratuvarda yetiştirilen ürünleri ve bunların göreceli değer önerilerini ayırt etmeye yardımcı olmalıdır.
Hem doğal hem de laboratuvar elmas endüstrilerinin şeffaflığı arttıkça, laboratuvar elmaslar hakkındaki zayıf ve genel “ESG” (Çevresel, Sosyal, Yönetişim Kriterleri) anlatılarından bazılarının doğal elmaslar lehine gün ışığına çıkacağını düşünüyorum.
Bununla birlikte, özellikle endüstrinin orta akım segmentindeki eski doğal elmas şirketlerinin çoğunun artık laboratuvarda yetiştirilen işlerle de uğraştığını belirtmekte fayda var. Bu nedenle, her iki ürünün de başarılı olması için teşviki olan bazı şirketler kesinlikle var.
Laboratuvar ortamında üretilen pırlantaların kullanıldığı takıların çoğunluklu kısmı hangi yaş grupları tarafından tercih ediliyor?
25 ila 40 yaş aralığına uygun yapılıyor gibi görünüyor. Bu, ABD gibi pazarlarda biraz daha genç yaşlarda görünüyor olsa bile, bunun kısmen genç nesillerin daha az isteğe bağlı harcama yeteneğine sahip olmasından kaynaklandığını düşünüyorum, çünkü yeni ürünlere daha açıklar.
Ayrıca, doğal elmas kategori pazarlama kampanyasının 2005'ten 2015'e kadar aktif olmadığını unutmayın, bu nedenle o dönemdeki demografik yaş, muhtemelen doğal elmasları ebeveynlerinden daha az olumlu görüyor.
Laboratuvar ortamında üretilen elmasların lider üreticisi kimdir ve lider tüketici hangi ülkedir?
Üreticilerin neredeyse tamamı özel olduğundan ve üretim ölçütlerini kamuya açıklamadığından söylemek zor. Bununla birlikte, Çin'in şu anda en büyük üretici ülke olduğunu güvenle söyleyebilirim. Ve önümüzdeki yıllarda Hindistan'ın Çin'i yakalayabileceğini düşünüyorum.
ABD, laboratuvarda üretilen pırlantalı takılar için fiilen en büyük tüketici pazarı olmaya devam ediyor.
Laboratuvarda yetiştirilen elmas endüstrisini, hangi ana faktörlerin şekillendireceğini düşünüyorsunuz?
Bence her şey fiyatlandırma, pazarlama ve ürün konumlandırma ile şekillenecek.
Şu anda üretilen sentetik elmasların kalitesi geçmiş yıllara göre nasıl?
Ar-Ge harcamaları ve yatırımları sonucunda üretim teknolojileri geliştikçe kalite ve karat boyutu sürekli olarak gelişmektedir.
Laboratuvarda üretilen pırlantalı mücevherleri lüks bir ürün olarak pazarlamak isteyenler için markalaşmayı ve tescilli tasarımı gerekli hale getirmek neden zor?
Başarılı markalaşma ve pazarlama son derece pahalıdır ve geliştirilmesi yıllar hatta on yıllar alabilir. Ancak, bir marka bu seviyeye ulaşabilirse, önemli ölçüde müşteri sadakati ve fiyatlandırma gücü elde edebilir.
Daha önce laboratuvar ortamda üretilen bir elmasın, doğal elmaslarla mümkün olmayan veya ekonomik olmayan şekillerde mücevhere dönüştürülebildiği için malzeme olarak benzersiz olduğunu belirtmiştiniz. Bunu daha ayrıntılı açıklayabilir misiniz?
Bunun çoğu, malzemeyle çalışmanın ekonomisi ile ilgilidir. Örneğin, doğal elmas, düşük verimli “egzotik” şekiller halinde kesilmeyecek kadar değerlidir. Oysa laboratuvar ortamda üretilen elmas için bir sorun oluşturmaz.
Kaynak: Mathew Nyaungwa, Afrika Bürosu Genel Yayın Yönetmeni, Rough&Polished
Comments