top of page

CEM LOKMANHEKIM’IN YORUMUYLA TRABZON HASIRı: “DALGALARI AŞMAK”


Farklı kültürleri yansıtan ayrıcalıklı ve özgün yaklaşımları ile tasarım dünyasına yön veren Cem Lokmanhekim, dalgaları aşmak koleksiyonuyla Anadolu kültürünün en özel geleneklerinden Trabzon hasırına sahip çıkıyor. ‘Dalgaları Aşmak Koleksiyonu’ Trabzon hasırının tam da olması gereken formda hayat bulduğu, nadir bulunan örneklerinden…

Cem Lokmanhekim’in 2015 yılında sunduğu bu özel koleksiyonunda Trabzon Hasırı, earcuff, kolye, yüzük, küpe, şahmeran gibi benzersiz ve modern formlara kavuşuyor. Koleksiyonunu hazırlarken, tekniği en incelikli şekilde yerinde öğrenmek için Karadeniz’i ziyaret eden Cem Lokmanhekim, Trabzon’da bu sanatı devam ettiren emektar kadınlarla birlikte çalıştı.

Hürriyet’te yayımlanan bir röportajında Lokmanhekim, en az tasarımları kadar etkileyici olan imaj çekimlerinde kamera karşısına geçen kadınların, Doğu Karadeniz’de hasır örme işini devam ettiren bir anne-kız olduğunu söylüyor.

 

Anadolu coğrafyasının 4 bin yıllık geçmişine tanıklık eden Trabzon hasırı, uluslararası alanda sahip olduğu ciddi ihracat potansiyeli ile cazibesini artırıyor. Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından desteklenen tanıtım projeleriyle Trabzon Hasırı’na olan ilginin uluslarası çapta artması bekleniyor.

 

Cem Lokmanhekim Hakkında:

Takı tasarımcısı Cem Lokmanhekim 25 Eylül 1968 yılında Mersin’de doğdu.

Eğitimini İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İngilizce İktisat Bölümü’nden 1992 yılında mezun olarak tamamladı.

Çocukluğundan beri bir hobi olarak yaptığı takı tasarımı çalışmalarını, 1992 yılında profesyonel olarak devam ettirmeye karar Verdi. Dahası, kendi takılarını tasarlamaya, imal etmeye ve satmaya başladı. Bundan sonar da büyük takdir toplayan birçok özgün koleksiyon yarattı.

Cem Lokmanhekim özgün tasarım, özel işçilik ve özenle yarattığı takılarının sanat dünyasından birçok ünlünün yanısıra cemiyet hayatının önde gelen isimleri tarafından da yoğun ilgi ve takdir kazanması üzerine kısa sürede ünlendi. Takılarını satışa sunduğu mağazası ve bunları tasarlayıp imal ettiği atölyesi Nişantaşı’nda bulunmaktadır.

Kendi düzenlediği birçok tanıtım organizasyonunun yanı sıra çeşitli uluslararası sergilere de katılan Cem Lokmanhekim, 2005 yılında P&G tarafından “En İyi Tasarımcı” ödülüne layık görüldü. Koleksiyonları 2009 yılından beri İstanbul Modern Müzesi’nde sergilenmekte ve satışa sunulmaktadır.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page