top of page

ÇALIŞMALARIMIZ BAŞARIYA ULAŞTI


Fuarı, beklentilerin ötesinde ve farklı olarak değerlendiren Tarz Alyans Yönetim Kurulu Başkanı Mert Ayarman, üretimini Tarz Alyansın üstlendiği tasarımın Ajur Mücevher Tasarım Yarışması’nda kazandığı birincilik ödülüne ilişkin Altın Dünyası’na konuştu.

Mert Ayarman; fuara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Beklediğimizin çok ötesinde farklı bir fuar geçirdik. Avrupa'nın Türkiye’ye karşı protestosu sözkonusu. Avrupalı turist gelmiyor, müşteri de gelmedi açıkçası. Ama diğer ülkelerden ciddi bir talep ve ziyaretçi oldu. Ziyaretçi sayısı beklenenin çok üzerindeydi. Beklemeyen husus ise ülkemizde düşmesi beklenen iş miktarının artması oldu. Artık herkes, ‘bu kriz bitecek bir an önce önümüze bakalım, yaza hazırlanalım’ düşüncesiyle fuara gelmiş. Biz de Tarz Alyans olarak fuara iyi hazırlandık. Hazırlanmadan, yenilik yapmadan başarılı olmanın mümkün olmayacağı malum.”

HAMMADDE FİYATLARI ÇOK FAZLA ARTTI

“Yeni koleksiyonlarımızı, mesleğimiz için dezavantaj oluşturan bir nokta olan hammadde fiyatlarını göz önünde bulundurarak ürettik. Altının değeri artık öyle yüksek rakamlara çıktı ki, artık altın ürünleri daha hafif üretmek zorundayız. Tabii burada kritik soru: ‘daha hafif yaparken, daha az metal kullanırken daha güzelini nasıl yapacağız?’ sorusuydu. Bunun yanı sıra doların türk lirası karşılığının artmasının da pırlanta fiyatlarına etki ediyor olması, bizim için durumu çok bilinmeyenli denkleme dönüştürdü. Dolayısıyla ürünü, “daha küçük taşlarla daha güzel nasıl gösterebiliriz” ve “daha büyük ürünü nasıl daha hafif üretebiliriz” diye düşündük ve bunun üzerine çalıştık. Çalışmalarımızın hepsi başarıya ulaştı.”

SEZON ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ

“Artık “sezon açılması” diye bir şey kalmadı, sezon eskidendi. Mart showu ile sezon açılır, yurtdışından müşteriler gelirdi. Yazlık bölgelerimiz hem turizme, hem de yurt dışından gelen vatandaşlara hazırlanırdı. Artık bu kalmadı, turistik satışlar çok düştü. Ülkemiz vatandaşlarının, alışveriş alışkanlıkları değişti. Parası olan mücevher alabilecek zevkle ve yapıya sahip insanlar, yazın tatile çıkmaya başladı. Onlar tatildeyken, mücevher alışverişi çok da fazla olmamaya başladı. Dolayısıyla mücevher satışı kışa kaydı. O nedenle artık Mart fuarı sezonun başlangıcı değil, kış sezonunun bitişi. Bir yandan da nişan ve düğün hazırlıklarının başlangıcı… Yani tüketici alışkanlıklarının değişmesi, turistik satışların düşmesi gibi etkenlerle birlikte, yaz sezonuyla birlikte gelen hareketlilik kış aylarına da dağıldı.”

AJUR’UN BİRİNCİSİ TARZ ALYANS ÜRETİMİ OLDU

Bu yıl 9. Su düzenlenen Ajur Mücevher Takı Tasarım Yarışması’nda üretimini Tarz alyansın üstlendiği işitme cihazlı mücevher birinci oldu. Tarz Alyans standında da sergilenen tasarıma ilişkin Mert Ayarman şunları söyledi: “Bizim ürünümüzden önce şunu anlatmak zorundayım. Mücevher İhracatçıları Birliğinin 9 sene önce başlattığı bu fikir Türk kuyumculuğunun çok ihtiyacı olan bir fikirdi. Birliğin bu konudaki çalışmaları ciddi anlamda artarak ve güzelleşerek devam ediyor. Her sene organizasyon daha güzel ve daha doyurucu oluyor. Bunun yanı sıra kazananlara verilen imkanlardan dolayı üretim yapanların lehine gelişmeler söz konusu. Ben Mücevher İhracatçıları Birliği’ne bu konuda lafın gelişi değil, canı gönülden teşekkür ediyorum. Bizim ürünümüze gelince, İzmirli arkadaşımızın yaptığı tasarımda, işitme engellilerin kullandığı işitme cihazını görünmeden daha şık kullanabilecekleri bir ürün haline getirmek iyi bir fikirdi. Tasarımda renkli ametist taşlarla, siyah, beyaz pırlantalar kullandık. Güzel bir ürün oldu. Belki de ilk kez sadece mücevher tasarımı değil, endüstriyel bir mücevher tasarımı ürettik. Bir alyans firması olarak, mücevher kategorisinde böyle bir başarıya imza atmak bizi de çok gururlandırdı” dedi.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page