top of page

SEYREKOĞLU KUYUMCULAR ZİRVESİNDE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI


Türkiye’nin dört bir yanındaki kuyumcu oda ve dernekleri Bursa Uludağ’da bir araya geldi. Kuyumculuk yasa tasarısının şekillendirilmesi, sektörün mevcut sorunları ve gelecek vizyonunun belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıya tecrübelerinden ve görüşlerinden yararlanılması amacıyla sektörün duayen ismi Tekin Seyrekoğlu davet edildi.

Tekin Seyrekoğlu

Sektörün önemli gündem maddelerinden biri olan kuyumculuk yasa tasarısıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Tasarının son şeklinin verilmesiyle ilgili Türkiye’nin dört bir yanındaki oda ve dernek başkanları Bursa Uludağ’da bir araya geldi. Yasa tasarısının sağlıklı temellere oturtulması, sektörün mevcut sorunlarının masaya yatırılması ve gelecek vizyonunun belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, tecrübelerinden ve önerilerinden faydalanılması amacıyla sektörün duayen ismi Tekin Seyrekoğlu davet edildi.

Oturum başkanlığını Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşçulu’nun yaptığı toplantıların ana gündem maddesi kuyumculuk yasa tasarısı oldu. Uzun zamandır üzerinde çalışılan tasarının bir an önce en sağlıklı şekilde son şeklinin verilmesi gerektiğini belirten Çavuşçulu, kuyumculuk yasasının uygulanmaya başlaması ile birlikte çok daha sağlıklı işleyen bir sektörün mevcut olabileceğini söyledi. Tecrübelerinden yararlanmak üzere aralarında bulunan Tekin Seyrekoğlu’nun görüş ve değerlendirmelerinin son derece önemli olduğunu belirten Çavuşçulu, katılımından dolayı Seyrekoğlu’na teşekkür etti.

Toplantıda söz alan Balıkesir Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan yaptığı konuşmada rekabet kurumunun uygulamalarının her oda tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde İzmir Kuyumcular Odası’nın Rekabet Kurumu’ndan aldığı cezanın her oda ve dernek için söz konusu olduğunu belirten Gürcan bu hususun yasa taslağı içine dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Kuyumculuk ve mücevherat sektörünün duayen ismi Tekin Seyrekoğlu da tecrübe ve önerilerini paylaşmak üzere tüm oda ve dernek başkanlarının talebi ile toplantıya davet edildi. Toplantıda düşüncelerini aktaran Tekin Seyrekoğlu şunları söyledi;

Merdiven altı ile mücadele önemli

‘’Sektörümüzdeki önemli problemlerden biri merdiven altı üretim. Bu sağlıksız yapımız yurtdışındaki toptancılar tarafından, işini dürüstçe yapan firmalara karşı silah olarak kullanılıyor. 8 dolar fiyatı olan ürün için 4 dolar fiyat talep edilmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu ihracatçı firmalarımızı zor durumda bırakan bir durum. Yüksek katma değer yaratmadan sektörün geleceğini inşaa edemezsiniz. Tasarım, yeni teknoloji yatırımları, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri, nitelikli insan kaynağı dediğimiz şeyler, istikrar ve sürdürülebilirlik için önemli. Ancak çoğu firma günü kurtarma uğraşında. Bu çok yanlış olan, sektörün geleceğini tehlikeye atan eden bir bakış açısı. Bu hususları düzenleyen maddelerin yasa taslağında er alması gerekiyor.

 

Bizler dünyanın en değerli madenini kullanarak, hayal gücümüzü gerçeğe dönüştürüyoruz. Her bir mücevherin arkasında onlarca yıllık emek, ciddi bir ekip çalışması var. Bu yüzden mücevher de özel ve en yüksek standartlarda sunulmalıdır.

 

Tasarım bilinci gelişmeli

Yüksek katma değer yaratmanın önemli koşulu tasarım bilincinin gelişmesi. Bu yüzden tasarıma ve tasarımcıların yetişmesine önem vermeliyiz. Mücevher İhracatçıları Birliği’nin talebi ile, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ajur Mücevher Takı Tasarım Yarışması’nın jüri başkanlığını da yapıyorum. Şunu gördüm ki, gelen başvuruların niteliğinin de yükseltilmesi için eğitim kurumları ve sektör arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi önemli. Bunu destekleyen maddeler de yasa taslağında yer alabilir.

Mücevher sunumu son derece önemli

Eğitim dediğimiz zaman sadece koleksiyon tasarımından bahsetmemek gerekir. Perakendecilk ve mağazacılık alanında da eğitimler vermeliyiz. Mağazaların vitrinlerine baktığımız zaman bir kargaşa sözkonusu. Modern perakendecilik uygulamalarında böyle bir şey yok. Her ürünün, her koleksiyonun sunuş tarzı farklıdır. Vitrinler sahip olduğunuz sermayeyi değil, ürünlerinizi sergilemeniz gereken yerlerdir. Mağazacılık eğitimleri son derece önemli.

Herkes mücevher mağazası açamamalı

Mağaza personelleri de büyük önem arz ediyor. Ürün bilgisinden sunuma, kılık kıyafetten insan ilişkilerine kadar çok önemli eksikler gözlemliyorum. Bakınız; bizler dünyanın en değerli madenini kullanarak, hayal gücümüzü gerçeğe dönüştürüyoruz. Her bir mücevherin arkasında onlarca yıllık emek, ciddi bir ekip çalışması var. Bu yüzden mücevher de özel ve en yüksek standartlarda sunulmalıdır. Bu yüzden, mücevher mağazası açacak kişilerde belli kriterlerin aranması zorunluluk haline getirilmelidir. Her sermayesi olan kuyumcu ve mücevher mağazası açamamalıdır.’’

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page