top of page

KAPALIÇARŞI KÜLTÜRÜ TEHLİKEDE


500 yılı aşkın bir kültüre sahip olan Kapalıçarşı’nın ahilik anlayışının ve geleneklerinin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda çok önemli sorunlar yaşandığını belirten Esgold Yönetim Kurulu Üyesi Cankoray Erhan, ‘’Kapalıçarşı kültürü’’nün önemli tehdit altında olduğunu söyledi.

Sektörün köklü firmalarından Esgold’un yönetim kurulu üyesi Cankoray Erhan, her geçen yıl Kapalıçarşı kültüründe gözlenen erozyon ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri ve kendine özgü değerleri olan Kapalıçarşı’nın kültürel değerleri ve gelenekleri ile ilgili ciddi tehdit ile karşı karşıya olunduğunu belirten Erhan şu noktaların altını çizdi;

‘’Kapalıçarşı dünyanın en büyük ve en eski ticaret merkezlerinden biridir. 15. yüzyıldan bu zamana var olan 4.000’e yakın dükkan ve yaklaşık 25.000 civarı çalışanı vardır. Gün içerisinde en yoğun zamanlarda yarım milyona yakın ziyaretçinin olduğu zamanlardan bahsedilir ve bu şaka ya da abartı falan değildir. Hatta yılda 91 milyon civarı ziyaretçi ağırlayan, Türkiye’nin en önemli ticaret, altın ve döviz merkezidir. Durum böyleyken Kapalıçarşı kültürüne ve ahlakına neler oluyor? 600’e yakın çarşı esnafının dükkan kapatması ne demek? Akıllarımız bunu gerçekten anlayabiliyor mu? Her şeyin içinin boşaldığı, yani manevi, milli ve ticari değerlerimizin allak bullak olduğu şu dönemlerde, zamanı bir kaç saatliğine durdurup ‘’neler oluyor kardeşim’’ demek lazım.

 

Her şeyin içinin boşaldığı, yani manevi, milli ve ticari değerlerimizin allak bullak olduğu şu dönemlerde, zamanı bir kaç saatliğine durdurup ‘’neler oluyor kardeşim’’ demek lazım.

 

Ağabeyim Aykut Erhan ile birlikte 30 yılını bu çarşıda geçirmiş, Esgold markası ile sektöre hizmet vermeye çalışan acizane sektör mensupları olarak ve hatta bizler gibi arkadaşlarımız adına, sorumluluk sahibi olan herkese şu soruyu sormak istiyorum; ‘’İTO, İKO, İMMİB, TOBB ve Kültür Bakanlığı, dünyanın müstesna değeri olan Kapalıçarşı’nın esnafının ve kültürünün korunması için ne yapıyor? Kapalıçarşı’da büyüyüp serpilmeden, Kapalıçarşı’nın kültürü ile yoğrulmadan Kapalıçarşı’ya sonradan gelen, çarşının geleneğine ve ahilik ahlakına uygun davranmayan kişilerin çoğalasının 500 yıllık bütün gelenekleri, kültürü, adabı, bu kültürün getirdiği 72,5 millet mozaiğe verilecek zararın kaçınılmaz olduğunu görmüyor muyuz?

Kapalıçarşı ve çevresinde, Kuyumcukent ve Vizyonpark’ta, Türkiye’nin tüm bölgelerindeki imalat, toptan ve nihai alıcıya hizmet eden bütün işletme sahiplerine, mesleğini aşkla yapan bir firma olarak sesleniyorum;

 

El sanatları ve ticaretin merkezi Kapalıçarşı’nın ve bu kültürün sahipsiz kalmasından dolayı daha fazla sıkıntı yaşanırsa, bizlerin çok büyük bir ayıbı olur. Bu büyük bir vebaldir.

 

Milletlerin bir ülkesi olduğu gerçeğinden yola çıkarsak eğer, dünya milletlerinin birleştiği İstanbul'da böyle bir mirasın ne kadar kıymetli olduğunun çok ciddi farkına varılmalıdır. El sanatları ve ticaretin merkezi Kapalıçarşı’nın ve bu kültürün sahipsiz kalmasından dolayı daha fazla sıkıntı yaşanırsa, bizlerin çok büyük bir ayıbı olur. Bu büyük bir vebaldir.’’

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page