top of page

“BAKİYELİ ÇALIŞMA SİSTEMİ” SORUNU...


SABAHATTİN BAŞ : “SEKTÖRÜN ÖNCELİKLİ SORUNU ‘BAKİYELİ ÇALIŞMA' SİSTEMİDİR. ‘YAZ DEFTERE AL HAFTAYA’ ANLAYIŞI YÜZLERCE ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKMAKTADIR”

Sektörümüzde son bir yıldır belirli oranlarda, işlem hacminde yaşanan daralma net bir şekilde gözlemlenirken yükselen altın fiyatları başta olmak üzere birçok ekonomik ve siyasi olay, kuyum alışveriş temposunu düşürdü. Durgunluğa bir de bakiyelerin ödenmemesi, verilen sözlerin yerine getirilmemesi eklenince özellikle küçük karlar la çalışan kuyum üreticilerinin çok zor günler yaşadığı ileri sürülüyor.

Sektörümüzün deneyimli kuyumcularından ve markası Borsa Gold ile başarılı çalışmalara imza atan Sabahattin Baş; bakiyeli çalışma sisteminin artık sürdürülemez bir hale geldiğini ve bu durumun sektörün kanayan yarası olduğunu, bu konuda zaman geçmeden ortak adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Sektörümüzde birçok firma; alacaklarını zamanında alamamanın çok ciddi sıkıntılarını yaşıyor. Sektör temsilcileri bugün sektörümüzün en önemli sorunlarının başında “Vadeli Çalışma” geldiğini ifade ediyor. Son birkaç yılda, sektör içinde gerçekleşen ticaretlerde karşılıklı güven ve verilen sözün yerine getirilmesiyle ilgili prensiplerin fazlasıyla yıpratıldığını, bunun sonucunda birçok firmanın ortaya koyduğu emeğin karşılığını alamayarak sıkıntılı bir süreç yaşadığını, birçok atölyenin kapanma noktasına geldiğini ileri süren Sabahattin Baş; “Ülkemizdeki tüm Kuyumcu Oda ve Dernekleri bu konuda ortak harekete geçmelidir. Birlik içinde alınacak kararlara hepimiz uymalıyız. Birçok kuyumcunun vitrinlerinde kendine ait olmayan, ödemesini yapmadığı üreticilerin mallarıyla gerçek olmayan bir güç gösterisi yapıyor. Bu duruma hiç kimsenin dayanacak gücü kalmamıştır” diye konuştu.

Sabahattin Baş, borçlarını ödemeyen, bir anda piyasadan kaybolan kişilerin sektörümüzde önemli sorunlar ortaya koyduğunu, sektör içinde ‘söz senettir’ prensibinin bu yıl çok fazla zedelendiğini ve özellikle üreticilerin verilen sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını bu konuyu önümüzdeki günlerde Trabzon’da yapılacak Kuyumcu Odalar Birliği toplantısında masaya yatıracaklarını söyledi. Baş “Üretici emeğinin karşılığını alamazsa, toptancıya bir dahaki sefer mal veremez. Böylelikle toptancı kuyumcuya ürünleri sunamaz. Kuyumcu da son tüketiciye sunacak mal bulamaz. Kısacası bu önemli zincirin bir halkası bile zayıflasa, büyük bir kopma kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Sektörümüzde yaşanan bu tip hadiseler nedeniyle birçok değerli kuyum ustasının meslekten çekildiğini, iflas ettiğini ve hergeçen gün kıymetli ustaların sayısının azaldığını vurgulayan Baş; şunları söyledi:

“ ‘Kendi bindiğimiz dalı kesmek’ deyimi tam anlamıyla gerçek oluyor. Bugün bizim markamızda dahil olmak üzere birçok firmamız peşin çalışma prensibini hayata geçirmeye gayret gösteriyor. Çok sıkı bir eleme yapmak zorundayız. Peşin çalışma prensibine geçiş yapacak olan firmalar, kararlı bir tutum sergilemelidir. Belki bu uygulama bize bugünlerde müşteri kaybı olarak yansıyabilir. Ama bu durum ülke kuyumculuğunun geleceği açısından hayati önem taşıyor. Taşıma su ile değirmen dönmez.”

Hakkari’nin İl Kalmasından mutlu...

Hakkarili olan ve Hakkari’de çalışmalarına bugünde devam eden Sabahattin Baş; Hakkari’nin Dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden ve kadim şehirlerinden biri olduğunu, Hakkari’nin il kalması kararının verilmesinden dolayı çok büyük bir mutluluk yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page