top of page

ABD MÜCEVHER TALEBİ YENİ REKORUNA YÜRÜYOR


Geçtiğimiz haftalarda De Beers tarafından yayınlanan 2015 yılı mücevher talebi verileri ve 2016 öngörülerine ilişkin araştırma raporuna göre ABD mücevher talebi yeni rekoruna yürüyor.

De Beers açıkladığı rapora göre; 2015 yılında ABD’de elmas sektöründeki güçlü tüketici artışı, elmas endüstrisinin global satışlarındaki ana etkendi. Tüketici talebi dünyadaki en büyük market olarak ABD’de yeni bir rekora ulaştı ve 2015 yılında 39 Milyar Doları buldu. Çin bazlı tüketiciler de iç pazarın yanında uluslararası harcamalarla genel olarak harcamalarını arttırdılar. Japonya, Hindistan ve Körfez ülkelerindeki tüketici pazarları ise ABD dolarının güçlenmesiyle döviz bazında azalmalar gördü.

 

“GLOBAL TÜKETİCİ PAZARI PIRLANTALI MÜCEVHER BAZINDA %2 BÜYÜDÜ”

 

Şu anki döviz kurlarında global tüketici pazarı elmas mücevherler bazında %2 büyüdü. Fakat yıl içerisinde Amerikan dolarının güçlenmesi asıl kurların gelişimini etkiledi ve 2014 yılında görülen 81 milyar dolar rekor rakamından %2 azalarak 79 milyar dolara çekildi.

ABD, en büyük ve olgun elmas mücevheri tüketici pazarıyla 2015 yılında en hızlı büyüme rakamını %5 ile sağlarken; ekonomik iyileşme, yükselen iş imkânları ve ücret artışı da bu artışa etki eden önemli faktörler oldu.

Hindistan’daki pozitif makroekonomiye rağmen, 2014 yılıyla karşılaştırıldığında 2015 yılında tüketici talebinde %4 azalma görüldü. Farklı faktörlerden oluşan bu azalma, genel olarak tüketici harcaması, kısıtlı tüketici kredisi ve iş pazarı sorunlarını da etkiledi.

Japon tüketici talebi genel olarak yerel kurda düz bir çizgi izledi. Yine de Yen depresyonu ABD doları bazında iki rakamlı bir azalmaya yol açtı. Mücevher satışları Çin’den gelen turizm harcamalarından ve 2014 yılıyla karşılaştığında ikiye katlanan Çinli ziyaretçilerden olumlu şekilde etkilendi.

Körfez bölgesinde 2015 yılı genelinde olumsuz makroekonomi gözlemlendi. Petrol fiyatlarının zayıflığı, Ortadoğu’daki jeopolitik hareketlilik, Çin ve Rusya’dan düşük ziyaretçi sayıları özellikle Birleşik Arap Emirliklerini etkiledi.

Dünyanın geri kalanında ise elmas mücevher talebi 2015 yılında %13 azalma gösterdi. Bu azalma, özellikle Rusya ve Brezilya gibi büyüyen pazarlardaki makroekonomik zayıflıklar ve ABD dolarının güçlenmesiyle negatif etkilenen Euro bölgesi pazarları nedeniyle gerçekleşti.

2015 ortalama bakışı ve 2016 beklentileri

2014 tatil sezonunda beklentilerin altına kalan satışlar ABD’de ve Çin’de yavaşlayan büyüme alıcılar tarafından yapılan harcamaların azalmasına ve orta dönemde stoklarda fazla ürün olmasına sebep oldu.

Bu durum ham elmas talebini 2015’in ikinci yarısında özellikle geriye itti ve orta kesimin arada denge aramasıyla sonuçlandı.

2015’te olumlu geçen bir tatil sezonunun ardından 2016’nın başında ham elmas talebinde artış görüldü. Fakat ine de makroekonomik çevrenin kırılganlığı sebebiyle daha dikkatli bir yaklaşım izleniyor.

2016 için genel beklentiler olumlu fakat global ekonominin büyümesi ve gelişen pazarların zayıflaması ile gelişmiş ekonomilerin kırılgan iyileşmesi yüzünden bastırılmış. Risklerin atlatılacağı bekleniliyor.2016 yılında da dünyadaki en önemli 5 tüketici pazarı arasından ABD’nin yine talep büyümesinin öncüsü olması bekleniyor.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page