top of page

JEWELRY SHOW’DA TÜRKİYE İLE ÇİN İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI MÜCEVHERDE DEV İŞBİRLİĞİ


Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından Türkiye’ye davet edilen ve ilk kez Türk mücevher sektörü ile tanışan Çin kuyumculuk sektörü temsilcileri ve Türkiye arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı. MİB Başkanı Ayhan Güner, fuara katılan Çinli firmaların dünya çapında 8 binden fazla mağazası olduğunu anımsatarak; “Çin ile iş yapmak zordur; ama bir kez başardık mı Türkiye’ye çok önemli katkısı olacaktır” dedi.

42. İstanbul Jewelry Show, Türkiye ile Çin arasında dev bir işbirliği için ilk adımın atılmasına sahne oldu. Çin kuyumculuk sektörü temsilcileri ile Türk muhatapları arasında farklı alanlarla karşılıklı işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan iyi niyet işbirliği anlaşmaları imzaladı. Shenzhen Mücevherciler Birliği Başkanı Yang Shao Wu da Türk firmaları Çin pazarlarını daha iyi tanımaya ve Çin’deki fuarlara katılmaya davet etti. Mücevher İhracatçıları Birliği başkanı Ayhan Güner de Çin’e mücevher satmanın kolay olmadığını ama bunun başarılması halinde Türk mücevher sektörünün ihracatının önemli bir gelişim kaydedeceğini söyledi.

İstanbul Jewelry Show fuarı kapsamında İstanbul’da bir araya gelen iki ülke mücevher sektörü temsilcileri güne işbirliği anlaşmaları imzalamakla başladı. Shenzhen Mücevherciler Birliği Başkanı Yang Shao Wu ile Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, iki ülke mücevher sektörünün işbirliğinin geliştirilmesi anlaşmasını imzaladı. Borsa İstanbul iştiraki olan İstanbul Gemoloji Enstitüsü Genel Müdürü Oktay Baltalı ile Shenzhen Mücevher Tasarımcıları Birliği Başkanı Xin Li An de iki ülke mücevher firmalarının karşılıklı ticaretini kolaylaştırmak üzere işbirliği anlaşması imzaladı. MİB Başkanı Ayhan Güner, İstanbul Borsası bünyesindeki İstanbul Altın ve Elmas borsalarının Çinli firmalara açık olduğunu; Çinli firmaların diledikleri halde Türkiye’de firma açarak her türlü vergiden muaf işlem yapabileceklerini belirtti.

İmza törenini ardından karşılıklı olarak Çin geleneklerine uygun olarak hediyeler ve plaketler takdim edildi ve iki ülke sektörünün önde gelen isimleri Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen bir seminerde görüşlerini dile getirdiler; işadamlarından gelen soruları yanıtladılar. Türk ve Çinli mücevher firmalarının temsilcileri son olarak gerçekleştirdikleri B2B toplantıda birbirlerini dinlediler ve işbirliklerini geliştirmek amacıyla iletişim bilgilerini paylaştılar.

Toplantının ve Çinli heyetin Türkiye’ye gelmesinin önemini anlatan MİB Başkanı Ayhan Güner toplantıyı şu sözlerle değerlendirdi:

“Çinli firmaları Türkiye’ye getirmek üzere uzun süredir çalışıyoruz. Aslında Türkiye’yi biliyorlar ve merak ediyorlar. Ancak ilk kez Türkiye’ye ve fuarımıza gelebildiler. İlk izlenimlerimiz olumlu. Elbette hemen iş yapılamıyor. Ürünlerimizin ve tasarımlarımızın Çin pazarına uygun olması gerekiyor. Biz de bu işbirliğinin sağlıklı gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Buraya gelen firmalar dünyanın en büyük firmaları. Sadece bir tek firmanın 3.000, bir diğerinin 2200 mücevher mağazası var. Sadece ikisinin cirolarının toplamı 16 milyar Doların üzerinde. Çin’e mücevher satmak kolay değil. Ancak bunu başardığımız takdirde Türkiye’nin ihracatına çok önemli bir katkısı olacaktır.”

Çinli firmalar için Türkiye’nin önemli fırsatlar sunduğunu belirten Güner, “Önce karşılıklı iş yapmaya başlayalım, birbirimizi tanıdıkça işbirliğimiz gelişecektir” dedi ve Çinli firmaların Türkiye’den tasarım da dâhil olmak üzere pek çok hizmet alabileceklerini belirtti. Güner, MİB olarak başta Çinli mücevher firmaları olmak üzere dünyanın en önemli alıcılarını getirmek üzere Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü desteklerini kullandıklarını belirtti. MİB’in sınırlı olanaklarıyla bu kapsamda adımların atılamayacağını söyleyen Güner, destekleri için Ekonomi Bakanlığına teşekkür etti.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN