top of page

GELECEK NELER GETİRECEK?


Bu sefer kendimize biraz soru soralım ve yanıtlarını düşünelim istiyorum:

Kuyumculuk sektörünün geleceği nereye gidiyor? Gelecek 10 yıl içinde neler olacak? Mücevherlerin alıcı kitlesinin talepleri neler olacak? Altın ve değerli taşlar yine aynı anlamı ifade edecek mi? Teknoloji takının içine ne kadar girecek? Tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları ne yönde değişecek ? Mağazacılık online satış karşısında gerileyecek mi? Globallik kültürler arası etkileşimi ne kadar etkileyecek? Peki ya süreklilik ve etik değerler? Güzellik, estetik ve lüks her şeyin üstündeki unsurlar mı olacak; yoksa artık dünyanın ve insanların geleceğine yönelik adımlarla mı sektör ilerleyecek?

Peki yeni oyuncular kimler olacak sektörde? Örneğin instagram takı sektöründe önemli oyunculardan biri. Bu uygulama sayesinde yeni takı satıcıları ve sıcak trend takipçileri ortaya çıkmış durumda. Ve bunlar pastadan pay almaktalar. Artık hiçbir sermaye olmadan sadece instagrama koyulup sipariş alınan takılardan gelir elde edenler var. Çünkü günlük yaşamın içinden stil kokan fotoğraflarla bir yaşam tarzı sunuyorlar. Şeffaflık üstüne kurulu bir iletişim var. İnsanlar sosyal medyayı kullanarak meraklarını gideriyor, stil öğreniyor, bu arada da alışveriş ediyorlar.

Peki geleceğe ne kadar hazır ülkemizin markaları? Tasarımcıların eserlerinin ve tek olmanın her geçen gün daha önemli olduğu günümüzde, instagram ve sosyal medya oyuncularının yönlendirdiği satışlarda bir şeyler değişirken, sıradan hayat içindeki insanlar bir anda trend belirleyicisi olabiliyor. Sektör firmaları bu eğilimlerle nasıl başa çıkabilecek?

Gelecekte de dimdik olarak ayakta durabilmek için şimdiden bir şeylerin düşünülmesi ve bunlar için adım atılması gerekiyor. Zor zamanlar yaşadığımız ve güçlü olmayanların ayakta kalmakta zorlandıkları bugünlerde, adı daha önceden hiç duyulmamış, son birkaç yılda ortaya çıkan bazı oyuncuların rollerinin ne kadar arttığına şahit oluyoruz. Aslında bunun sebebi de belli. Tüketicilerin ciddi anlamda değişen bakış açıları, tüketim alışkanlıkları ve farklı kaynaklardan etkileşimleri. Değişen tüketim alışkanlıklarıyla birlikte melez ve hızlı bir tüketim anlayışı hayatımıza girdi. Yeni nesil tüketicilerin eğilimlerini bilmek ve koleksiyonlarımızı onlara göre hazırlamak, hazırladığımız koleksiyonlarımızı da tüketicilerimizin dilinden yine tüketicilerimize anlatmak durumundayız.

Alışverişte deneyim yaşatma trendi gittikçe daha önemli olmakta ve hayatlarımızda yer almakta. Deneyim pazarlaması bilinçli markaların üstünde durdukları, önem verdikleri bir konu. Alışverişi ritüele dönüştürmek, ilgi çekici sunumlar yapmak, beklenmedik küçük hediyelerle tüketicileri mutlu etmek marka sadakatini ve satışları etkileyen unsurlardan. Tüketiciler markalarının kendilerini düşündüklerini ve yarar sunduklarını görmek istiyor. Yani özetle onların hayatlarına dokunmanızı bekliyor.

Bilinçli tüketicilerin marka seçimini ve sadakatini sağlayan bir diğer önemli konu da; bu dünya ve insanlar için ne yaptığımız? İşimizde adaleti koruyor muyuz; çevreci miyiz; tedarikçilerimizin yaşam koşullarına katkıda bulunuyor muyuz? Tüm bunlar şu anda kulağa çok gereksiz ve ütopik gelebilir; ama dünyada bu eğilim çoktan başlamış durumda. Tüketiciler daha bilinçli ve onların dikkat ettiği etik değerler var. Markalardan beklentileri var. Markaların söylediği şeylere değil, davranışlarıyla önemsediği şeyleri göstermesine bakıyorlar artık.

Ünlü moda markalarının takıları da yükselişe geçecek gibi görünüyor. Onların takılarının verdiği imaj sundukları stillerle kişinin ayrışması ve tarzıyla ön planda olması. Bu markaları ve neredeyse tüm dünyayı yönlendiren en temel trendlerin başında ise gençlik gelmekte. Yaş kaç olursa olsun, gençlik en büyük ve en önemli trend. Yaşam süreleri uzadı, yaşam ve gençlik algısı değişti. Son zamanların bunu anlatan güzel sözlerinden biri “eskinin 30 ları şimdinin 40 ları” sözü. Bu eğilim kıyafetlere ve aksesuarlara da yansımakta. O nedenle artık hedef kitlemizi anlatırken yaş unsuru sıralamada geri plana düştü.

Chanel’in mücevherleri ünlü aktrist Keira Knightley ile tanıtılıyor.

Gelecekte karşımıza çıkacak, bugünden hayatımıza girmiş konulardan biri de takı ve teknoloji. Nesnelerin internetine geçiş yaptığımız günlerdeyiz. Sektörün geleceği bu durumdan ne kadar etkilenecek? Buna dair bir hazırlığımız var mı? Buradaki soru şu: teknolojinin ve ürünlerinin her geçen gün daha çok ilerlediği gelecekte takı ve mücevher trendleri el işçiliğine ve ustalığa daha mı çok yönelecek; yoksa ürünler başkalaşım mı geçirecek. Takının psikolojik ve inançsal durumu, güç, statü ve topluluğa ait olma durumuyla mı çakışacak?

Akıllı takı: Bellabeat Leaf. Kalp atışımızı ölçen, uyku düzenimizi kontrol eden ve daha bir çok şey yapabilen zarif bir takı.

Tüm bu soruların ve daha fazlasının üstünde düşünme zamanı. Geleceğe yatırım yapmak, sağlam bir şekilde ayakta durmak ve sektöre yön vermek istiyorsak şimdiden hazırlıklarımıza başlamalıyız. Yeni nesil tüketiciler araştırılmalı, fütüristler takip edilmeli, tasarım ve iletişim yatırımı yapılmalı ve her an tetikte olarak zamanımızı gözlemeliyiz. Geleceğe dair tahminlerde bulunmalıyız. Yani biraz da müneccim olmalıyız. Her zaman söylediğim gibi bu büyük ve önemli bir ekip işi. Ve Türk kuyumculuk sektörü bunlara dikkat edip, yatırım yapıp harekete geçtiği takdirde, ileride bizleri gururlandıracak markaları uluslararası arenalarda görmek hiç de hayal değil.

Sevgiyle kalın...

Özgül Sokullu

Jeweloop Tasarım ve Danışmanlık Hizmetleri

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page