top of page

MÜCEVHER İHRACATI DURMAK BİLMİYOR


Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan rakamlara göre mücevherat sektörü ihracatı Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %40 arttı. Sektörün ilk 4 aylık ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %48,4 oranında artarak 769 milyon dolardan 1,14 milyar dolara yükselmiş oldu.

Türkiye kuyumculuk ve mücevherat sektörü ihracatı artmaya devam ediyor. Mücevher İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre Nisan ayı ihracatı %40,19 artışla 248 milyon dolardan 348 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk 4 ayındaki mücevher ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %48,4 oranında artarak 769 milyon dolardan 1,14 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Orta Doğu Mücevher İhracatının Lokomotifi

Orta Doğu ülkelerinin mücevher ihracatındaki önemi artmaya devam ediyor. Yılın ilk 4 aylık döneminde bu bölgeye gerçekleştirilen ihracat %61 oranında artışla 473 milyon dolardan 762 milyon dolara yükselmiş durumda. Orta Doğu’dan sonra en önemli mücevher ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’ne gerçekleştirilen ihracat ise %22 artışla 109 milyon dolardan 134 milyon dolara yükseldi.

ABD Pazarı’ndaki İstikrar Devam Ediyor

Sektörün en önemli ihracat pazarlarından biri olan ABD’ye gerçekleştirilen ihracat istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bu ülkeye gerçekleştirilen ihracat %21,8 artışla 81 milyon dolar seviyesine ulaşmış durumda.

Rusya Pazarında Rekor Artış

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde yaşanan normalleşme mücevher ihracat rakamlarına da yansıdı. Geçtiğimiz yılın ilk 4 aylık döneminde Rusya’ya gerçekleştirdiğimiz 2,8 milyon dolar ihracat bu yılın aynı döneminde %354 oranında artarak 12,9 milyon dolara yükseldi.

Nisan ayı ihracat rakamlarına ilişkin açıklama yapan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner ihracat artışındaki istikrarlı artışa dikkat çekerek şunları söyledi; ‘’Kuyumculuk ve mücevherat sektörü ihracatı istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bu konuda Mücevher İhracatçıları Birliği olarak önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda yabancı alıcıyı ağırladığımız alım heyeti programlarının olumlu etkisini görüyoruz. Bununla birlikte Eximbank ihracat sigorta sistemi, değerli taşlarda dış ticaret işlemlerinde uygulanan ÖTV muafiyeti gibi yapısal düzenlemelerin de ihracatımıza olumlu katkısı söz konusu. Bizi sevindiren nokta ihracat artışımızdaki istikrar. Geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuz gelişmelerden sonra çok kısa bir sürede toparlanarak artmaya başlayan ihracatımızın bu yılın ilk 4 aylık dönemindeki artış oranı %48,4 oldu. 4 ayda 1,1 milyar doları aştık.’’

Rusya’ya Mücevher İhracatında Turizmin Önemi Büyük

Rusya pazarında gerçekleşen %354 oranındaki ihracat artışına da değinen Güner bu konuda ise şu noktaların altını çizdi. ‘’Rusya ile ilişkilerin normale dönmesiyle birlikte bu ülkeye ihracatımız yılın ilk 4 ayında %354 oranında artışla 13 milyon dolara yaklaştı. Ancak Rusya’ya ihracattan ne anladığımız çok önemli. Bizim için önemli olan Rusya’ya değil Ruslara ne kadar mücevher sattığımızdır. Bu noktada ülkemize tatile gelen Rus turistler çok büyük önem taşımaktadır. Ne yazık ki turistik bölgelerdeki mücevhercilerin yaşadığı kriz artık tramvaya dönüşmüş durumda. Bu yıl Rus turist sayısında artış gözlendiği haberlerini alıyoruz. Bu durumun turistik bölgelerimizde gerçekleştirilecek mücevher satışlarını olumu etkilemesini ümit ediyoruz.’’

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page