“PİYASANIN; AÇIK, REKABETÇİ VE ÇEŞİTLİ OLMASINDAN YANAYIZ”
Önümüzdeki dönemde özellikle iç pazardaki hareketlenmenin hız kazanacağını düşündüklerini belirten Lavin Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Cem Mağzalçioğlu, yaklaşan fuarla ilgili hazırlıklarını tamamlama aşamasında olduklarını söyledi.
Altın Dünyası’na verdiği röportajda Türkiye değerli taş piyasasına ilişkin değerlendirmede bulunan Cem Mağzalçioğlu, kayıt dışı taş ticareti yapan kişilere karşı bazı sektör mensupları tarafından verilen tavizlerin, ülkemiz açısından uluslararası piyasada oluşturduğu tahribata dikkat çekti.
Geçtiğimiz haftalarda Hindistan’dan gelen ve kayıt dışı taş ticareti yapan kişilerle ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?
Bizim firma olarak bu gelişmelere bakış açımız yıllardır bellidir. Biz, her ortamda piyasanın açık, rekabetçi ve çeşitli olmasından yanayız. Ancak bugüne kadar yurtdışından kayıt dışı gelen ürün ticaretinin nasıl karşısında olduysak, bundan sonra da karşısında olacağız. Burada, devletimiz açısından bir istihdam ve vergi girişi söz konusu ise bu işin destekçisiyiz. Biz, kendimiz, dünyanın en büyük firmalarından aldığımız ortaklık tekliflerini dahi büyük bir titizlikle incelerken; bazı firmaların piyasamızın işleyişi ve referansları hakkındaki bilgiyi, rahatlıkla yabancı firmalarla paylaşmaları bizi oldukça rahatsız etmektedir.
Biz, piyasamızı soran yabancı firmalara, gelip bir iş yeri kiralamalarını, en az 3-4 Türk vatandaşı eleman istihdam etmelerini salık verirken, bir takım kişilerin ‘Hiçbir yer tutmayın, gelin bizim ofislerimizi, elemanlarımızı kullanın’ demeleri tabiri caizse acemilik ve işbilmezliktir. Çok yakın zamanda Avrupa'nın en büyük taş tedarikçilerinden bir firmanın CEO’su piyasa araştırması yapmak için ülkemizi ziyaret ettiğinde, yabancı pazarlamacıların faturasız ürün sattığını duyunca, çok ani bir kararla ''Biz bu piyasada olamayız'' dedi.
Borsa İstanbul Kıymetli Taşlar piyasasının faaliyete geçmesi ile birlikte üye sayısı 400’ü aştı. Borsanın işlerlik kazanmasının Türkiye değerli taş piyasasına muhtemel etkileri neler olacaktır?
Borsa üye sayımız her geçen gün artıyor. Bu sayı arttıkça daha ciddi firmalar piyasamızı desteklemeye başlayacaktır. Burada pırlantanın son tüketici nezdindeki bilinirliği artacak ve borsa işlerlik kazandıkça Türkiye piyasası yıllardır söylediğimiz lokasyon, işçilik kalitesi ve bu gibi özellikleriyle birçok piyasayla yarışır hale gelecektir.
Lavin olarak değerli taş kategorisinin önemli firmaları arasında yer alıyorsunuz. Firmanızın mevcut çalışmaları ve önümüzdeki dönem hedefleri ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Firma olarak, şu anda dünyadaki en büyük taş firmalarından ve ham elması işleyen en büyük üreticilerden tedarik yapıyoruz. Ofisimiz 6-7 senelik bir ofis olmasına rağmen, şu anda sektördeki birçok rakibimizin önüne geçmiş durumda. Bunda, takım çalışmamızın, devamlı müşteri taleplerini toplayan ve stokunu ona göre yönlendiren yapımızın çok büyük önemi var. Firmalar Lavin Pırlanta'yı aradıkları zaman ihtiyaçlarının tamamına yakınını karşılayabileceklerini bilerek bizlerle ticaret yapıyorlar. Buradan, bizleri tercih eden ve destekleyen tüm dostlarımıza ve müşterilerimize teşekkür etmek isterim.
Yaklaşmakta olan fuar dönemi ile ilgili hazırlıklarınız nelerdir ve önümüzdeki döneme ilişkin pazarla ilgili beklentileriniz neler?
Yaklaşmakta olan fuar ile ilgili olarak stok tamamlama aşamasındayız. Yurtdışı ve yurtiçindeki müşterilerimizden talep toplama sürecini kısa bir süre önce tamamladık. Şu anda her zaman olduğu gibi yurtdışındaki iş ortaklarımız en uygun fiyata en iyi kalitedeki pırlanta stoklarını araştırıyorlar. Günümüzde dünya piyasalarında sadece güçlü firmalar oldukça iyi stoklarla iş yapabilmekte. Dünyadaki birçok ülkede, ekonomik problemlerden dolayı birçok firma vadeli mal satmaktan vazgeçmiş durumda. Bunun etkilerini çok kısa süre sonra bölgemizde de görmeye başlayacağız. Artık kuyumculuk sektörünün eskisi gibi firma kredileriyle değil daha çok finansal kuruluşların kredileriyle iş yapılabilir bir sektör olacağını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde siyasi istikrarın bir şekilde aşılmasıyla iç piyasada işlerin çok daha iyi olacağını, yurtdışında da özellikle ekonomik verileri kuvvetli olan ülkelerle yapılan ticaretlerde gelişme olacağını düşünmekteyiz.