top of page

Korkulu düş görmektense uyanık yatmak iyidir!


Kredili mal satışlarının sektörde birçok olumsuz sonuçlara yol açtığını belirten Kurtulan Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Naci Kurtulan, “Belge ve faturasız satış yapmayın, çok iyi tanımadığınız kişilere kredi açmayın.” tavsiyesinde bulundu.

2000’li yıllarda gerçekleştirilen yasal değişiklikle sektörde “ustalık” ve “ehliyet” aranmadan vergi kaydını açan herkesin kuyumcu olabilmesi piyasada taşları yerinden oynattı. Bu değişiklik, 6 bin yıllık tarihe sahip olan sektöre, kuyumculukla hiç ilgisi olmayan; ancak parası olan oyuncuların girmesinin yolunu açtı. Değişiklik, ilk etkisini perakendecilikte gösterdi. Ürün, çeşit ve hizmet rekabeti, yerini fiyat rekabetine bıraktı. Güvene dayalı ticari anlayışla yıllardır “belgesiz” kredi veren sektörde tahsilat konusunda sıkıntılar su yüzüne çıktı. Bir süre sonra piyasaların çok durgun olduğu dönemlerde “İş yapayım” düşüncesiyle çoğunlukla bir belge çek- senet almadan verilen altın kredileri, sektörün başını ağrıtmaya başladı. Özellikle son yıllarda, piyasadan yüklü kredi alarak, bir anda ortadan kaybolan oyuncuların artması, sektör mensuplarını kara kara düşündürüyor. Piyasalardaki durgunlukları aşmak amacıyla farklı pazar arayışına giren sektör mensupları, hem tahsilatta yaşadıkları sorunlara çözüm arıyor, hem de kredi açtıkları müşterilerinin güvenilirliklerini sorguluyor.

Kurtulan Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kurtulan, belgesiz ticaretle; artık işlerin yürümeyeceğini belirterek, iç piyasa ve yurt dışında birlikte çalışılacak müşterilerin çok iyi araştırılması gerektiğini söyledi:

“İç piyasa ve dünyada iş hacmi düştü, kuyumculuk piyasası daraldı. Farklı ve özgün işler yapan ve müşterilerini memnun eden, taleplerini yerine getirenler ayakta kalacak. Özellikle, işlerin çok durgun olduğu dönemlerde kuyumculuk sektörüne giren oyunculara verilen kredili mallar risk oluşturuyor. Sektörün bu iyi niyetini kötüye kullanan dolandırıcılar, bir süre iş yapar gibi gözükerek güven sağladıktan sonra altınlarla birlikte sırra kadem basabiliyor. Ne yazık ki bunun örneklerini yaşıyoruz. Bu durum, zaten iş yapmakta zorlanan sektörü daha da sıkıntıya sokuyor.”

Müşterilerinizi iyi tanıyın!

Naci Kurtulan, “Korkulu düş görmektense uyanık yatmak iyidir” atasözünde olduğu gibi, sektörün iş yapacağı müşterilerini çok iyi tanıması gerektiğini ve belgesiz- faturasız iş yapmaması gerektiğini dile getirdi.

“Bugün, dünya ülkelerine baktığımızda üreticiler, kesinlikle kredili mal vermiyor. Müşterileri, malın bedelini gönderdikten sonra siparişlerini kargoya veriyor. Şayet, kredili mal konusunda ısrarcı olursak o zaman size “Ben kuyumcuyum, banka değilim ki…” derler. Bu nedenle, iş yaptığımız müşterileri çok iyi seçmek zorundayız. Belge ve fatura olmadan satış yapmamalıyız. Gece yastığa başımıza koyduğumuzda rahat uyumak istiyorsak, kredili mal satışından da bir an önce vazgeçmemiz gerekiyor.’”

Muhasebenizi iyi tutun!

Kurtulan, global durgunluk dönemlerinde firmaların mevcut pozisyonlarını korumalarının büyük önem taşıdığını, bu nedenle muhasebe sisteminde otomasyona geçerek kâr-zarar bilançosunun takip etmeleri gerektiğini vurguladı:

“İç ve dış piyasaların daraldığı dönemlerde firmalar için otomasyonla anlık ve etkin muhasebe kontrolü daha önemli hale geliyor. Kurtulan Kuyumculuk’ta 20 yıllık üretim ve pazarlama deneyimiyle geliştirilen Goldist Kuyumcu Yazılımı, anlık olarak şirketinizin durumu hakkında size rapor sunuyor. Goldist, bir anlamda firmanıza kâr-zarar konusunda “Check up” yaptırarak küresel rekabette herhangi bir olumsuz duruma ve kazaya uğramamanız için pusula işlevi görüyor.”

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page