top of page

YENİ PAZARLAMA TRENDİ MÜCEVHERAT SEKTÖRÜNÜ NASIL ŞEKİLLENDİRİYOR?


Moda dünyası yeni pazarlama trendi olarak öne sürülen ‘see now, buy now’ trendiyle değişiyor...

New York Times mücevher sektörüyle ilgili önemli bir konuya değindi. Moda dünyasının konuştuğu ‘see now, buy now” yeni pazarlama trendinin mücevher dünyasında yarattığı etkiden Türkiye’deki mücevhercilerin de çıkarması gereken önemli dersler var.

New York Times geçtiğimiz haftalarda yayınlanan haberiyle see now buy now trendinin mücevher sektörüne etkilerini ortaya koydu. Haberde ünlü mücevher markalarının ve küçük yerel kuyumcuların deneyimleri ve yeni pazarlama trendinin yansımaları mercek altına alınıyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte tüketici taleplerinde de önemli değişimler yaşanıyor. Bu doğrultuda gelişen yeni trend “see now, buy now”, yani “şimdi gör, şimdi al” trendi oldu. Bu trendi benimseyen ünlü moda evleri defilede doğrudan satış yapmaya yöneliyor.

New York Times’ta yayınlanan habere göre geçtiğimiz yıl Şubat ayında Tom Ford “Müşterilere 4 ay sonra alabilecekleri bir koleksiyonu göstermenin artık eskimiş bir fikir olduğunu söyledi ve Eylül ayında “see now, buy now” fikri Burberry’nin defilesine taşındı. Yeni koleksiyonu podyumda görüldükten hemen sonra satışa çıkarıldı. Ardından Tommy Hilfiger, Ralph Lauren gibi moda evleri de bu fikri benimsedi.

Modanın bu yeni trendle bir devrim yapabileceği düşünülüyordu. Şimdi gör, şimdi al trendinin moda dünyasına etkileri, beklentileri karşılayıp karşılayamadığına ilişkin henüz net cevaplar yok. Ancak bu trendin, değişimi zorunlu kılacağı ortada.

Peki bu trend, lüks sektörünün önemli bir parçası olan mücevher sektörüne nasıl etki edecek?

Müşteri talepleri diğer moda evlerini de bu trendi benimseyen markalara katılmaya zorluyor. Mücevher sektörü de bu hızlı ve anlık talebi deneyimliyor.

Paris Moda Haftası’nda sergilediği ürünlerinin satın alınma hızı karşısında şaşkına döndüğünü söyleyen İsveçli mücevher tasarımcısı Suzanne Syz, normalde ürünlerin satın alınabilmesi için gereken bir sipariş sürecinin olduğunu, siparişlerin atölyeden çıkması için 3 ay beklenmesi gerektiğini söylüyor.

 

Kasım ayında, Net-a-Porterisimli e ticaret sitesinde satışa çıkan Amrapali’nin Hint esintisindeki koleksiyonunun yakut ve elmas damla küpeleri bir saat içinde 34.770 $ fiyatla satıldı.

 

"Çoğu kadın kendisi için takı satın alıyor” diyen Van Cleef & Arpels CEO'su Nicolas Bos, "Kadınlar kıyafet satın alıyormuş gibi takı satın alıyorlar, kadınlar artık daha spontan" diyor.

SATIN ALMA ALIŞKANLIĞINDAKİ DEĞİŞİM TASARIM SÜRECİNİ DE ETKİLİYOR

New York merkezli Tayvanlı bir kuyumcu olan Anna Hu, satın alma alışkanlığındaki değişimin tasarım sürecini de değiştirdiğini söylüyor. "Müşteriler beğendikleri ürüne her zamankinden çok daha hızlı sahip olmak istiyor"diyen Anna Hu, "Genellikle tasarımlarımı A’dan Z’ye tamamlamam 1 yılımı alıyor. Bunu yeni ve genç müşterilerin şuan talep ettiği şekilde 3 ayda tamamlamak imkansız. O nedenle Arşivime gidip D'den Z'ye başlıyorum, böylelikle taşlarla veya renk kombinasyonlarıyla benzersiz kalmayı sürdürerek ödün vermeden müşteri taleplerini karşılayabiliyorum."diye konuşuyor.

 

“Satın alma hızı daha sağlıklı bir nakit akışını beraberinde getiriyor.”

 

Müşterilerinin %50 daha hızlı bir teslimat için, %50 depozit ödediğini söyleyen Anna Hu, bu satın alma eğiliminin şirketi için daha sağlıklı bir nakit akışı yarattığını dile getirdi. Bu büyük ve hızlı talebi daha iyi yönetmek için bu yıl bir ortaklık kurmayı hedeflediğini söyleyen Anna Hu, böylelikle tasarımlarına daha fazla vakit ayırabileceğini söylüyor.

Bu değişim doğrultusunda şirketin satış ekibini eğitme yaklaşımının da değiştiğini söyleyen. Louis Vuitton Takı ve Saat Başkan Yardımcısı Hamdi Chatti "Her sene büyük bir öğrenim toplantısına davet etmek yerine, her gün dijital olarak mesaj gönderebiliriz, böylece müşterilerin sorularını daha çabuk cevaplayabilirler" diyor.

Van Cleef & Arpels'in CEO’su Nicolas Bos ise, bu yöntemle pazar tepkisinin daha hızlı bir şekilde ölçülebildiğini, lansmanı izleyen üç aylık süre içinde, neyin sattığı, gelecekteki gelişmeleri yönlendirecek beklentilerin ne ve nerede olduğuna dair hızlı geribildirimler aldıklarını söylerken, eski günlerde birkaç yıl içinde toplayabilecekleri bu bilgileri artık hızla edinerek yaratıcı süreci hemen besleyebildiklerini belirtiyor.

ERKEKLER KADINLARDAN DAHA HIZLI ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Erkek Takı kategorisi dahi değişimi görüyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Harrods’da bir erkek takı butiği açan Londralı tasarımcı Stephan Webster, erkeklerin kadınlardan daha hızlı alışveriş yaptığını söylüyor. Erkeklerin kadınlar gibi bir başkasına telefon ile danışmak gibi bir davranışı olmadığını söyleyen Webster, erkekleri en sadık müşteriler olarak nitelendiriyor.

Ancak yine de bu yaklaşımı benimsemek kolay olmuyor. New York’lu kuyumcu Monique Pean bu trend için “Daha pahalı ve zaman alıcı” diyor. Şubat ayında sunduğu son koleksiyonunu ilk kez bu yaklaşıma göre “hızlı ulaşılabilir” yapan Pean, "Şimdi, aralıklarla değil, aynı anda ortaya çıkabilecek ek ürünler üretmek için tedarik ve üretim çizelgelerini birkaç ay uzatmamız gerekiyor ve geçmişte olduğundan daha büyük bir üretim ekibi kurmalı, zaman çizelgesine uyduğumuzdan emin olmak içinse daha fazla zaman ayırmalıyız.” diyekonuşuyor.

Tüketicilerin, ürüne hızlı ulaşabilmesi için gereken zaman aralığı kısaltıldığında, büyük mücevher markalarından küçük kuyumculara kadar her kuyumcu; satılmamış stok yığını veya henüz üretilmemiş bir parçanın aniden cazip hale gelmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler.

"Öğretilmiş bir tahmin yapıyoruz," diyen Webster, "Kuyumculukta hiç kimse sorunların üstesindenmuhtemel bir senaryo ile gelemez." diyor.

Bazı kuyumcular ise akıllıca olduğunu düşündükleri stratejileriyle bu hızlı trendi yavaşlatmayı düşünüyorlar.Örneğin, Wallace Chan, yapımı 6 yıl süren Virtuosoparçasını potansiyel müşterilerini Hong Kong’takiatölyesine davet ederek üretimi zaman alan tüm süreci açıklamayı tercih ediyor.

Wallace Chan, Bu ayın başlarında Hollanda'da düzenlenen Avrupa Güzel Sanatlar Fuarı (Tefaf) gibi etkinliklerde mücevherlerini sergiliyor ve bu gibi etkinliklerin koleksiyonculardan kazanılan krediler olduğunu söylüyor, dolayısıyla bu gibi organizasyonlarda “Çalışmalarımı açıklayabilir ve hikayelerimi satmak yerine anlatabilirim" diyor.

Bazı küçük kuyumcular da buy-now trendine büyük markalardan daha iyi tepki verdiklerini söylüyorlar. Kendisi ve altı esnaf da dahil olmak üzere 10 kişilik bir şirketi işleten Suzanne Syz, iki gün içinde üretim değiştirebileceğini söylüyor: "Pek çok şeyi hızlı bir şekilde halledebiliriz, zira Pekin'den Monte Carlo'ya tüm mağazalarını aynı ürünle doldurmamız gerekmiyor.”

Bununla birlikte Hamdi Chatti, son beş yıldır Vuitton'un mücevher koleksiyonlarının piyasaya üç gün içinde sunulabildiğini ve ana koleksiyonlarının bir hafta içerisinde satışa sunulduğunu belirtiyor. "Günümüzün rekabetçi kuyumculuk endüstrisinde bu çok önemli" diyen Chatti "bir fikir uzun süre gizli kalmıyor" diye ekliyor. Chatti, müşteriler için düzenlenen üç günlük etkinliğin ilk gününde sergilenen mücevherlerin, etkinliğin son gününde davetlilerin üzerinde görülebildiğini söylüyor.

Gelecekte daha da hızlı teslimat talebi olacağını söyleyen Anna Hu, "Herkes eskisinden daha genç bir yaşta, güzel bir mücevher sahibi olmak isteyecek ve kimse beklemek istemeyecektir." diyor.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page