top of page

HANGİ SOSYAL MEDYA PLATFORM KUYUMCULAR İÇİN UYGUN?


Sosyal varlığınızı ilk kez yaratıyor olsanız ya da varolan sosyal ağınızı genişletmek istiyorsanız ilerleyebileceğiniz bir çok farklı yol bulunuyor.

Çoğu kişi aynı anda birden fazla sosyal ağın içine atlayıp çabalarını odaklayamama hatasını tekrarlıyor. Özellikle daha küçük firmalar için sosyal medyada geçirdikleri zaman kritik.

Peki, hangi platformlara odaklanmalısınız? Bu soruya cevabınızı kesinleştirmek için önce kendinize sormanız gereken 2 soru var.

Ne tarz ürünler satıyorsunuz? Lüks bir kuyumcu, gündelik bir kuyumcuya göre daha farklı bir deneyime sahip olacaktır. Farklı demografikler sosyal stratejiyi belirlerken önemli ayırıcılar. Ayrıca markanızın sesinin nasıl olacağına da karar vermelisiniz, her platform kendine özgü bir iletişim stiline sahip. Bunlara ek olarak mağazanızın genel hedefleri ile ilgili de bir gözden geçirme yapmanız gerekiyor sosyal medyaya yatırım yapmadan önce. Küçük şirketlerin yaptığı en büyük hatalardan biri bir plan olmadan sosyal medyaya atılmaktır. Pazarlamaya harcayacağınız çabanın amacına karar vermek size hangi farklı platform kullanacağınızı seçmekte de yardımcı olacaktır. Markanız hakkında online bilinçlendirme çalışmaları mı yapmak istiyorsunuz? Özel teklifler ve indirimleri mi tanıtmak istiyorsunuz? Ya da takipçilerinizi fiziksel bir konuma mı yönlendirmek istiyorsunuz?

FACEBOOK

Sosyal medyanın yıkıcı gücüyle başlayalım, Facebook.

Şimdiye kadar bütün herkesin Facebook profili olduğu varsayılıyor. Sizin için daha önemlisi ise bütün işletmelerin Facebook sahibi olduğunun düşünülmesi. Platformda aktif bir varlık göstermek yaşamsal bir görev taşıyor çünkü 1,5 milyar kullanıcıyla Facebook, bütün sosyal networkler arasında en büyüğü.

Facebook, platforma entegre güçlü reklam kapasitelerine sahip; belli gruplara ve kullanıcılara yönelik ya da farklı istek ve demografiklere yönelik reklamlar verebiliyorsunuz.

Facebook aynı zamanda kısa tip gönderiler, uzun tip gönderiler, fotoğraf ve video paylaşımı gibi çok farklı fonksiyonlara sahip. Diğer sosyal ağların çoğunun özelliklerini tek bir çatı altında toplayarak pazarlamacılar arasında popüler bir tercih olarak ortaya çıkıyor.

Buna ek olarak Facebook, Instagram ve Twitter gibi diğer platformlara göre zamana çok bağlı değil. Fakat hedef kitlenize ulaşmak için öde-kazan yöntemine bağlı geniş olarak. Facebook’un demografiğinin daha yaşlı kesime hitap ettiğini de unutmamak lazım, sattığınız kuyum tarzına göre işe gelebilecek ya da gelmeyecek bir özellik.

INSTAGRAM

Sırada Instagram var, geçen sene aktif kullanıcı sayısı ile Twitter'ı geride bırakmış bir platform.

Platform en yüksek kullanıcı aktivitesi oranlarına sahip ve şirketleri kendilerini görsel olarak tanıtıma uygun ürünlerini göstermelerinin uygun olacağı bir ortam sağlıyor. Restoranlar, kuyumcular ve tekstil üreticileri gibi işletmelerin görsellerini ön plana çıkarmak için Instagram, platform olarak ideal.

Fakat takılarınız için kendinizi fotoğraflara ve videolarla sınırlamak zorunda değilsiniz. Instagram bunlar için ideal olsa da markanıza bir kişilik vermek için ve şirket kültürünüzü tanıtmak için de mükemmel bir ortam sağlıyor. Bu özellikle platformun genç kullanıcı kitlesinin ilgisini çekmesi için ve potansiyel tüketicilerin marka ile bağ kurmaları için önemli. Sahne arkasında yaşananlar, ofis eğlenceleri gibi şeyler ile işletmenize bir yüz ve karakter kazandırmak kazançlı olabilir. Instagram’ın pazarlama açısından tek kötü yanı gönderilerde linkleri desteklememesi. Tanıtımınızda sadece bir link koyma hakkınız var. Bu kullanıcıları belirli sitelere yada online dükkanlara yönlendirmede problem olabilir. Bu engelin aşılması için bir yol, sitenin reklam politikalarından yararlanıp dışarıya ek olarak açılan bir reklam vermek olabilir. Bu tip reklamlar eskiden büyük firmalar için de olsa, zaman içinde küçük işletmeler tarafından da karşılanabilecek noktalara geldi.

TWITTER

Twitter son zamanlarda bir kimlik kriziyle baş ediyor ve kullanıcıları durgunlaşmaya başladı. Fakat bu durum platformu hemen yok saymak için bir sebep değil. Twitter anlık bilgiler için ve endüstri liderleriyle buluşmak için hala çok iyi bir platform konumunda. Platform özellikle tanımadığınız insanlara ulaşmanızı sağlamak için çok iyi bir ortam.

Likeable’da insanlarla sürekli olarak Twitter üzerinden temas kuruyor ve düzenli olarak konuşmalarımızı email ve Skype’a taşıyoruz.

Twitter özellikle dış içeriği yönlendirmede ve gönderinize birden fazla link vermede çok başarılı. Platform aynı zamanda güçlü reklam kapasitesine ve ayrıca normal görünümlü reklam tweetleri gibi bonuslara da sahip.

Twitter’daki etkinizi güçlendirmek istiyorsanız reklamları kullanmanız faydanıza, tweetlerin yaşam sürelerinin kısa olduğunu da hesaba katarsak. Reklamlar sizin ulaşımınızı genişleyecek ve hatta linklerinizle etkileşime geçen insan sayılarına kadar size bilgi verecektir.

Instagram'a benzer olarak Twitter da toplumun ürünlerinizle etkileşimi üzerinde duruyor. Markanız hakkında insanların yorumlarını görmek için, rekabet ettiğiniz firmaları takip etmek için çok yardımcı bir platform. Aynı zamanda insanları duyabileceğiniz farklı araçlara da ev sahipliği yapıyor. Son olarak gerçek zamanlılık özelliğiyle Twitter müşteri iletişim merkezi aracı olarak da genel olarak kullanılıyor, bu yüzden cevap vermeyi unutmamalısınız.

LINKEDIN

LinkedIn ilgi çekici bir ağ, kullanıcı kitlesi diğer ağlara kıyasla daha kolay tanımlanıyor. Profesyoneller için ağ olarak tanıtılan platform olan LinkedIn işletmeler ve bireyler için birden fazla amaç ortaya koyuyor.

Platformun en önemli açılarından biri networking kapasitesi. LinkedIn endüstri ve ortak bağlantılar ile bireyleri işe almak veya bağlantı kurmak için kullanılabiliyor. Özellikle b2b şirketler için güçlü bir kaynak olan platform aynı zamanda bir endüstrideki genel liderlik düşüncenizi belirlemek için de kullanılabilir.

Facebook'a benzer olarak LinkedIn’de de bulunan grup özelliği liderlerle revaçtaki Kuyumculuk trendleri ile alakalı özel konuşmalar yapabilmenizi sağlıyor.

B2b bir kuyumcu olmasanız bile platformdan bir yarar sağlayabilirsiniz, bireyler bulmak için platformu kullanabilirsiniz fakat b2c bir kuyumcu olarak bahsedilen diğer platformları kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır.

SNAPCHAT

Platform büyük bir hızla kısa sürede küçük bir uygulamadan BMW ve Hasbro gibi devlerin kullandığı büyük bir sosyal medya platformuna dönüştü. Snapchat kesinlikle ödemeli reklamları uygulama içinde kullanıcıları rahatsız etmeyecek şekilde entegre etmeyi başardı.

Küçük şirketler için ödemeli reklamlar finansal olarak karşılanabilecek bir bütçede değil, fakat bu şirketlerin hala uygulamayı kullanacak bir yol bulamamaları anlamına gelmiyor.

Geçen yıl itibariyle günlük 400 milyon ‘snap’ yollandı. ABD’de 25 milyon kullanıcı gibi rakamlarla uygulamayı düzenli kullanan müşteriler bulmanız yüksek bir olasılık. (Özellikle daha genç bir demografiği hedef alıyorsanız.)

Hikaye ve sohbet özelliklerinin de eklenmesiyle şirketler platformu efektif bir şekilde kullanarak Snapchat’in doğal ulaşılabilirdik özelliğini kullanmanın yollarını buluyorlar.

Snapchat diğer platformlardan çok daha farklı bir doğaya sahip. Zamana karşı hassasiyeti sizin gerçekten kendi kimliğimizi göstermeniz konusunda diğer platformlardan daha büyük bir olanak sağlıyor.

Snapchat görsel açıdan ilgi çekici bir ürüne sahipseniz- ki bütün kuyumcular sahiptir- sizin için en etkili platform olacaktır, özellikle de daha genç bir müşteri grubunuz varsa.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page