top of page

ABD’DE ELMAS MÜCEVHER TALEBİ 41 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ


De Beers Group tarafından yayınlanan endüstri verilerine göre, ABD'li tüketicilerin toplam elmas mücevherat talebi, 2016 yılına göre yüzde 4,4 artarak ilk kez 40 milyar ABD dolar seviyesini aşacak.

2017 yılının ilk çeyreğinde yavaşlayan ABD GSYİH büyümesinin kısa vadede elmas mücevherat talebini etkilemesi muhtemel olsa da, ABD’de son 5 yılda talep artışı kaydedildi. ABD'li tüketiciler global elmas mücevherat alımlarının neredeyse yarısını gerçekleştiriyorlar. Global pazarın toplam büyüklüğünün yaklaşık 80 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

 

ABD'li tüketiciler global elmas mücevherat alımlarının neredeyse yarısını gerçekleştiriyorlar. Global pazarın toplam büyüklüğünün yaklaşık 80 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

 

Evlilik döneminde alınan mücevherler ABD'deki talebin temelini oluşturmaya devam etse de, eskisine nazaran daha sık yapılan alımlar ve kadınların kendi başlarına daha yüksek fiyatlı mücevherler satın almaya yönelmeleri bu ülkede mücevher talebinin artmasını olumlu yönde etkileyen faktörler olarak karşımıza çıkıyor.

ABD’de kadınların kendi başlarına mücevher almaları yaygın. Yalnız başına satın alınan elmas mücevheratın %57’si evli kadınlar tarafından satın alınıyor. Yeni kuşak tüketiciler olarak tanımlanan ‘’Millennials’’ ise satın alma sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. ABD’li perakendeciler ayrıca çok taşlı parçalar için tüketici ilgisinin yüksek seviyelerde olduğunu bildiriyorlar.

Veriler tüketicilerin elmas takılar üzerinde parça başına daha fazla harcama yaptıklarını gösteriyor. Perakendeciler 1000 dolar ile 4999 dolar fiyat aralığı kategorisindeki pırlantalı mücevher talebinde artışa dikkat çekiyor.

 

Dünya genelinde, 2016 yılında elmas mücevherat talebi, ABD'den gelen talebin artması neticesinde 80 milyar dolara ulaştı.

 

Dünya genelinde, 2016 yılında elmas mücevherat talebi, ABD'den gelen talebin artması neticesinde 80 milyar dolara ulaştı. Her ne kadar Hindistan pazarından kaynaklı bir gerileme yaşanmış olsa da ABD pazarındaki artış, bu azalmayı dengelemiş oldu.

Çinli tüketicilerin talebi yerel para biriminde yüzde 0,6 oranında arttı ve Çin Yeni Yılı sağlam satışlarla ilk çeyrekte kaydedilen olumlu performansa katkıda bulunarak 2017 yılının başında iyileşmeye devam etti.

Hintli tüketicilerin talebi, kuyumcuların grev, demonetizasyon ve döviz kurlarından ötürü 2016'da yüzde 8,8'lik (yerel para birimi cinsinden) bir daralmayı takiben, 2017'de daha normal seviyelere geri döndü.

2016 yılında Japon tüketicilerin talebi yerel para birimi olan Yen bazında yüzde 2.9 oranında düştü ancak Yen’in güçlenmesine paralel olarak ABD doları bazında talep artışı %8,1 oranında gerçekleşti.

Körfez'deki talep, petrol fiyatlarındaki zayıflığın sürmesine bağlı olarak zorlu bir makro-ekonomik ortamdan etkilenmiş görünüyor.

Tüm bu verilerin genelini değerlendirdiğimizde global elmas mücevherat talebinin 2017 yılında da artması muhtemel görünüyor.

De Beers Group'un CEO'su Bruce Cleaver bu veriler ışığında şu değerlendirmelerde bulunuyor; "Amerikalı tüketiciler elmas için güçlü bir istek duymaya devam ediyor ancak satın alma alışkanlıkları hızla değişiyor. Evlilik döneminde alınan elmas mücevherler talebin temelini oluşturmaya devam ederken, hem evli hem de bekar kadınların kendileri için daha sık pırlantalı mücevher satın aldıklarını ve daha fazla alışveriş yaptıklarını görüyoruz. Bu arada, çok taşlı pırlantalı mücevherler daha popüler hale geliyor.

ABD pazarında 2016 yılında gözlenen hareketlenme, global pırlantalı mücevher talebinde artışa sebep olurken, gelişmekte olan ülkelerin son 5 yıldaki negatif pergormansına da dikkat çekmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl bazı pazarların zorlu koşullara maruz kalmalarına rağmen Çin ve Hindistan’dan gelen talep artışının global mücevher talebine olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz.’’

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page