top of page

YURTDIŞINDA KAN KAYBEDEN TRABZON HASIRI YURTİÇİNDE YÜKSELİŞTE


Gençcelep “Dünya genelinde hasır takı saygı görmeye devam ediyor fakat ihracat rakamlarında gözle görülür bir düşüş var.”

Geçtiğimiz yıllarda ihracat pazarında çok önemli çıkış yakalayan ve Dünyanın en otantik takıları arasında değerli bir yere sahip olan Trabzon Hasırı; yurtdışındaki yükselişi son aylarda oldukça azaldı. Özellikle yükselen altın fiyatları ihracatı olumsuz etkilerken, Trabzon hasırına yoğun talep gösteren Arap ülkelerinin en önemli kaynağı petrolün düşen fiyatı alışverişlere olumsuz yansıyor. Mustafa Gençcelep; Trabzon hasırına Dünyanın çok farklı coğrafyalarından ilginin ve beğenilerin devam ettiğini, ihracat oranında mevcut ekonomik şartların da etkisiyle hissedilir bir azalma yaşandığını, hasırda teselliyi yurtiçinde bulduklarını söylüyor.

Tarihi geçmişi, benzersiz dokusu, yüzde yüz el işi olmasıyla takı grupları arasında çok özel bir yere sahip olan Trabzon Hasırı; yurtdışındaki yükselişine bu yıl ara verdi. Özellikle komşularımızda yaşanan çeşitli siyasal krizler ve çatışma ortamları; taleplerin azalmasının en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Trabzon hasırının köklü üreticilerinden Ensar Kuyumculuk firma ortağı Mustafa Gençcelep; yılbaşından itibaren hasır satışlarında yurtdışında gözle görülür bir talep azalması yaşandığını, yurtiçinde son aylarda, düğünlerin de artmasıyla ve biraz altın fiyatlarının aşağı gerilemesiyle satışlarda bir yükseliş görüldüğünü ifade etti.

Markalarının son yıllarda çok farklı takı gruplarında başarılı üretimler gerçekleştirdiğini fakat Ensar Kuyumculuğun kuruluşunun amiral gemisinin Trabzon Hasırı olduğunu kaydeden Gençcelep; “Trabzon’da üretilen hasırlarımız ülke genelinde hemen hemen tüm illerimize Ensar kaşesiyle ulaşıyor. Markamızı yurtdışa açmak gayesiyle çok farklı takı gruplarının üretimine girmiş olsak da hiçbir zaman Trabzon Hasırını ihmal etmedik. Şu anda Trabzon’da yaklaşık 300’e yakın örücümüzle, geceli gündüzlü üretime devam ediyoruz” diye konuştu.

Gençcelep, ikinci el hasırın vitrinlerde satılmasının veya alınmasının engellenmesi için mücadele başlattıklarını, Trabzon hasırının dünyaya malolmuş bir elişi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Son dönemde Trabzon hasırında coğrafi işaret uygulaması yaptık ve bunun patentini aldık. Hasırın kilit kısmı olan bölümde TTH (Trabzon Telkariye ve Hasırı) işareti olmayan hasır bilezikleri vatandaşlarımız almasın. Yaz sezonuna giriyoruz. Düğünler başlayacak ve Türkiye genelinde hasırlarımız satılmakta. TTH işareti olan hasırları alsınlar."

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page