top of page

TÜRKİYE’YE YENİ MÜCEVHER MERKEZİ OLABİLİR


Birleşik Arap Emirlikleri’nin vergi politikasında değişikliğe gitmesi sektörün önemli gündem maddesi haline geldi. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Atayık, bu değişiklik sonrasında Türkiye’nin çok önemli bir fırsatla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri ocak ayının başından itibaren bütün ürün guplarında %5 ithalat vergisi uygulamaya başladı. 2018 yılı ocak ayı başından itibaren de KDV’nin yürürlüğe gireceği duyuruldu. Vergi avantajı sebebiyle cazip olan BAE pazarı, yeni vergilerden sonra cazibesini yitirebilir. Bunun Türkiye için çok önemli fırsatlar yaratacağını söyleyen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Atayık sektörümüzün bölgenin hatta dünyanın en önemli altın ve pırlanta ticaret merkezlerinden biri haline gelebileceğini ifade etti. Bu fırsatı değerlendirebilmek için çözülmesi gereken problemler olduğunun altını çizen Atayık sözlerine şu şekilde devam etti; ‘’Hükümetimiz, sorunlarımızın çözümü için yapıcı yaklaşıma sahip. Değerli taş ithalinde gerçekleştirilen ÖTV düzenlemesi bunlardan biri. Yapısal sorunların çözümü noktasında önemli yol aldık. Ancak, bu zamana kadar yapılan çalışmaların meyvesini toplayabilmemiz için çözmemiz gereken birkaç problem daha var. Örneğin; KKDF sorununu çözmeden ÖTV muafiyetinbin avantajlarından da sağlıklı işleyen bir değerli taşlar borsasından da bahsedemeyiz. Bununla birlikte son zamanlarda ülkemize çok sayıda yabancı firma geliyor. Bu firmaların personeli daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde oturma ve çalışma izni alabilse, ülkemize gelen yabancı firma sayısı daha da artacak. Bu sorunlarımızı yetkililerle paylaşıyoruz. Pek çok sorunumuz çözüldü. Bunlar da çözülemeyecek problemler değil.

Yeni mücevher merkezi olacağız

Bu sorunların da çözülmesiyle birlikte Türkiye altın ve pırlanta merkezi olmaya adaydır. Bu topraklarda 5000 yıldır altına şekil veriliyor. Dev ölçekli fabrikalara, yetişmiş insan kaynağına, mücevher üretiminde kullanılan sen teknolojiye sahibiz. Kuyumcukent, alanında dünyada örnek gösterilen bir tesis. Coğrafi konum bakımından son derece avantajlıyız. Sadece birkaç saatlik uçuşla, Avrupa, Asya ve Afrika pazarlarına ulaşabiliyoruz. Bununla birlikte THY de dünyanın dört bir yanına uçuyor. Vize problemimiz yok. Avantajlarımız çok fazla. Bu avantajlarımızı kullanırsak Türkiye’yi dünyanın mücevher merkezi haline getirebiliriz.’’

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page