top of page

SADECE BİR TAKI ÜRETMİYORUZ


Tarihi geçmişi çok eski dönemlere dayanan ve Dünyada sadece Trabzon’da üretilebilen Trabzon Hasırı, yıllara meydan okuyor. Ünü sadece ülkemizde sınırlı kalmayan ve Dünyanın farklı noktalarında yaşanan insanların da kültürel ve otantik takı dendiğinde büyük bir sempati duyduğu Trabzon Hasırı, yüzlerce yıldır aynı teknikle üretiliyor. Trabzon Hasırının ülkemizdeki en önemli üreticilerinden biri olan Karaltın; hem ülke içine hem de yurtdışına hasırı gururla taşıyor.

Trabzon Hasırı'nın takı olarak üretimi Osmanlı döneminde Trabzon da başlamıştır. Örgü şeklinin teknik kökeni çok eski çağlarda ki şövalyelerin zırhının örgü şekline dayanıyor. İlk olarak Trabzon Hasırı, beylerin kılıçlarına kemer olarak üretilir ve sonradan takı eşyasına dönüşür. Trabzon'un bir ticaret şehri oluşu ve ipek yolu üzerinde bulunuşu sebebiyle bu takı sanatı günümüze kadar yaşama şansı bulur. Trabzon Hasırını büyük kitlelere ulaştıran Karaltın Kuyumculuk; tecrübeli üretim kadrosu, profesyonel örücü bayan çalışanları ve uluslararası ihracat açılımlarıyla öncü olmayı sürdürüyor.

Deneyimli kuyumcu Cevat Kara; çok özenli işlemler sonuncunda 0.3 mm ve 0.35 mm kalınlığında oluşturulan Hasır teli Trabzon'da yaşayan örücü bayanlara örmeleri için verdiklerini, hiçbir makinenin hasırın örgüsünü bugüne kadar ortaya koyamadığını söylüyor.

El emeği göz nuru olan Trabzon Hasırının, yüzyıllardır bu sanatı yaşatan örücü bayanların, hünerli ellerinde uzun sureli uğraşlarla şekillendiğini, hasır atölyelerinde çeşitli özel tokalar ilave ederek hasırın klasik ve fantezi tarzlarını oluşturarak geniş kitlelerin beğenisine sunduklarını belirten Cevat Kara; “Hasır atölyemize gelince birçok önemli ince işlemden geçiyor. Sonra yine atölyelerde çeşitli toka tasarımlarıyla farklılık ve çeşitlilik kazanıyor. Bizim en önemli avantajımız hem İstanbul’da hem de Trabzon’da çok kıymetli ustalarımızla çalışma imkânımız var. Bu zengin işçiliğimiz, yüksek kalite olarak Karaltın hasırına yansıyor” dedi.

Trabzon Hasırı’nın çok değerli bir el sanatı olmasının dışında, kullanıcısına altın olarak değerli bir yatırım ve geri dönüşüm argümanı sağladığını vurgulayan Kara; sözlerini şöyle sürdürdü: “Trabzon Hasırı çok kullanışlı olmakla beraber sağlamlığı ile nesilden nesle bırakılabilmektedir. Trabzon Hasırı bir ata yadigârıdır. Markamızın önemli girişimleriyle Trabzon Hasırı Türk Patent Enstitüsü tarafından TTH(Trabzon Telkâriye ve Hasırı) adı altında coğrafi ürün olarak tescillenmiştir. Bu patente sahip ürünler aslına uygunluk ve ayar sağlamlığı kontrolünden geçmektedir. Çok uzun yıllar sadece hasır üretimine odaklanan ve farklı takı gruplarına yönelmeyen markamız Karaltın, her yıl yeni modelleri, farklı tarz ve zevkleri yakalayan özel koleksiyonlarıyla yarınlara emin adımlarla ilerliyor.”

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page