top of page

İSTANBUL, ALTIN ÜRETİM VE TİCARET MERKEZİ OLACAK


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş Dubai’de 1 Ocak 2018’de başlayacak %5 KDV uygulamasının Türkiye Mücevherat Sektörü için önemli fırsatlar yarattığını ifade etti. Bu fırsatların değerlendirilebilmesi için sektörel kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten İmam Altınbaş Türkiye’nin dünya altın üretim ve ticaret merkezi olabileceğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş Dubai’nin vergi politikasındaki değişiklikle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan %5 KDV uygulaması sonrasında Dubai’nin cazibesini yitireceğini düşündüğünü belirten İmam Altınbaş konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu noktaların altını çizdi:

“Dubai uzun süredir dünya altın ticaretinin merkezi konumunda bulunuyor. Ancak 2018 yılı ile birlikte uygulanmaya başlanacak olan %5 KDV bu durumu değiştireceğe benziyor. Ürünün toplam değeri üzerinden hesaplanacak olan bu vergi işçilik maliyetlerinin %100’e yakın oranda artması anlamına geliyor. Altın pazarındaki işçilik fiyatlarının ortalama 2 USD’den 4 USD’ye çıkması durumunda, bu pazar cazibesini yitirecektir. Son zamanlarda yabancı firmaların ülkemizde faaliyet göstermeye başlaması bunu kanıtlamaktadır. Ülkemizdeki yabancı firma sayısı 150’yi geçti. Özellikle Kuyumcukent’te çok sayıda yabancı firma faaliyet gösteriyor.

 

Türkiye’yi dünyanın altın üretim ve ticaret merkezi haline getirebilir, 2023 ihracat hedeflerimizi yakalayabilir, binlerce kişiye istihdam yaratabilir ve ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayabiliriz.

 

Hem üretim hem de ticaret merkezi olabiliriz

Türkiye dünyanın en büyük altın üreticileri arasında yer alıyor. Hatta Türkiye’nin özellikle son yıllarda İtalya’nın gücünü yitirmeye başlaması ile birlikte Orta Doğu ve Avrupa’nın en büyük altın takı üretim merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Burada altını çizmemiz gereken diğer bir önemli husus Türkiye’nin her tarzda üretim yapabilme yeteneğine sahip olduğudur. Her ülke belirli ürün gruplarında uzmanken, Türkiye’de zincirden alyansa, montürden 22 ayar fantezi takımlara kadar her tarzda ürün en yüksek standartlarda üretilmektedir. Bu avantajlara sahip başka bir ülke dünyada yoktur. Kısacası Türkiye’yi dünyanın altın üretim merkezi olarak tanımlamak hiç de yanlış olmaz. Anlaşılan o ki Dubai’nin cazibesini yitmesi sonrasında Türkiye sadece altın üretim değil aynı zamanda da ticaret merkezi olacaktır.

Sektörel kurumlar birlikte hareket etmelidir

Önümüzde çok önemli fırsatlar bulunuyor. Bu fırsatlardan yararlanabilmek için tasarım bilincinin gelişmesi, nitelikli istihdam, teknoloji yatırımları, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri gibi pek çok alanda çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu yüzden Mücevher İhracatçıları Birliği, Kuyumcukent, Vizyon Park, İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Sanayi Odası Kuyumculuk Sanayi Meclisi, İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komitesi gibi sektörel kurumlarımızın birlik içinde hareket etmesi gerekmektedir. Sektörel kurumların birlikte hareket etmesi ile birlikte karşımıza çıkan bu önemli fırsatı değerlendirerek Türkiye’yi dünyanın altın üretim ve ticaret merkezi haline getirebilir, 2023 ihracat hedeflerimizi yakalayabilir, binlerce kişiye istihdam yaratabilir ve ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayabiliriz.


Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page