top of page

İSTANBUL ELMAS VE KIYMETLİ TAŞLAR PİYASASI ÜYELİĞİ SEKTÖRÜ GELECEĞE TAŞIYACAK: GELECEK İSTANBUL ELMA


Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası, son 1 yılda gösterdiği hızlı gelişimi ve borsa üyeliğinin içerdiği fırsatları kuyumculuk sektörüne anlattı. Borsa İstanbul bünyesinde, 1 Ocak-25 Ağustos 2015 arasında yapılan yapılan TL işlemleri 30 Eylül-31 Aralık 2014 arasında yapılan işlemlere göre yaklaşık 15 kat artarak 17,2 milyon TL’ye yükseldi. Aynı dönemdeki USD işlemleri ise 2 kattan fazla artarak 34,6 milyon USD’ye yükselirken; borsada işlem yapan üye sayısı da 3 kat artışla 442 oldu.

Türkiye ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biri olan ve ihracatta önemli bir paya sahip olan mücevher sektörü Borsa İstanbul bünyesinde Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nın faaliyete girmesi ile ivme kazandı. Yaklaşık 1 yıl önce gerçekleştirilen mevzuat değişikliği ile Borsa İstanbul üyelerine kendi aralarında vergiden muaf işlem yapma imkanını sağlayan Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası, bu sürede gösterdiği performans ile sektörün geleceğini aydınlattı. İstanbul TİM Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirilen toplantıda, Borsa İstanbul’da yapabilecek işlemler ve uygulamalar Mücevher İhracatçıları Birliği üyelerine ve kuyumculuk sektörünün önde gelen firmalarına anlatıldı.

Toplantıda meslektaşlarına seslenen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner uzun süredir kuyumculara borsa üyeliğinin avantajlarını anlattıklarını ve bu süre zarfında borsa üyeliği sayesinde başarılı çalışmalara imza atan firmaları görmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez Elmas kuyumculuk sektörünün Borsa İstanbul üyeliğini sevdiğini ve sektörün kurumsallaşmasına büyük katkısın olacağını belirtirken; Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürü Oğuzhan Aloğlu da uygulamaların detayları hakkında bilgi verdi ve sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, Türkiye'de kuyumculuk sektörünün uzun yıllar verdiği mücadeleyi anlatarak şunları söyledi:

"Hükümetimiz bize küresel anlamda rekabet etme şansı tanıdı. Bu uygulama sayesinde iç piyasaya üretim yapmayıp ihracata dönük çalışan üreticiler, küresel rakiplerine karşı eşit konuma gelerek avantaj elde ettiler. Biz de ülke ekonomisine katkımızı arttırmak; istihdam, ihracat ve vergi anlamında sektörümüzü Türkiye'nin en değerli ve verimli sektörlerinden biri haline getirmek için çalışıyoruz. Türkiye’de ihracatını sürekli arttıran tek sektör olarak bu konuda başarılı olduğumuzu söylemeliyim. Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli taşlar Piyasası’nda işlemlerin başlamasının üzerinden geçen 1 yıl zarfında yapılan işlem miktarının 170 milyon TL’yi aşması sektörün bu anlamda gerçekten istekli olduğunu gösteriyor ve bizlere umut veriyor. Bu anlamda gerçekten çok değerli ve cesur bir adım atan hükümetimize teşekkür ederek, (Bunun karşılığını Türkiye Ekonomisi istihdam, üretim, ihracat olarak alacak) demiştik; dediğimiz gibi yaptık ve bu sürede mücevher ihracatını ciddi oranlarda arttırdık. Arttırmaya da devam ediyoruz. Dünyanın her köşesine gidiyoruz. Daha yeni Malezya’dan güzel haberlerle döndük."

İsrail, Belçika ve Dubai elmas borsalarının yıllık işlem hacmi 100 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Güner, ulaşımı, erişimi ve ticareti çok daha kolay ve güvenli olan Türkiye’nin bu büyüyen pazardan pay aldığı payı da günden güne arttıracağını söyledi.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun çıkmasıyla birlikte yeni bir döneme girildiğini söyleyen Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, 4 Nisan 2013 tarihinde Borsa İstanbul esas sözleşmesinin tescil ve ilamıyla İMKB ve İstanbul Altın Borsası’nın birleştirilerek, Borsa İstanbul A.Ş. adı altında yeni bir kuruluş meydana getirildiğini hatırlattı. Son 1 yılda kuyumculuk sektörü temsilcilerinin büyük bir ilgi göstererek Borsa İstanbul’a üye olduğunu söyleyen Dönmez; sektöre küresel rekabette avantaj sağlamak için yapılması gereken her şeyi yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek şunları söyledi:

"Bilindiği üzere, 32 sayılı karar kapsamındaki tüm değerli taşlar artık Borsamız üyeleri arasındaki işlemlere konu olması halinde KDV istisnasından yararlanacak. Kıymetli taşların vergilendirilmesi ile ilgili olarak yapılan düzenleme, ülkemizde taş ve mücevher ticaretinin daha da geliştirmesi, yurtiçi satışların ve ihracatın canlanması ve sektörel istihdamın arttırılmasına sağlayacağı katkı açısından son derece önemlidir. Bunu geçtiğimiz 1 yıllık süre zarfında müşahade ettik; bu sonuçta emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyoruz.

Türkiye ekonomisinin gelişmesinde nitelikli finansman gereksinimine dikkat çeken Dönmez, “Son bir yılda Borsa İstanbul’da yapılan değerli taş işlemleri 51 milyon USD ve 18,3 milyon TL oldu. Borsa İstanbul’da işlem yapmak üzere üyelik başvurusunda bulunan firma sayısı da 3 kat artarak 1 yılda 442’ye yükseldi.” dedi. Bu verilerin ışığında, ekonominin gelişmesinde finansmanın önemini vurgulayan Dönmez, “İstanbul giderek çok önemli bir finans merkezi olarak ağırlığını arttırıyor. Dünyanın büyük finans merkezlerine gittiğinizde her türlü para, sermaye piyasası ve finansman aracının kullanılabildiğini görürsünüz. İşadamlarına ticaretlerini kolaylaştıracak her türlü enstrümanı vermemiz gerekiyor. Biz de bunu yapıyoruz” dedi.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page