top of page

GALATAPORT KUYUMCULAR İÇİN NELER GETİRECEK?


2012 yılında başlayan tartışmalı ihaleleriyle Türkiye’nin en çok konuşulan projesi olan Galataport, 2016 Şubat ayında start aldı. Peki 2018’in son çeyreğinde tamamlanması planlanan Galataport Projesi kuyumcular için ne gibi fırsatlar barındırıyor?

İstanbul’un en turistik bölgesi olarak turizmdeki gerilemeden gözle görülür biçimde etkilenen bölge, Tarihi yarım ada oldu. Turizmdeki gerileme en çok da yüzlerce yıllık tarihi geçmişiyle her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Kapalıçarşı’yı vurdu. Son günlerde Kapalıçarşı ulusal basında da yer alan, çok sayıda dükkanın kapanıyor olması ve Nuruosmaniye’de boşalan mağazalara ilişkin haberlerle gündemde. Bu denli olumsuz bir tablonun çok sayıda ekonomik sebebi olmasıyla birlikte buna en çok etki edenin kurvaziyer turizminin gerilemesi olduğu söyleniyor. Bunun sebebi olarak da Karaköy Liman’ının kapalı ve inşaat halinde olması gösteriliyor.

Turizmdatabank’ın derlediği verilere göre, 2016’nın 10 aylık döneminde, Türkiye’ye gelen kruvaziyer turisti sayısı 1 milyon 803 binden, 610 bine kadar düştü. Son iki yılda 1,1 milyon kruvaziyer turisti kaybeden Türkiye’nin son 3 yıllık kaybı da 1,5 milyona yaklaştı. En büyük düşüşü 2016 kriz yılında yaşayan kruvaziyer turizmi, 10 aylık dönemde 1 milyon 192 bin kruvaziyer yolcu kaybına uğradı.

Dünyadaki tüm kruvaziyer turistlerinin yaklaşık yüzde 11’inin yolu Türkiye’den geçiyor. Türkiye’de günlük turist harcaması (konaklama ve ulaştırma hariç) ortalama 50 dolar, kruvaziyer turistinin limanlarda yaptığı günlük harcama ise ortalama 120-150 dolar olarak kabul ediliyor. Kruvaziyer gemileri aracılığıyla Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin yüzde 30’unun durağı İstanbul oluyor. Gelen turistler ağırlıklı olarak ABD’den. Dünya genelindeki 21 milyonu aşkın kruvaziyer turistinin yüzde 85’ini ABD’liler oluşturuyor.

Bu bilgiler de gösteriyor ki; Galataport’un tamamlanmasıyla kuyumculuk sektörü de rahat bir nefes alacak. Dev projenin tarihi yarımada ve boğaziçini dünya turizmiyle buluşturacak olması, bir çok sektörde olduğu gibi kuyumculuk sektörü için de fayda sağlaması bekleniyor.

Galataport

PROJEYLE BİRLİKTE GETİRİLECEK YENİLİKLER NELER?

Projeyle birlikte bölgede yeni inşa edilecek kruvaziyer gemilere yönelik terminal, eskisinin iki katından daha büyük olacak. Terminal yer altına alınacak. 6 bin 200 yolcu kapasiteli büyük gemilerin de İstanbul'a çekilmesi planlanıyor.

30 dönüme yakın alanıyla Tophane Meydanı, İstanbul'un en büyük meydanlarından biri olacak. Proje sahasında yer alan tescillli binaların da restorasyonuyla, bazı tarihi binalar şehre geri kazandırılacak.

Ayrıca Hong Kong ve New York’un en lüks otel markası Peninsula da Karaköy’e geliyor. Hong Konglu grupla yapılan ortaklık anlaşması için Rekabet Kurulu’ndan onay, Eylül ayında çıktı. 200 milyon Euro tutarındaki proje ile lüks bir otel inşa edilcek.

SEKTÖRÜN ÖNDE GELENLERİ BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYOR?

TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş:

“Nuruosmaniye ve kapalıçarşının gelişmesinde kruvaziyer turizmi son derece önemli bir paya sahip. Yüksek Harcama Potensiyeli olan kurvaziyet turistlerin 2018 yılına kadar gelemeyecek olması sektöre büyük zarar vermektedir. Nuruosmaniye’de işyerleri boşalırken Kapalıçarşı’da pek çok esnaf zor bir döenmden geçmektedir. Galataport ile ilgili çalışmalar devam ederken Nuruosmaniye ve Kapalıçarşı’daki firmaların hakları da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. 2018 yılında projenin tamamlanmasıyla birlikte limanın sektörümüze eskinden daha fazla fayda sağlayacağını ümit ediyoruz.''

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner:

“Turistlere yapılan satışlar sektörümüzün önemli ihracat kalemini oluşturmaktadır. Gerek Kapalıçarşı gerekse turistik bölgelerde yapılan satışlar büyük önem arz etmektedir. Kapalıçarşı ve çevresine gerçekleştirilen satışların önemli bir kısmı gemilerle ülkemize gelen turistlere gerçekleştirilmektedir. Gerek Kapalıçarşı’ya ulaşım gerekse seyahat acentalarının çalışma sistemi sebebiyle bu turistlere yapılan satışlar son derece kısıtlı kalmaktadır. Limandan Kapalıçarşı’ya bağımsız bir tramvay hattının oluşturulması trafik sorunu yaratmayacak küçük araçların kullanılması gibi çok kolay uygulanacak önlemler dahi bu turistlerden sağlayacağımız faydayı artıracaktır. Tabii çok yüksek komisyon alan seyahat acentalerının çalışma sistemi mutlaka gözden geçirilmelidir.”

Dünya Gazetesi'nden İbrahim Ekinci, turizm sektörünün yaşadığı krizden etkilenen Nuruosmaniye'nin durumuna ilişkin haberinde görüşlerine yer verilen Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer ise Nuruosmaniye’nin durumuna ilişkin şu değerlendirme ve önerilerde bulunuyor:

“Çözüm konusunda ilk akla gelen şey kiralara bir düzen getirilmesi. 'Özel mülkle ilgili böyle bir uygulama mümkün mü' sorusunun cevabı yok. Turist, özellikle de zengin turist akışı başlarsa cadde toparlayacak ama bu konuda yakın bir umut görünmüyor. Atasay’ın patronu Cihan Kamer’in kısmen olumlu etkisi olabilecek önerisi, caddenin AVM gibi ele alınması… Kamer, 'Bir AVM’de nasıl mağazalar seçiliyor, ayarlanıyor ve bir konsept oluşturuluyorsa Nuruosmaniye de öyle ele alınmalı' diyor. 'Kısmen etkisi olabilir' diyoruz çünkü, bir caddede markalar ve ihtiyaçların doğru bir karması hedeflenen müşteri için cazibe yaratıyor. Belirli bir müşteri kitlesinin aradığı seviyedeki markalar ve tamamlayıcı bir ürün çeşitliliğini sağlayan dükkanlar… Dikkate almakta fayda var.”

GALATAPORT PROJESİ NEDİR?

Kamuoyunda “Galataport” olarak bilinen Salı Pazarı Kurvaziyer Limanı Projesi, Karaköy Rıhtımı’ndan Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne kadar uzanan 1.2 kilometrelik sahil şeridini, 112 bin 147 metrekarelik alanı kapsıyor. Bu alandaki tüm binaların turistik ve ticari amaçlarla onarılması ya da yıkılarak yeni binalara yer açılması amaçlanıyor.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page