top of page

PANAMA’NIN DÜNYA MÜCEVHER MERKEZİ BAŞKAN YARDIMCISI TÜRK ENDÜSTRİSİ İLE YAKIN BAĞLANTILAR İÇİN İSTAN


Panama Dünya Mücevher Merkezi (WJH) Başkan Yardımcısı Eli Izhakoff ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Ali Pastorini Mayıs ayında Gleam Diamonds sahibi ve ülkenin önde gelen mücevher sektörü tanıtıcılarından Aylin Gözen tarafından koordine edilen organizasyon ile İstanbul’u ziyaret etti. İki ziyaretçiyle de kaldıkları süreçte popüler Mücevher Kanalı üzerinden röportajlar gerçekleştiren Gözen, Izhakoff ve Pastorini’nin Türkiye’deki kuyumculuk sektörünün liderleriyle konuşup ticari ve mesleki bağların iki ülke arasında güçlendirilmesi hakkında konuştu.

Aylin Gözen , Izhakoff ve Pastorini’nin Ziyaretine ilişkin notları şöyle kaleme aldı:

Dünya Mücevher Merkezi Latin Amerika’daki kuyumculuğa, elmas ve renkli taşlara adanmış bölgede eşi olmayan bir serbest bölge. Güney, Merkez Amerika, Meksika ve Karayipler’deki mücevher ve değerli taş ticareti için özelikle tasarlanmış ve dünyanın her ucundaki alıcı ve tedarikçilere kilit bir ulaşım noktası sağlayan bir merkez.

WJH dünyada Dünya Elmas Borsaları Federasyonu tarafından tanınmış ilk ve tek elmas borsası olan eski adıyla Panama Elmas Borsası tarafından kontrol edilen bir merkez. WJH Kıdemli Başkan Yardımcılığının yanı sıra Sayın Pastorini aynı zamanda Borsa’nın da Kıdemli Başkan Yardımcılığını yürütüyor.

WJH, Türk Kuyumculuk Endüstrisi ile artan yakın bağlar kuruyor. İKO ile 2015 Haziranında vardığı mutabakat ile iki tarafın da gelişmelerde ve mücevher pazarlarının büyümesinde birlikte çalışılacağına karar verildi. İki ülke arasındaki iş birliği Türk Hava Yolları’nın düzenli uçuşlarla Panama City’e uçması ile daha da büyük bir ivme kazandı.

Panama’nın Latin Amerika tüketici pazarı ve üreticilerine kilit ulaşım noktası statüsü ile Türkiye’nin mücevher alanında artan itibarı bu iki merkezde potansiyel sinerjiyi ortaya önemli kıldı.

Panama endüstri liderleri ve Türk endüstri liderleriyle konuşmalar sırasında bunun altı çizilmişti. Konu hakkında İKO Başkanı Norayr İşler, İKO Başkan Yardımcısı Sarp Tarhanacı, Borsa İstanbul Başkanı Osman Saraç ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, kurumlar bünyesindeki üyelerinin Latin Amerika’ya WJH ile ulaşmaya duydukları ilgiyi dile getirmişlerdi.

“Panama ve Türkiye’nin ortak çıkarları ve birlikte çalışılırsa ortaya çıkacak sonuçlarının anlaşılması oldukça net.” diye belirten Izhakoff , “Çok güçlü bir büyüme potansiyeli olan endüstrileri temsil ediyoruz ve bu noktada uluslararası is birliği yapmak için verimli yollar keşfediyoruz. Panama Türkiye ile birlikte daha güçlü olacağı gibi Türkiye de Panama sayesinde ticaretini Latin Amerika’ya kadar genişletecek.” diye ekledi.

Izhakoff “Bizim açımızdan özellikle önemli olan elementler Türk Endüstrisinde var olan şeyler, öne çıkan bir birlik ve ülkedeki kuruluşların desteği gibi.” diye devam etti.

Izhakoff ve Pastorini Türk meslektaşlarının yanında organizasyon üyelerini de WJH, Panama City’de 20-23 Haziran arası düzenlenecek Panama 2. Latin Amerika Mücevher Haftası’na davet etti. 20 ülkeden network ve ticari etkinliğe katılması beklenen ziyaretçilerle haftanın hem bölgesel hem de uluslararası büyük oyuncuları bir araya getirmesi bekleniyor. Hafta aynı zamanda Panama’da büyüyen kuyumculuk sektöründe kadının yerinin ve öneminin de konuşulacağı ilk toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Pastorini için İstanbul daha genç ticari merkezlerin heyecanlı ekonomik potansiyeline dair yeni bir bakış açısı sağladı. “Türkiye tabii ki binlerce yıllık bir mücevher geleneğine sahip olsa da finansal yapılı bir elmas borsası ile Panama’nın hemen öncesinde kalıyor.” derken sözlerine “En göz alıcı nokta özellikle satış ve üye sayısının büyümesi ve her yıl artan sayılarla düzenlenen fuar. Bölgenin merkezi olmak için çok net bir strateji izliyorlar ve onların başarıyı yakalamaktaki geçmişleri Latin Amerika olarak bizim için çok değerli” dedi.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page