KURTULAN JEWELRY YÖNETIM KURULU BAŞKANI İSMET NACI KURTULAN “YÜKSEK KATMA DEĞERLI ÜRÜNLERE YÖNELMELI
Her yıl katıldığı çok sayıda uluslararası fuar ile global mücevher endüstrisinin nabzını en iyi tutan isimlerden biri olan Kurtulan Jewelry Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Naci Kurtulan global pazarlarla ilgili 2015 değerlendirmelerini ve 2016 öngörülerini paylaştı. Kurtulan’ın yaptığı tespitler ihracatçılarımızın 2016 stratejilerinin belirlenmesinde önemli noktalara işaret ediyor.
2015’in durgun geçeceğini öngörmüştük
Sektörün geneli açısından 2015 yılının zorlu geçeceğinin sinyallerini geçen seneden de görmüştük. İç pazarın durgun olacağı belliydi. Bu yüzden dış pazarlara yöneldik. Kurtulan Jewelry olarak 2015 yılının ilk 3 çeyreği itibarı ile yaklaşık %30 civarı bir büyüme performansı ortaya koyduk. Hem ciro hem karlılık açısından iyi bir 3 çeyreği geride bıraktığımızı söyleyebilirim.
2015’te %30’un üzerinde büyüme öngörüyoruz
4. çeyrekte de iyi bir performans göstereceğimizi söyleyebilirim. Özellikle noel sezonu diğer dönemlere göre daha yüksek performans gösterdiğimiz bir sezondur. Bu yüzden şimdiye kadar 4. çeyrek performansımız yılın ilk 3 çeyreğine göre daha başarılı olmuştur. Bu dönemdeki çalışmalarımız ile büyüme performansımızın %30’un üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
İç pazarda mücevher talebi azalıyor
İç piyasada şu andaki politik dinamikler nedeniye bekleme havası hakim. Bununla birlikte hane halkı borçluluk oranı çok yüksek. Yatırım altını olarak tanımlanan bilezik ve ziyneti ayrı tutarak söylüyorum, mücevher talebinde ciddi bir gerileme sözkonusu. Tüketiciler evlenirken mücevher yerine yatırım özelliği ön planda olan altın ürünleri almayı tercih ediyorlar. Biz mücevher üreticisi olarak bunu gözlemliyoruz.
Dünya üzerinde 10’un üzerinde uluslararası fuara katılıyoruz. Global pazarlarla ilgili bölgesel bazda şu değerlendirmeleri yapabilirim;
Kuzey Afrika’da toparlanma başladı
Kuzey Afrika pazarında gümrük sorunları ve politik sorunlar sebebiyle bir düşüş yaşanmıştı. Burası sektörümüz için iyi bir pazardı. Ancak 2015 yılında çok az da olsa bir toparlanma gözlenmeye başladı.
Arap ülkeleri ihracatçılarımızı memnun etmeye devam edecek
Arap ülkelerinde yine aynı şekilde ilk çeyrekte olmasa bile 2. ve 2. çeyrekten itibaren bir iyileşme gözlenmeye başladı. Mücevherde olmasa bile altın kategorisinde bu hareketlenme söz konusu. Ben bunun biraz daha iyileşerek devam edeceğini, 4. Çeyrekte Arap ülkeleri ile iş yapan ihracatçılarımızın nisbeten memnun kalacaklarını düşünüyorum.
İran kısa süreli parlayacak
İran’da özellikle hem montür hem de “terazi altını” olarak daha iyi bir pazar beklentisi içerisindeyiz. Burada gümrük ve benzeri engellemelerin kalkması ile bu bölgeye yapacağımız ihracatın artacağını düşünüyorum. Ama tabi İran üretici bir ülke. Çok kısa sürede daha yüksek miktarlarda üretime geçeceğini varsayabiliriz. İran’a üründen ziyade makine ve techizat ihracatı yapan firmalarımızın daha başarılı olacağı kanaatindeyiz. Ancak tabii ki orası geçiş döneminde bizler için bir pazar olacak.
Uzak Doğu’da yön aşağıda
Uzak Doğu’da ciddi bir düşüş var. Tabii ki oranın asıl gücü Çin. Çin üretici bir ülke olmasına rağmen aynı zamanda büyük bir pazar. Ancak Hong Kong fuarlarında ciddi bir düşüş hissediliyor. Düşüş aşağı yukarı %40 civarında ki bu gerçekten çok ciddi bir düşüş.
Hindistan montür açısından kuvvetli alım yönünü devam ettiriyor
Kore daha çok montür konusunda iyi, ancak bizim için büyük bir pazar değil. Aynı şekilde Kamboçya ve Vietnam da halen küçük pazarlar. Hindistan bizim için büyük bir pazar ancak gümrük duvarları sözkonusu. Montür konusunda Hindistan hala kuvvetli alım yönünü koruyor. Avustralya’da da ciddi bir hareketlilk beklemiyoruz.
Rusya pazarı halen tatsız
Rusya ve Türki Cumhuriyetleri’nde son dönemde yaşanan ekonomik krizin ve Rus Rublesi’nin sert düşüşü ile birlikte hızlı bir gerileme yaşandı. Çok ilgilendiğimiz bir pazar değil ama görüyoruz ki burası tatsız.
Avrupa’daki hareketlenme tatminkar değil
ABD krizden çıkmaya başlamış olsa da Avrupa için zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Ama bu şekilde de terk edilecek bir pazar değil. Sabırlı olmakta fayda var. 1 -2 sene sonra toparlanma gözlenmeye başlayacaktır.
Güney Amerika’da gümrük duvarları engel
Güney Amerika ülkelerindeki ekonomik büyüme son zamanlarda sekteye uğradı. Bu altın ve mücevher talebini de olumsuz etkiledi. Rejimlerden kaynaklı gümrük duvarlarının da olması bölgeye yönelik ihracatı engelleyen unsurlardan bazıları.
ABD’de yön pozitif fakat rekabet çok fazla
ABD diğer bölgelere göre, yavaş da olsa şu anda hızlanmakta olan bir pazar. Ekonomik krizin etkileri geçmeye başladı. Bu ülkede gerçekleştirilen Vegas ve New York fuarlarında da olumlu yöndeki ilerlemenin işaretlerini görmüştük. Ancak ABD ile ilgili önümüzdeki dönemde şu şekilde bir problem olacağını öngörüyorum; Elbette ülkede ekonomik iyileşmeye bağlı bir talep artışı var. Ancak dünyadaki çok sayıdaki üretici bu düşük oranlı talep artışından pay almak için pazara yönelmiş durumda. Ben pazarın çok fazla bölüneceğini, bölgede rekabetin yüksek olacağını düşünüyorum.
2016 da zorlu geçecek
2016 ile ilgili iç pazardaki sektörel performansı belirleyen en önemli faktör siyasi istikrar ve buna bağlı olarak şekillenecek olan ekonomik istikrar olacak. Türkiye’de yine önümüzdeki yıllarda mücevherden ziyade yatırım özelliği ön planda olan ürünlerin ağırlıklı talep göreceğini düşünüyorum.
Eğer sektörel anlayışımızı değiştirmezsek sahip olduğumuz kaynakları son derece düşük karlılık oranlarına sahip üretimlerde kullanmaya devam edeceğiz. Artık kesinlikle yüksek katma değer yaratacak, tasarım ve markalaşmanın ön plana çıktığı kategorilere yönelmeliyiz.