top of page

CIBJO, PIRLANTA PAZARLAMASI İÇİN YENİ ISO STANDARDINI DEĞERLENDİRİYOR


Dünya Mücevher Konfederasyonu (CIBJO), bu ay tüketicilere pırlanta satımında pırlanta sanayisi tarafından kullanılacak olan onaylanmış koşulları belirten ISO Uluslararası 18323 Standardı’nın yayınlanmasını değerlendiriyor.

Uluslararası Standartlar Teşkilatı’nın yeni standardı, elması açık bir şekilde doğadan yaratıldığı şeklinde tanımlıyor ve daha fazla niteliği anlatmaya gerek olmadan “elmas” teriminin her zaman için doğal elması işaret ettiğini belirtiyor. Yeni ISO Uluslararası Standart, CIBJO Diamond Blue Book’ta özetlenen ve Uluslararası Pırlanta Konseyi’ninkinde sıralanan tanımlara ayna tutuyor.

CIBJO Başkanı Gaetano Cavalieri, yeni standarda ilişkin; “Bu azami önemin gelişimi, yalnızca sanayide bizim için değil, aynı zamanda geçmişe kıyasla uluslararası sözleşmelerde daha fazla korunan mücevher tüketicileri için de oldukça önemlidir. ISO standardı esasen Diamond Blue Book kurallarını derlediği için de ayrıca gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Yeni ISO Uluslararası Standardı sentetik pırlantayı “esasen pırlanta gibi aynı kimyasal oluşuma, kristal yapıya ve fiziksel özelliklere (optik dahil) sahip yapay ürün” olarak tanımlar. Bunu en iyi tanımlamak için kullanılan uygun terimler; “sentetik pırlanta”, “laboratuvar ortamında geliştirilen pırlanta” veya “laboratuvar ortamında yaratılan pırlanta” olarak sayılabilir ve kısaltmalar kullanılamaz. ISO Uluslararası 18323 Standardı, herhangi bir sentetik pırlantayı tanımlamak için “kültürlenmiş” ve “işlenmiş” gibi terimlerin yanı sıra “gerçek”, “hakiki”, “değerli” ve “kıymetli” gibi sıfatların kullanımını açık bir biçimde yasaklıyor.

Yeni standart, işlenmiş pırlantayı “kalıcı veya geçici olarak görünüşünü değiştirmek amacıyla kesme, parlatma, temizleme ve ayarlamanın yanı sıra insan müdahalesine maruz kalmış pırlanta” olarak tanımlıyor. İşlemeye maruz kalan herhangi bir pırlantanın “işlenmiş pırlanta” olarak açıklanmasını ve/veya özel işlem için belirli bir referans içermesi gerektiğini belirtiyor. Tanımlamanın, hemen görülebilir ve açık olması ve kısaltma kullanılmaması gerektiği, bununla birlikte yeni standart, yanlış yönlendirici olabileceğinden ötürü “doğal işlenmiş pırlanta” veya “işlenmiş doğal elmas” terimlerinin kullanılmaması gerektiğini vurgulanmaktadır.

Yeni ISO standardının alınma süreci, De Beers, Rio Tinto, BHP ve Uluslararası Pırlanta Konseyi’ni de içeren bir koalisyonda öncü organizasyon görevi yapan CIBJO’yla birlikte Avrupa’da yedi yıl önce başlamıştır.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page