top of page

MÜCEVHER TİCARETİ DUBAI’DEN İSTANBUL’A MI KAYIYOR?


Birleşik Arap Emirlikleri’nin vergi politikası değişikliği kararı sonrasında mücevher ticareti Dubai’den Türkiye’ye kaydı. Çok sayıda yabancı mücevher firması daha şimdiden Türkiye’ye taşınarak, İstanbul’dan ihracat yapmaya başladı. Bu durum mücevher ihracat rakamlarına da olumlu yansıdı. Kasım, Aralık ve Ocak mücevher ihracatı %37 artarak 588 milyon dolardan 803 milyon dolara yükseldi.

Türkiye yeni mücevher merkezi olma yolunda

Birleşik Arap Emirlikleri ocak ayından itibaren %5 ithalat vergisi uygulamaya başladı. 2018 yılının başından itibaren de %5 KDV yürürlüğe girecek. Cazibesini yitirmeye başlayan Dubai pazarından pek çok firma Türkiye’ye yönelmeye hatta taşınmaya başladı. Mücevher İhracatçıları Birliği yönetimi Türkiye’yi dünya mücevher ticaretinin merkezi yapmak için stratejik yol haritası hazırladı. Bu yol haritasının en önemli ayaklarından birini daha önce dünya mücevher endüstrisinin lider ülkeleri İtalya, Dubai, Hong Kong ve Hindistan’a danışmanlık yapan Trendvision Forecasting firması ile işbirliği projesi oluşturuyor. Bu proje çerçevesinde sektörümüz ve ihracatçılarımızın kurumsallaşma ve markalaşma stratejileri ile ilgili çalışmalar yapılacak. 6 Şubat 2017 tarihinde İstanbul Dış Ticaret Merkezi’nde gerçekleştirilecek organizasyona mücevher ihracatçıları, mücevher tasarımcıları ve ilgili kurumların temsilcileri katılacak.

Yabancı firmaların sayısı artıyor

BAE’deki vergi politikası değişikliği sonrasında, Türkiye’nin dünya mücevher ticaretinin merkezi olmasının yolunun açıldığını belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Türkiye’nin diğer ülkelere göre çok önemli avantajlara sahip olduğunu ve bu avantajları değerlendirmek için stratejik yol haritası hazırladıklarını ifade etti. Türkiye’ye yönelişin hız kazandığını söyleyen Güner sözlerine şu şekilde devam etti; ‘’Dubai’de bu yıl başından itibaren %5 ithalat vergisi uygulanmaya başladı. 2018 yılı başından itibaren de %5 KDV yürürlüğe girecek. Dubai cazibesini yitiriyor. Bu yüzden Türkiye’nin sahip olduğu avantajları gören firmalar İstanbul’a gelmeye başladı. Kuyumcukent’teki yabancı firma sayısı 100’e yaklaştı. Sektörün merkezi Nuruosmaniye Caddesi’nde dahi çok katlı binalarda yabancı firmalar faaliyete başladı. Sektörümüz ihracat üssü olabilir. Avantajlarımızı kullanabilmemiz için KKDF, külçe altın tanımı vb. gibi sorunlarımız da çözüm aşamasında. Türkiye’nin 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine önemli katkı sağlayacak bir sektör haline gelebiliriz.’’

YABANCI FİRMALAR NEDEN TÜRKİYE’YE TAŞINIYOR?

  • Değerli Taşlar Borsası’na üye firmalar ÖTV’den muaf tutuluyor ve vergi uygulanmıyor.

  • Türkiye’de BAE’de olduğu gibi şirket kurarken kefillik sistemi yok.

  • Avrupa, BAE ve İsrail’de yaşanan vize problemleri Türkiye için sözkonusu değil.

  • Türkiye’de şirket kuruluşu hızlı ve kolay.

  • Yalnızca 4 saatlik uçuşla Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika’nın çok önemli pazarlarına ulaşılabiliyor.

  • THY ile dünyanın dört bir yanına aktarmasız uçmak mümkün.

  • Kuyumcukent tek çatı altındaki 1000’den fazla üreticisi ile dünyanın en önemli üretim komplekslerinden biri.

  • Kuyumcukent’e serbest ticaret bölgesi statüsü planlanıyor.

  • Türkiye’de LBMA sertifikalı altın rafinerileri faaliyet gösteriyor.

  • Türkiye’de dev ölçekli mücevher firmaları bulunuyor.

  • Sektör 350 bin kişiye istihdam sağlıyor.

  • Dünyanın en büyük pırlanta montürü stoğu Türkiye’de.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page