top of page

JCK LAS VEGAS’A TÜRKİYE’DEN REKOR KATILIM


Global mücevher endüstrisi fuar takviminin en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen JCK LAS Vegas Show 3-6 haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Mücevher İhracatçıları Birliği’nin milli fuar katılım tertip ettiği organizasyonda bu yıl Türkiye’den rekor sayıda firma katılımcı olarak yer aldı.

Yaşanan global ekonomik kriz sonrasında toparlanmaya başlayan Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi, pek çok sektörde olduğu gibi mücevher sektörünü de olumlu etkilemiş, nihai tüketicilerin mücevher talebinde hareketlenme gözlenmişti. Bu hareketlenme sonrasında bir zamanlar en önemli ihraç pazarlarımızdan biri olan ABD’ye yönelik sektörümüzün ilgisi yeniden canlanmaya başladı. ABD’ye sektör ihracatçılarımızın ilgisinin artması ile birlikte Mücevher İhracatçıları Birliği JCK Las Vegas Show için milli fuar katılımı organize etti. Bu fuara sektörümüzden rekor seviyede katılım gerçekleşti. Fuarda katılımcı olarak yer alan firmalarımızın sayısı 52’ye ulaştı.

Bu yıl 26. Kez düzenlenen JCK Las Vegas Show’da dünyanın dört bir yanından 2400’ün üzerinde marka ve firma koleksiyonlarını sergiledi. Fuardaki ziyaretçi sayısı ise 35.616 oldu. Ziyaretçilerin 22.300’ünü alıcılar oluşturdu. ABD mücevher pazarı ve hatta global mücevher endüstrisi için en önemli organizasyonlardan biri olan JCK Las Vegas çok da yüksek olmayan beklentileri karşılar düzeydeydi. Fuardaki ziyaretçi sayısı ve gerçekleşen ticaret geçtiğimiz yıllara göre durağanlık gösterdi.

BAĞ KUYUMCULUK / Alen Bağ

JCK Las Vegas fuarı katılımcısı olarak fuar alanındaki yerimiz ve fuar çalışanların ilgisi konusunda çok memnun kaldığımız bir fuar oldu. Standımız güzel bir şekilde dizayn edilmişti ve fuar boyunca herhangi bir aksaklık ile karşılaşmadık. Bu konuda heyete teşekkürlerimizi sunarız. Uzun bir aradan sonra tekrar katıldığımız JCK fuarında Amerikan pazarının mevcut konusunda olumlu veya olumsuz olarak kesin bir görüş bildirmemiz an itibarı ile erken olacaktır. Fuar boyunca çeşitli firmalarla bağlantımız oldu. Taleplerini bize ilettiler. Ancak şunu söyleyebiliriz ki fuar ne çok verimli ne de çok verimsiz geçti. Daha kesin sonuçları ilerleyen aylarda daha kesin yorumlama şansımız olacak.

MİDAS / Can Robert Geyimli

“3-6 Haziran tarihleri arasında Amerika Las Vegas’ta gerçekleşen Kuyumculuk fuarında katılımcı olarak yer aldık. Genel olarak iyi bir fuar geçirdiğimizi söyleyebilirim. Mevcut müşterilerle tekrar görüşüp siparişler almakla birlikte yeni müşterilerle de tanışma imkanımız oldu. Bununla birlikte bir önceki seneye göre ziyaretçi sayısının daha az olduğunu gördük. Türk pavilyonu için ayrılan bölgenin fuarın en uzak kısmında konumlandırılmış olmasının da daha iyi bir fuar geçirmemizi engelleyen faktörlerden birisi olduğunu düşünmekteyiz. Amerika pazarı ekonomik verilere dayanarak son yıllarda olumlu belirtiler vermesine rağmen henüz istenilen seviyede bir iyileşme görülmemektedir. Ülke genelinde ekonomik verilerin ve işsizlik oranının istenilen seviyelere ulaşmamış olması da bu göstergelerden bir kaçıdır. Bununla birlikte Amerika pazarı bizim için her zaman en önde gelen önemli ve aktif pazarlardan olmuştur. Önümüzdeki dönemlerde de ekonomik olarak yaşanacak gelişmelerle birlikte sektörümüz için önemli bir pazar olmaya devam edeceğini düşünmekteyiz.”

EDİZ DERELİ

“JCK Las Vegas fuarına 52 firma ile birlikte Türk pavilionunda katıldık. Türk Pavilion organizasyonu Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından yapılmıştı. Türk pavilionunun daha iyi bir yerde olması, fuardan elde edeceğimiz faydanın daha da artmasına sebep olabilirdi. Bununla beraber birlik fuarın değişik yerlerine meet pointler koyarak Türk pavilionun tanıtımı için oldukça gayret göstermişti. Biz Ediz Dereli firması olarak fuara ne yazık ki yanlış bir alanda katıldığımızı gidince daha iyi anladık. AGTA adı ile açılan ve çıplak taş satışına yönelik kurulan alanda katılmamız gerektiğini gördük. Fuar beklendiği gibi yüksek bir ağırlıkla Kuzey ve Güney Amerika alıcı ve satıcılarına hitap ediyordu. Az da olsa diğer kıtalardan da katılımcı ve alıcı vardı. Bizce bu oran % 25 civarında idi. Fuar alanında yaptığımız görüşmeler ve izlenimlerimiz neticesinde tüm dünyada olduğu gibi Amerika pazarında da mücevher ve altın sektöründe bir daralma olduğunu gözlemledik. Bununla beraber ABD ve Amerika kıtası mücevher ve altın piyasası için oldukça büyük ve keşfedilmemiş alanlarla dolu. Aradaki mesafe ve saat farkı (10 saat )düşünüldüğü zaman, ABD’de bir ofis ya da şube sahibi olmadan bu pazarda sağlıklı ticaret yapabilmek oldukça zor görünüyor. Hindistan ve Çin in 1,5 milyar dolar, Tayland’ın 1. 3 milyar dolar ihracatına karşılık Türkiye’nin sadece 150 milyon dolarlık ihracatı olduğunu düşünürsek, ABD pazarında gidilecek çok daha fazla yolumuz olduğunu görüyoruz. İMMİB ve Ekonomi Bakanlığı’nın yapacağı çok yönlü yardımlarla bunun aşılabileceğini ve teşvik konularındaki yardımlarını fuar sonrasında da devam ettirerek fuarın sadece belli tarihler arasına sıkışan bir yatırımdan öteye geçmesini ümit ediyoruz. Bunun bir takım işi olduğunu ve çok çalışarak aşılacağını düşünüyoruz.”

ERİŞ MÜCEVHERAT / Levent Eriş

“JCK Las Vegas fuarı bizim ilk defa katıldığımız bir fuardı. Farklı deneyimler edindik. Canlı satış olamaması, sadece siparişe dayalı bir fuar olması sıcak satışa odaklı montür üreticileri açısından handikap. Uzun vadede sabırla katılım sağlanabilirse netice alınabileceğini düşünüyorum. Katılımcılarımızın stantlarının olduğu bölüm daha iyi seçilir ve stant tasarımları daha davetkar olabilirdi. Yönetimin bu konularda çalışma yapacağını tahmin ediyorum.”

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page