top of page

NEDEN 999,9/1000 SAFLIKTA ALTIN?


Kuyumculuk sektöründe üretim sırasında yüksek kaliteli ürün çıkarabilmek için, kullanılan hammadde kalitesi oldukça önemlidir. Bundan dolayı kullanılan üretim faaliyetinde bulunan firmaların, kullandıkları altın ayarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Konu ile ilgili Mert Alyans Genel Müdürü Erdim Ercan’dan bilgi aldık.

1989 yılından bu yana Türkiye’de alyans sektöründe hizmet veren Mert Alyans, en son teknolojileri kullanarak alyans üretimi yapmaktadır.

İstanbul Altın Rafinerisi ile 10 senedir çalıştıklarını söyleyen Mert Alyans Genel Müdürü Erdim Ercan, üretimde ve dökümde 999,9 / 1000 saflıkta İAR altınlarını özellikle tercih ettiklerini, üretimde kalitenin 999,9 / 1000 saflıkta altınla çok daha artığını ifade etti. 999,9 / 1000 saflıkta altın kullanarak, hammaddeyi sorunsuz olarak seçtiklerini, hızlıca üretim evresine odaklandıklarını belirtti.

Erdim Ercan, son dönemde kuyumculuk sektöründe yaşanan iridyum tehlikesi karşısında ürün kalitesini ve proses verimliliklerindeki artışı sağlayabilmek için İstanbul Altın Rafinerisi’nin 999,9 / 1000 saflıktaki altının kullandıklarını, 995/1000 saflıktaki altına göre, bu altının empürite (safsızlık) miktarının minimum olduğunu ve bundan dolayı üretim kalitesini en üst seviyeye çıkararak, üretim açısından altının tekrar kulanım oranının çok daha yüksek olduğunu belirtti. İridyumun 995 / 1000 saflıkta altın içinde ürün kalitesini düşürdüğünü, iridyumun özgül ağırlığının altın ile aynı olmasından dolayı ayırt etmenin güç olduğunu belirtti.

999,9 / 1000 saflıktaki altının ikamesi olarak kullanılan 995/ 1000 saflıktaki altına göre teknik üstünlüğünün olduğunu belirten Ercan, üretim tekniği gereği 995 / 1000 saflığın altındaki “altının ayarını etkilemeyen” ama diğer ayarlara (8K, 14K, 18K gibi) alaşımlama esnasında etkisini gösteren, döküm ve mekanik işlem verimini etkileyen birçok potansiyel safsızlık bulunabildiğini, düşük miktarlarda da olsa bazı empirüteler, dökümde renk bozuklukları, gevrekleşme ve döküm boşlukları (fiske) vb. etkilere neden olabildiğini vurgularken, yaygın olarak bulunan empüritelerden kurşun, bizmut varlığında taneler arasında kimyasal bileşikler oluşturarak, ürünlerde mekanik işlemlerde sertleşme ve gevrekleşmelerin sonucunda üründe çatlaklar oluşabileceğinin altını çizdi.

İstanbul Altın Rafinerisi’nin sağladığı güven duygusu, sunduğu kaliteli hizmet ve ürün tedariğindeki hızı nedeniyle çalıştıklarını belirten Erdim Ercan, yüksek kaliteli ürünler vermek için, sektörünün en iyisi ile çalışmak gerekir, diyerek sözlerine son verdi.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page