top of page

KUYUMCULAR BİRLİĞİ, KANUN TASLAĞININ SON ŞEKLİNİ HAZIRLADI


Türkiye Kuyumcular Birliği tarafından, Trabzon Zorlu Grand Otel’de düzenlenen ‘Kuyumcu Meslek Kuruluşları Yasa Taslağı’ çalıştayı başarıyla tamamlandı. Trabzon Kuyumcular Odası’nın ev sahipliğinde yapılan ve ‘Kuyumcular Birliği Kanun Teklifinin’ son şeklini vermek için gerçekleşen organizasyona, farklı il ve ilçelerden yaklaşık 50 oda, dernek başkanı katıldı. 30 Eylül -2 Ekim tarihleri arasından gerçekleşen organizasyonda, kanun taslağının son şekli ortaya çıktı ve üzerinde tartışılan birçok detay karara bağlandı.

Kuyumcular Birliği Kanun Teklifi Taslağına son şeklini vermek için Türkiye'deki oda-dernek başkanları Trabzon'da bir araya geldi. İki gün süren çalıştay kapsamında, Türkiye Kalkınma Bankası Eski Genel Müdürü ve Hukukçu Niyazi Eroğlu başkanlığında toplanan heyet, taslak metinde düzeltilmesi ve ilave edilmesi gereken hususları masaya yatırdılar. Son derece verimli geçen ve tüm katılımcıların onayıyla hazırlanan taslak artık son şekli ile gerekli makamlara iletilmeye hazır hale geldi.

Sokak Defilesi İlgi Çekti

Toplantı kapsamında Trabzon’a gelen oda ve dernek başkanları, Trabzon Kuyumcular Odası’nın düzenlediği ve Trabzon bölgemizin yerel takı kültürünü tanıtan eserlerin sergilendiği bir mini defileye katıldılar. Trabzon'un en işlek caddelerinden biri olan ve kuyumcuların yoğunlukta olduğu Kunduracılar Caddesi'nde düzenlenen etkinliğe Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Trabzon Valisi Yücel Yavuz organizasyonla ilgili konuşma yapmalarının ardından , cadde üzerinde hasır bilezik örücüleri, kazaziye örücüleri, telkâri örücüleri ve ustaların yer aldığı stantları gezerek, eserlerin yapımını yakından incelediler.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Kuyumculuk mesleğinin Trabzon kenti için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Arkadaşlarımız Trabzon hasır bileziğe ve kazaziye sanatının yaşatılması için bire bir çalışma yapacaklarını belirttiler. Toplantılarını yaptılar. Çok güzel bir atmosfer. Hayat devam ediyor ve hareketli bir caddeyi de işgal etmiş durumdayız. Kısa süreli bir farkındalık ortaya koymak içindi. Herkesin haklarını helal etmesini istiyorum. Özellikle evlerinde sipariş üzerine çalışan ve evlerinde rızık temin eden hanım efendilerinde ellerine sağlık. Sektörün Trabzon'a ve bölgemize kazandırdığı katkı içinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Ali Yazıcı: "Türkiye'de belki de dünyada bir ilki gerçekleştirdik"

Çalıştay'a ev sahipliği yapan Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, Türkiye'de belki de dünyada ilk olan halka açık altın defilesi yaptıklarını belirterek, "Trabzon'da 3 günlük Kuyumcular Birliği Kanun teklifi taslağını son şeklini vermek için çalıştayımız oldu. Bunun yanında buraya gelen misafirlerimize Trabzon hasır bilezik, kazaziye ve telkâri el sanatlarını tanıtımını yapmak ve daha ileriki kuşaklara taşımak için etkinlik düzenledik. Çokta mutlu olduk. Halkımızda büyük ilgi gösterdi. Trabzon'un tanıtımına ve el sanatlarımızın tanıtımına katkı sunmak bizim görevlerimiz arasında. İnşallah bu etkinlikleri önümüzdeki yıllara da taşıyacağız" dedi.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler ise, sokak defilesinde sergilenen el sanatlarının çok önemli olduğunu belirterek, "Trabzon'daki el sanatlarıyla yapılan işler bana göre çok önemli. Gelişmesi ve güçlenmesi gerekiyor. Trabzon'a yaptığı ev sahipliğinden dolayı da çok teşekkür ediyoruz. Güzel bir organizasyon oldu" ifadelerini kullandı.

Trabzon’da Unutulmaz Hatıralar…

Çalıştay için biraraya gelen oda ve dernek başkanları, Trabzon Kuyumcular Odası tarafından çok güzel bir şekilde ağırlandı. Trabzon’un tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı şehir turu düzenlendi. Atatürk Evi; Kanuni Sultan Süleyman’ın Doğduğu ev, Uzun Göl, Ayasofia, Sümela Manastırı, El İşleriyle ünlü Alaca Han gibi daha birçok özel mekana ziyaretçileri götüren Trabzon Kuyumcular Oda Başkanı Ali Yazıcı; Türkiye’nin dört bir yanından Trabzon’a gelen başkanlar için unutulmaz hoş hatıralar bırakmayı arzu ettiklerini, Trabzon’un kültürel ve tarihi değerlerinin kısıtlı vakit nedeniyle küçük bir bölümü gösterdiklerini, herkesi tekrar Trabzon’da görmekten mutluluk duyacaklarını ifade etti.

Çalıştayın son gününde Zorlu Grand Otel’de özel bir gala yemeği düzenlendi. Gala yemeğinde Trabzon’da kuyumculuk mesleğine ömrünü adayan değerli ustalara ‘mesleğe saygı ustaya saygı’ özel plaketleri takdim edildi.

Taslak Yasa Teklifinde Neler Var ?

Taslak; Türkiye’de kuyumculuk sektöründe yıllardır biriken sorunlara çare olacak bir çok çözüm önerisini içeriyor. Bu taslak TBMM’den geçtikten sonra birçok yönetmenlik hazırlanarak, kuyumculuk mesleğinin çok daha sağlıklı çalışması sağlanmış olacak. Tüm kuyumcu oda ve dernekleri ‘Kuyumcular Birliği’ çatısı altında toplanacak. Böylelikle tek vücut olacak kuyum camiası, kendisini başta Ankara olmak üzere birçok platformda etkin bir şekilde ifade edecek. Kuyumcu mağazalarının, kuyumculuk mesleğinin belirli bir standardı olacak ve her parası olanın kuyumcu olmasının önüne geçilecek. Böylelikle amaç; kuyumcu enflasyonunun önüne geçmek ve mesleğin eski itibarını tekrar üst düzeye çıkarmak.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page