top of page

GÜMÜŞE YATIRIM YAPAN AZALIYOR GÜMÜŞ YATIRIMCISININ YÜZÜ GÜLMÜYOR


Altından sonra en çok tercih edilen, sanayide ve takı üretiminde yoğun bir şekilde kullanılan Gümüş madeni; son yıllarda değer kaybıyla dikkat çekiyor. Birkaç yıl önce yaklaşık 55 kilo gümüşün 1 kilo altına denk geldiği dönemden bugün itibariyle 75 kilo gümüşün altına tekâmül ettiği döneme geçiş yaptık. Dünya tarihinin en eski madenlerinden biri olan, anti bakteriyel özelliğiyle ve beyaz kendine has rengiyle hayatımızda her zaman var olan Gümüş ile ilgili son gelişmeleri, Eren Has Grup Genel Müdürü Hakan Aytaş ile konuştuk.

Gümüşün yakın zamanki değeriyle günümüz değerleri arasında nasıl bir farklılık bulunuyor?

Gümüş madeni altına karşı gittikçe değer kaybetti. Yatırımcısını üzdü diyebiliriz. Zaten son yıllarda gümüşe yatırımcısı çok ciddi oranda azaldı. Yaklaşık 3 sene önce Gümüşün kilosu 1800 TL idi. Şimdi ise 1530 TL kilo fiyata sahip. Altın ve gümüşün arasında olması gereken en ideal denge 50-55 kilo gümüşün değerinin 1 kilo altına denk gelmesidir. Şu anda 75 kilo gümüş 1 kilo altına denk geliyor.

Gümüşün değer kaybetmesini neye bağlıyorsunuz?

Gümüşün sanayide ve takı üretiminde daha az kullanılması, gümüş yatırımcısının azalması gibi temel faktörler gümüşe talebi azalttı. Böylelikle tüm Dünyada gümüş değer kaybı yaşadı. 10 kilo altın ürettiğiniz zaman 400 bin dolarlık bir değer ortaya koyuyorsunuz. Aynı rakamın gümüşünü yaptığınızda bu değerin 75 katı altında bir rakam ile karşılaşıyorsunuz. Böylelikle insanlar gümüş madeniyle katma değer üretmekten uzaklaşıyorlar. Sanayide gümüşün yerine farklı alternatif madenler kullanılma oranı arttı. Bu durum da gümüşe bir darbe vurdu. Gümüş takıya alternatifler çok arttı. Bijuteri, çelik ve deri takılar gümüşün pastasından önemli dilimler aldı.

Dünyada değerli madenlerin en önemli pazarı kabul edilen Dubai’de gümüşün yeri nedir?

Gümüşün Dubai’de çok fazla yeri yok. Altına göre gümüşün rolü yaklaşık %10 gibi çok düşük rakamlarda oluyor. Dünya çapında gümüş takı tabi ki kullanılıyor ve üretiliyor. Fakat kayda değer bir talep artışı yok. Standart düzeylerde tüketim oluyor.

Şu anda gümüş takı üreten firmalar sadece iç pazara yönelik çalışmalar içinde olurlarsa, büyük hedeflere ulaşmaları zor mu olur?

Evet mevcut şartlar içinde sadece iç pazara yönelik bir gümüş takı üretimi ve pazarlaması firmalarımızın büyük hedeflere yönelmesine imkan tanımayacaktır. Bugün ihracat çalışması yapmayı düşünmeyen gümüş takı markalarımız oldukça kısır bir iç döngüde kalacaktır. Kısacası gümüş takı üreticilerimiz için ihracat çok büyük önem teşkil ediyor.

Gümüşte yakın zaman içinde değer artışı beklemek doğru olur mu?

Çok uzun bir zamandır gümüşte kayda değer, önemli bir yükseliş olacağına dair söylentiler var. Fakat bugüne kadar bu beklenti doğrultusunda bir hareket olmadı. Önümüzdeki günlerde hep beraber gelişmeleri göreceğiz.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page