top of page

YÜKSEK KATMA DEĞER YARATMALIYIZ


Kuyumculuk ve mücevherat sektörünün duayen ismi Tekin Seyrekoğlu bu yıl 9. Kez düzenlenen Ajur Mücevher Takı Tasarım Yarışması’nın jüri başkanı oldu. Sektörün gelişimi için tasarımın önemine vurgu yapan Tekin Seyrekoğlu yüksek katma değer yaratmanın sektörün gelişimi için ön koşul olduğunu belirtti.

Mücevher dünyasının duayen ismi Tekin Seyrekoğlu, Mücevher İhracatçıları Birliği’nin bu yıl 9. kez düzenlediği Ajur Mücevher Takı Tasarım Yarışması’nın Jüri başkanı oldu. Yarışmanın süreçleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan duayen isim aynı zamanda sektördeki tasarım bilincinin gelişmesinin gerekliliği ile ilgili şunları söyledi:

Tasarım bilincimizin gelişmesi gerekiyor.

"Mücevher İhracatçıları Birliği’nin, sektörümüzdeki tasarım bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla er yıl düzenlediği Ajur Mücevher Takı Tasarım Yarışması’nda bu yıl jüri başkanı olarak görev almam vesilesiyle, yetişen yeni tasarımcılarla yakından ilgilenme fırsatı buldum. Gençlerimizin duydukları heyecan elbette bizleri de motive ediyor ancak bu heyecanın doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Bu süreçte üniversitelerle sektörümüzün işbirliğinin artması gerektiğini gözlemledim. Yarışmaya gönderilen tasarımlara baktığınızda bunun ne kadar önemli olduğunu görebiliyorsunuz. Elbette farklı hayal gücü ürünü tasarımlar var ancak bunların önemli bir kısmının teknik olarak üretilebilmesi mümkün değil. Bununla birlikte tasarımların yine önemli bir kısmının nihai tüketici taleplerine uygunluk noktasında eksiklikleri var. Oldukça zor bir eleme süreci yaşadığımızı söyleyebilirim. Sektörümüzün hem hayal gücü, hem üretim tekniği bilgisi gelişmiş, nihai tüketici taleplerini de yakından takip eden, pazarın gerçekleri konusunda bilgi sahibi genç tasarımcılara ihtiyacı var. Bu tasarımcıları sektörümüze kazandırma noktasında çalışmalar yapmalıyız. Yüksek katma değer yaratmak, yüksek hayal gücü gerektiren tasarımlar ortaya koymak değildir."

 

"Sektöre hizmet etmek için geliştirmemiz gereken taklit yeteneğimiz değil, tasarım anlayışımızdır."

 

Sektörün gelişimi yüksek katma değerli ürünlerle olur.

"Sektörde tasarım bilincimiz ne yazık ki gelişmemiş durumda. Bu konuda emek veren firmaları takip edip, ürünlerini kopyalayarak sektöre hizmet edemezsiniz. Aksine bu sektörü geriye götüren bir anlayıştır. Bu anlamda taklitçilik ve merdiven altı üreticilerle mücadele son derece önemlidir. Bu konudaki düşüncelerimizi, onur konuğu olarak davet edildiğim, tüm oda başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen Uludağ Sektörel Zirvesi’nde de dile getirmiştim. Mutlaka bir kuyumculuk yasasına ihtiyacımız var. Tasarım hırsızlığı sebebiyle, yeni tasarımlarınızı özgürce sergileyememek son derece acı verici bir duygudur. Ben bunu uzun yıllardır yaşıyorum. Bu konudaki yaptırımlar ne yazık ki yeteli değildir. Taklitçilik konusunda bir yandan yasal zemin hazırlanırken diğer taraftan da konu ile ilgili bilincin gelişmesi için çalışmalar yapmamız gerekmektedir."

Tecrübelerimle sektöre hizmet etmeye devam ediyorum.

"Askere gitmeden önce kurduğum ve çok sayıda kişiye istihdam sağladığım Tekin Seyrekoğlu markası altında geçen yarım aşırı aşkın bir süredir sektöre hizmet ediyorum. Reklamdan tasarıma kadar pek çok anlamda sektörde ilklere imza atmanın hazzını yaşamış birisi olarak söylüyorum; mantalitemizi değiştirmemiz halinde çok daha iyi noktalara gelebilecek bir sektörüz. Ben çok genç yaşlarımda yurt dışına çıktım, global pazarları gözlemledim, ABD, Avrupa gibi önemli pazarlara uzun yıllar hizmet verdim. Dünyayı iyi gözlemleyelim ve anlayışımızda ne gibi değişiklikler yapmamız gerektiğini anlayalım. Türkiye olarak global mücevher endüstrisine katkı sağlamamız gerekiyorken, ona zarar veren bir konumda olduğumuzu üzülerek ifade etmek istiyorum. Dubai pazarında yaptıklarımız buna örnektir. Yalnızca fiyat rekabeti ile bir yere varamazsınız. Biz bu pazarda bunu yaptık. Karlar son derece düşük düzeye indi. Bu anlayışımızı değiştirmemiz gerekiyor. Sektöre hizmet etmek için geliştirmemiz gereken taklit yeteneğimiz değil, tasarım anlayışımızdır.’’

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page