top of page

Finans Zirvesi'nde 'Yastık Altı Altın' Vurgusu


Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde bu yıl 16-17 Kasım'da İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde 'Küresel Katılım Finans Zirvesi (Global Participation Finance Summit/GPAS) düzenlendi. Zirvenin öne çıkan en önemli gündem konusu ise 'insani finans' kavramı oldu. İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su Ayşen Esen zirvede konuşmacı olarak yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortaklığında 'İnsani Finans' temasıyla düzenlenen 'Küresel Katılım Finans Zirvesi' (Global Participation Finance Summit-GPAS Istanbul) Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirvenin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj ile yapıldı.

Zirve, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği organizasyonunda, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirildi.

75 oturumun düzenlendiği zirvede Oxford ve Harvard gibi dünyanın en prestijli üniversitelerinden çok sayıda akademisyen, insani finans sisteminin topluma ve insana sağlayacağı faydaları anlattı. Zirveye, 50 ülkeden 10 binden fazla ziyaretçi, 100 girişim sermayesi ve varlık fonunun yanı sıra aralarında Tesla CTO'su JB Straubel'in de bulunduğu 200'den fazla konuşmacı katıldı. İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su Ayşen Esen zirvede konuşmacı olarak yer aldı. Zirvenin ikinci günündeki oturumda izleyicilere seslenen Ayşen Esen özellikle yastık altı altının ülke ekonomisi için oynadığı rol ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Altın bankacılığının gelişimi için 6 yıldır önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Esen şu noktaların altını çizdi: Paralar yok olur, ama altın binlerce yıl değerini korur

"Altın bin yıllardır finansal yaşantımız içinde olan, sınırsız döngüye sahip bir ürün. Paradan çok farklı. Altının bir ülkesi söz konusu değildir. Ülkeler ve paralar gidebiliyor. Bir zamanlar mark vardı ama artık yok. Ama altının yok olması mümkün değil. Bu yüzden altın hayatımız içinde her zaman 'güvenli liman' olma özelliğini koruyacak. Biz İAR olarak, altının daha iyi nasıl kullanılacağı ve ekonomilere nasıl daha fazla sağlayabileceği ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.

 

Kaba bir hesapla Türkiye’de yastık altında 3 bin ton. Bu son 25 yılda yastık altına girdiğini takip ettiğimiz miktar. Diğer faktörleri de dahil edersek bu rakam 5 bin tona ulaşıyor.

 

6 yıldır altın bankacılığının gelişimine destek oluyoruz

Son 6 yıldır yürüttüğümüz altın bankacılığı çalışmalarının sonuçlarını almaya başladık. Hazine, Merkez Bankası ve Borsa ile temelleri atılan bu çalışmada ikinci aşamada bankalarla bir araya gelindi. Amacımız yastık altında var olduğunu bildiğimiz altının ekonomiye sokulmasıydı. Kaba bir hesapla Türkiye’de yastık altında 3 bin ton. Bu son 25 yılda yastık altına girdiğini takip ettiğimiz miktar. Diğer faktörleri de dahil edersek bu rakam 5 bin tona ulaşıyor.

6 yılda, 11 banka, 60 ton altın topladı

Yani 150 milyar dolar ile 250 milyar dolar arasındaki çok önemli bir değerden bahsediyoruz. Bu rakam ekonominin dışında. 6 yılda 11 banka 60 ton altın topladı. Bunca yılda yastık altına giren altını çok hızlı ekonomiye kazandırmayı hayal de etmemek lazım. Dolayısıyla bu sürecin sürekliliği önemli. Devletin, bankacılık sisteminin ve bizim gibi sistemin içinde yer alan oyuncuların da konuya süreklilik arz eden bir açıdan bakmaları lazım. Konuyu ülkenin kalkınması için gerekli bir mesele olarak ele aldığımız zaman sonuç alabiliriz.

Vatandaşların bilinçlendirilmesi önemli

Vatandaşlarımızı da bilgilendirmemiz lazım. Vatandaşlarımız altını bir yatırım aracı olarak nasıl değerlendirebileceğini net olarak bilmiyor. Ne altın tahvili ne de kira sertifikası konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olunabilmiş değil. Konuyu ne kadar iyi anlattığımız çok önemli."


Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page