top of page

İKO, İŞLETMELERE KATMA DEĞER YARATACAK DEV PROJEYİ BAŞLATIYOR!


İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), üyeleri başta olmak üzere pazarlama ve tanıtım sıkıntısı yaşayan kuyumcuların katma değerli ürünlerle hem ayakta kalmaları, hem de ihracat yapacak kapasiteye ulaştırmalarını sağlayacak Kapalıçarşı’nın Hazineleri projesini başlatıyor. Geçtiğimiz hafta SMS’le bu projeyi duyuran İKO, Ekim Fuarı’nda kurumsal standında projeye katılım için başvuruları alacak. İKO Tanıtım Pazarlama Komisyonu Başkanı Aylin Gözen, uzun bir süredir üzerinde çalışılan projenin ayrıntılarını ilk kez açıkladı.

Aylin Hanım, bu projeyi nasıl bir ihtiyaç üzerine geliştirdiniz?

Gerek milat öncesinden başlayan bulgularla güçlenen metal işlemeciliği tarihimizle, gerekse uluslararası başarılarımızla, sektörümüz ihracatta stratejik lokomotif sektör olmaya hazırdır. Günümüzün ekonomik koşullarında pek çok esnafımız, atölyelerimiz pazarlama ve tanıtım konularında yeterli çalışmaları yürütemiyor. Elimizdeki değerli ustalarımız, tasarımcılarımız, atölyelerimizle katma değeri olan üretimi arttırmak, hem iç pazarda hem de ihracatta güçlenmek amacıyla İKO Tanıtım Pazarlama Komisyonu’nda bu çalışmayı başlattık. Çalışmalarımızı sektörün diğer kurum ve kuruluşlarının çalışmalarıyla birleştirip katkılarıyla güçlendirip geliştireceğiz.

Kapalıçarşı'nın Hazineleri Projesi’ne kimler nasıl katılabilir?

Projeye şu anda İKO üyelerini davet ettik. Burada bir plan yapıp kategorileri oluşturduktan sonra diğer kurumların üyelerine de açmayı planlıyoruz. Hem katılmak, hem de katılanların faydalanacağı faaliyetler ve etkinlikler ücretsiz veya devlet destekli olacak.

Proje kapsamında üyeler, 11 ayrı kategoriye ayrılmış durumda. Sürecin başlaması için her kategoride kaç kişinin başvurması gerekecek?

Bir kişi bile başvursa tüm kategorilerin ortak katılabileceği faaliyetlerde yer alabilecek.

Gectigimiz haftalarda sms'le duyuru yaptınız. Talep nasıl? Şu anda başlamak için yeterli çoğunluk oluştu. Ön duyurusunu biraz daha iyi yapmak için İstanbul Jewelery Show boyunca da başvuruları alacağız.

Projeyi hangi tarihte başlamayı öngörüyorsunuz?

Başvurular tamamlandıktan sonra ilk iki etkinliğimiz başlayacak. 1 yıl boyunca destek vereceğiz, daha sonra çalışmalardan aldığımız verimi ilk yılın sonunda değerlendirip gerekli düzenlemeleri yapıp devam edeceğiz.

Sektörün en önemli sorunu üretim gücünü pazarlayacak yeterli sermayeye sahip olmamasıdır. Proje sektörün bu kanayan yarasına merhem olacak mı?

Amacımız, sektörün tüm birimlerine bu konuda katkıda bulunmaktır. Küçük esnaf ve atölyeler hem işletmesini yaşatmak, hem yurt dışına açılabilir hale gelmek için ihtiyacı olan modern pazarlama tekniklerini yeterince kullanamıyor. Bu konuda ya destek almak için maddi gücü yetersiz, ya gerekliliğine yeterince inanmıyor, veya özellikle yurt dışına açılabilecek hale gelmede yabancı dil sorunu var. Oysa sektör olarak ilerlemek için elimizdeki bu değerleri kullanmalıyız. İstanbul Kuyumcular Odası açısından baktığımızda zaten misyonumuz Anadolu’dan gelen, 7000 yıldan fazla tarihi geçmişe sahip kuyumculuk mesleğinin günümüzdeki temsilcilerinin, ulusal ve uluslararası girişimlerinde önlerini açmak ve Türk kuyumculuğunu sahip olduğu saygınlık ve güvenle evrensel bir platforma taşımaktır. Bunu pazarlama ve tanıtım çalışmaları olmadan başarmak imkansız.

Projeye katılan bir firma, 10 yıl sonra nasıl bir noktaya ulaşmış olacak? Projenin kazanımları ne olacak?

Nihai hedefimiz mücevher sektörünün dünyada tartışmasız lider konumuna gelmesini tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde sağlamak. Sektörde tüm faaliyet gösterenlerin ulusal ve uluslararası girişimlerinde önlerini açmak, bu yolda sektörün ilerlemesini sağlayacak, devamlılığı olacak sürdürülebilir projeler üretmek.


Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page