top of page

EFSANELERE KONU OLAN TAŞ… ZÜMRÜT


Doğanın bize bir hazine olarak sunduğu, yer altının derinliklerinden gelen mucize… Tarih boyunca her uygarlığın ve kültürün ilgisini çeken efsanelere konu olan zümrüt, eski çağlardan beri dünyanın en değerli taşlarından biri. Zümrüdün tarihini keşfetmek, en iyi zümrüdün kaynağını bulmak ve kaliteli & kalitesiz zümrüdü nasıl ayırt edebileceğimizi ve dünyanın en önemli mücevher evlerinin zümrüt koleksiyonlarından kısaca sizlere bahsedeceğim.

Tarihte ilk bilinen zümrüt madenleri, eski Mısır’da Kızıldeniz’de, Milattan Önce 3000 – 1500 yılları arasında keşfedilmiştir. Bu madenler ‘’Cleopatra’nın Madenleri’’ olarak kayda geçmiştir. Büyüleyici ve egzotik güzelliği ile pek çok mitolojik öyküye, sayısız edebiyat eserine konu olmuştur. İçeriğindeki krom ve vanadyumdan aldığı eşsiz yeşil rengiyle hayranlık uyandırıyor. Parlak yeşilin yanı sıra, sarıya çalan yeşil ya da koyu yeşil renklerine de rastlanır. Bu değerli taş, dünyada; Kolombiya, Zambiya (en değerlisi), Avusturalya, Brezilya, Pakistan, Afrika, Hindistan, Mısır, Rusya ve Amerika madenlerinden çıkartılıyor.

Stratejik Lüks Pazarlama Danışmanı Şebnem Balkan

Zümrüt taşı her kültürde farklı yerlere sahip olmuştur. Eski zamanlarda renginden ötürü yağmur yağdırdığına inanılırmış. Örneğin Peru’da ulusal taş olarak ilan edilmiş. Çinliler için de epey kıymetli olan bu taşı Çinli işadamlarının, uğur getirmesi için yolculuklarda yanlarında taşıdıkları da biliniyor. Zümrüt yeşilinin Müslümanlar içinde kutsal bir önem taşıdığına inanılıyor, çoğu Arap ülkelerinin bayraklarında yeşil rengine rastlayabilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu zamanında pek çok padişah, zümrüdü uğur getirdiğine inandıkları için kılıçlarında ve saray objelerinde kullanmışlardı. Enerji dünyasında zümrüdün bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kalbe şifa olduğu, aşk enerjisi verdiği söylenir. Ayrıca, Merkür gezegenin kutsal taşıdır.

 

Mücevheri nereden alıyorsanız mutlaka HRD, GIA, GRS, Gubelin gibi uluslararası geçerliliği olan en iyi taş sertifikaları ile almaya dikkat etmelisiniz.

 

Kaliteli bir zümrüt nasıl olmalı?

Maalesef saf zümrütleri bulmak neredeyse imkânsız. En kaliteli zümrüt, çok şeffaf olmayan, doygun bir yeşil renge sahip, renk derinliği en yüksek olandır. Kusursuz zümrütler çok nadirdir ve olağanüstü değerde kabul edilmektedir. Maalesef, zümrüdün üzerindeki damarlar bir işlem ile yağ ile kapatılarak kusursuz bir taşmış gibi piyasaya sürülebiliyor. Bu yüzden gerçek zümrüt almak isteyenler az da olsa damarların bulunmasına dikkat etmeliler. Aşırı ısıya maruz kalmış veya şiddetli darbe görmüş taşlar hem renk değişimine uğrayabilir hem de iç çatlakları çoğalabilir. Bu yazıyı okuduktan sonra eminim, evinizdeki zümrütleri bir kez daha inceleyeceksiniz. Zümrüdünüzü kuru ve yumuşak bezle temizlemek ise en doğru olandır. Parlaklığını çabuk yitirdiği için belirli aralıklarla pürüzsüz yüzeyini ve rengini geri kazanması için yağlanması gerekmektedir. Zümrüt kırılgan bir taş olduğu için dikkatli kullanmak gerekir. Diğer takılardan ayrı kendi özel kutusunda özenle saklanması gerekir. Mücevheri nereden alıyorsanız mutlaka HRD, GIA, GRS, Gubelin gibi uluslararası geçerliliği olan en iyi taş sertifikaları ile almaya dikkat etmelisiniz.

Ünlü zümrütler…

Dünyanın en büyük zümrüdü ise; 1695 yılında bulunan 10 cm büyüklüğünde ve 217,80 karat ağırlığındaki Moğol Zümrüdü ’dür. 17.Yüzyılda Hindistan’da yaşayan bir rahibe ait bu taşın bir tarafında oyulmuş dua yazıları diğer tarafında ise çiçek figürleri bulunuyor. Bu efsanevi zümrüt 28 Eylül 2001 yılında 2,2 milyon dolar fiyatı ile Christie’s müzayede evi tarafından ismi belirtilmeyen bir kullanıcıya satılmıştı.

Gözümün önünden gitmeyen, zümrütlerle ilgili en çarpıcı anım ise 2011 yılının Aralık ayında gerçekleşmiş olan Christie’s Elizabeth Taylor müzayedesinde, Taylor’a Richard Burton tarafından onun yeşil gözlerine ithafen hediye ettiği Bulgari marka zümrüt gerdanlığın, tam tamına 6 milyon dolara gizli bir alıcıya satılmış olmasıdır…

Dünya starlarının tercihi…

Zümrüt dünyanın en önemli ödül törenlerinde ünlülerin de tercih ettiği mücevherdir. Mücevher evlerinin kırmızı halıda en çarpıcı ve gösterişli ürünlerini kıyasıya yarıştırdıkları bu özel ve anlamlı gecelerde: Angelina Jolie, Julianne Moore, Meryl Streep, Cameron Diaz, Amy Adams, Celine Dion, Blake Lively ve Natalie Portman gibi pek çok ünlünün favorisi zümrüt mücevherler oldu. Angelina Jolie’nin 2009 yılı Oskar töreni de Lorraine Schwartz tasarımı zümrüt yüzük ve küpesi unutulmazlardandı...28 Şubat günü gerçekleşen Oscar törenindeki mücevher şöleninde ünlü model Alessandra Ambrosio’nun Bulgari küpeleri ile nefes kesici gözüküyordu.

Son yıllarda önde gelen renkli taş ve özellikle zümrüt madencilik şirketi Gemfields’ın önderliğinde Afrika zümrütleri de saygın mücevher evlerinin tasarımlarında kullanılmaya başlandı. Cartier'in 168 yıllık görkemli mücevher tarihine bir saygı duruşu niteliği taşıyan eşsiz güzellikte, nadir taşlarla taçlanan Etourdissant Koleksiyonu'nda yer alan zümrüt, safir ve pırlantalarla bezenmiş tasarımlarının tümü birer sanat şaheseri niteliği taşıyor. Louis Vuitton'un yüksek kaliteli Afrika zümrütleri ile tasarladığı Chain Collection ve Acte V koleksiyonundaki Art Deco tasarımlar, zümrüdün yüksek mücevherdeki en çarpıcı ve modern kullanımına eşsiz birer örnektir. Bvlgari imzalı, Afrika zümrütleri ile tasarlanmış Diva küpeler de hem elegan hem de modern tarzlarıyla dikkat çekiyor. Van Cleef & Arpels’ın Emeraude En Majeste koleksiyonu eşsiz bir sanat eseri…

Yukarı da belirttiğim gibi; arkadaşlık, evlilik ve aile bağlarını güçlendirdiği rivayet edilen zümrüt onu taşıyan kadına sevgi duygusu veriyor ve yaşama sevincini artırıyor. Mayıs ayının doğum taşı olarak bilinen zümrüt ayrıca batı dünyasında 20. ve 35. evlilik yıldönümlerinin en özel armağanıdır. Kimimize ailemizden yadigâr kalan, kimimize özel günlerde takılmış veya hediye gelmiş bu doğa harikası zümrüdü kasalarınızdan, mücevher kutularınızdan çıkarıp korkmadan aşk ile takın!

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page