PIRLANTANIN LİDERLERİ ANTWERP’TE
Antwerp Dünya Pırlanta Merkezi (AWDC) ve HRD ev sahipliğinde düzenlenen ziyaret programına Türkiye’den Çiğdem Kamer, Emil Güzeliş, Kerim Güzeliş, Ferit Mimar ve İbrahim Cümbüş’ün de aralarında bulunduğuçok sayıda kişi katıldı. AWDC ve HRD’de gerçekleştirilen ziyaretlerde çeşitli eğitim seminerleri düzenlenirken, ziyaretçiler çok sayıda değerli taş ticareti yapan firma ile tanışma fırsatı da buldu.
Geçtiğimiz yıl Antwerp Dünya Pırlanta Merkezi, Borsa İstanbul ve Mücevher İhracatçıları Birliği arasında imzalanan mutabakat zaptı sonuçlarını hızlı vermeye başlamış, Türkiye’den bir heyet Antwerp’te ağırlanmıştı. Her iki ülkenin mücevher sektörleri arasındaki ilişkiyi ve karşılıklı ticareti geliştirmeye yönelik imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde Türkiye’den ilk heyet dünyanın en önemli değerli taş merkezlerinden biri olan Antwerp’i ziyaret etmişti.
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen organizasyona, geçtiğimiz yıla göre çok daha fazla sayıda kişi katıldı. Bu yıl gerçekleştirilen organizasyonda Çiğdem Kamer, Emil Güzeliş, Kerim Güzeliş, Ferit Mimar ve İbrahim Cümbüş gibi sektöreün ileri gelen isimleri de yer aldı.
AWDC ve HRD’de gerçekleştirlen eğitim seminerleri ve bilgilendirme turları son derece faydalı oldu. Kimberley Süreci’ne uygun olarak çıkartılan değerli taşların %80’inin ham ve işlenmiş olarak 2 kez ziyaret ettiği dünyanın elmas başkenti Antwerp’te gerçekleştirilen temaslar sırasında Antwerp Elmas Borsası’nın işleyişi ile de bilgiler verildi. Günde 200 milyon Amerikan Doları tutarında değerli taşın işlem gördüğü elmas borsası bu haliyle dünyanın en önemli borsası olma özelliğine sahip.
Türk heyeti bir yandan Antwerp Elmas Borsası ile ilgili bilgiler alırken diğer taraftan da borsada işlem yapan çok sayıda değerli taş firması ile de birebir temaslarda bulunma şansına sahip oldu. ‘’Diamond Meetings’’ adı altında düzenlenen tanışma toplantılarında her ziyaretçi firma çok sayıda firma ile birebir görüşerek faaliyetleri ve hizmet verdikleri taş grupları ve fiyatları inceledi. Bu toplantılar özellikle değerli taş alım satımı yapan ve pırlantalı mücevher üreten firmalar açısından son derece faydalı oldu.
HRD’de gerçekleştirilen sunumda son dönemin en çok tartışılan konusu sentetik pırlantalarla ilgili bilgi verildi. Ardından dünyanın en gelişmiş pırlanta laboratuvarı HRD son derece geniş güvenlik önlemleri altında ziyaret edildi. Laboratuvarda yapılan sunumlarda sertifikasyon süreçleri ile ilgili detaylı bilgi verilirken, bu alanda kullanılan en son teknoloji ekipmanlar da ziyaretçilere tanıtıldı.
Ziyaret organizasyonunu düzenleyen HRD Orta Doğu Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir son dercece faydalı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek yakın dönemde yeni bir ziyaret heyeti planladıklarının altını çizdi. Ziyaretin önemi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özdemir şunları söyledi; ‘’Her ne kadar 5000 yıllık takı kültürüne sahip bir coğrafyada olsak da değerli taş ve pırlantalı mücevher alanında daha alacağımız çok yol var. Gerek Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetimi gerekse HRD olarak bu bilincin yerleşmesi ve gelişmesi adına çalışmalar yapıyoruz. Belçika ile yapılan işbirliği anlaşması da bu ziyaret heyeti de bu amaca hizmet ediyor. Faydalı bir ziyaret heyeti organizasyonunu geride bıraktık. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi adına çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.’’