top of page

Z VE Y JENERASYONU KÜRESEL ELMAS MÜCEVHER TALEPLERİNİN 3’TE 2’SİNİ TOPLAYARAK SATIŞ REKORU KIRIYOR


De Beers Grubu’nun Diamond Insight Report'da yayınladığı son verilere göre, global pırlanta mücevher satışlarının üçte ikisinin Z ve Y kuşaklarından talep bulurken, 2017 yılında 82 milyar doları bulan yeni bir rekor seviyesine ulaştı.

Dünya nüfusunun %29’unu oluşturan 21-39 yaş aralığındaki Y kuşağı, son verilere göre dünyanın mücevher tüketimindeki en büyük alanı kapsıyor. ABD'de 2017 yılında pırlanta mücevher talebinin neredeyse %60'ı ve Çin'de yaklaşık yüzde %80'ini bu yaş aralığından geldi. Henüz 20 yaşına ayak basan Z jenerasyonuysa pırlanta tüketiminde dünyanın %35’ini oluşturarak Y kuşağını geçmiş bulunuyor. Bu demek oluyor ki gelecek yüzyıllarda mücevher tüketiminde gençler en büyük rolü oynayacak. Şuan en büyüğü 18-20 yaş aralığında olan Z kuşağı finansal olarak yeterli olgunluğa ulaşmaktan çok uzakta olmasına rağmen, geçen yıl ABD’deki elmas mücevher ürünlerinin %5’ini satın alarak mücevher piyasasında kendilerini çoktan hissettirmiş bulunuyor.

Rapor, Y ve Z jenerasyonunun farklı yaşam deneyimleri sonucu ortaya çıkan mücevher alım tercihlerindeki önemli benzerlik ve farklılıklarını ve bunların satıcılar için etkilerini vurguluyor. Örnek vermek gerekirse, Z kuşağı kendilerine güven duygusu sağlamadan önce markalardan alışveriş yapmazken, Y kuşağı alışveriş ihtiyaçlarında daha bireysel ve iyimser bir şekilde davranış gösteriyor.

Kuşaklar arasında, özellikle sevgiye değer verme, dijital yerliler olma, sosyal meselelerle meşgul olma, özgünlük ve kendini ifade etme gibi birtakım önemli benzerlikler ve farklılıklar vardır. Bu benzerlikler ve farklılıklar göz önüne alındığında, Diamond Insight’ın 2018 raporu, iki genç neslin pırlanta endüstrisi için sunduğu üç önemli fırsat alanını vurguluyor.

1.FIRSAT: Y ve Z jenerasyonunun ortak noktası: Sevgi ve Bağlılık

Romantik ilişkiler, dünya çapındaki pırlanta mücevher satışlarında şüphesiz en büyük rolü oynayan etken. Fakat, Y ve Z kuşaklarının sevgilerini gösterme ve sembolize etme biçimleri her geçen gün farklı bir hal alıyor. Hala geleneği sürdüren birçoğu olmasına rağmen, aşk ve evlilik konusuna geldiğimizde, kişilerin özel değer ve tercihlerini yansıtan kişiselleştirilmiş ürünlerde büyük artış gözlemlenmekte. Düğün piyasası dünyadaki genel elmas mücevher talebinin %27’sini oluşturarak sektörün en büyük kaynağı olmaya devam ederken, 2017’de toplam talebin %12’sini temsil eden genç tüketicilerinse evlilik olmaksızın sevgilerini göstermek adına mücevher hediye etmeleri kayda değer bir nokta. Bu bağlamda, mücevher markalarının ve satıcılarının genç tüketiciler için geleneksel tasarımları daha özgür ve aşkı daha özgün yorumlayan tasarımlara sahip kişiselleştirilmiş ürünlere yer vermeleri önem arz ediyor.

2.FIRSAT: Y ve Z kuşaklarının tercih ve davranışlarına göre iletişim ve sosyal medya yönetimi

Her zaman ‘çevrimiçi’ modda olan dijital iletişim yerlisi Z jenerasyonu açıkça görülüyor ki "istedikleri şeyleri istedikleri zaman almayı isteyen" bir nesil. Ve o bir şeyleri satın almak istediklerindeyse internetten alışveriş ve sosyal medya bu nesil için en az dışarıdaki mağazalar kadar önemli bir çözüm yolu. ABD’nin %60’lık bir çoğunluğu ve yaşı 18-39 arasında olan Z kuşağındaki kadınlar, Y kuşağının en küçük yaş dilimlerinde bulunan grubu ile Z kuşağındaki bireyler satın almalardan önce internet üzerinden tasarım, kalite, fiyatlandırma ve marka seçenekleri gibi etmenleri araştırıp, Z kuşağının son yaşlarını temsil eden gruba göre ilham almak için daha fazla sosyal medyaya bakma eğilimindeler. Çin’de 19-29 yaş aralığındaki tüketicilerin neredeyse tamamı (%98) satın almadan önce alacakları ürünü en az iki farklı kanaldan değerlendiriyorlar. Z ve Y kuşakları içinde olduğumuz aynı fijital dünyada günlük yaşamlarını sürdürürken, doğal olarak bu çok kanallı sistemi alışveriş yaparlarken de bekliyorlar. Doğal, yaşamın içinden, pratik ve alışılmışın dışındaki düşüncelerin ürünü bu çok kanallı sistem çoğunlukla genç tüketicilere hitap ediyor. Ancak perakendecilerin Z kuşağının en popüler sosyal medya platformlarının Instagram ve Snapchat olduğunu; Facebook, Twitter ve Pinterest’in artık eski nesil medya kapsamına girerek Z kuşağının bu mecralara nispeten daha az ilgi gösterdiğinin bilincine varmaları gerekiyor.

3.FIRSAT: Şirket ve markaların vizyon ve sosyal politikalarını Y ve Z kuşaklarının önceliklerine göre belirleme

Y ve Z kuşağının her ikisi de dünyada olup biten sosyal olaylarla ve kaynağının çıkış noktalarıyla yakından ilgileniyorlar. Bu, mücevher markalarına ve perakendecilere, elmasların dünyanın her yerinde bıraktıkları iyi irtibayı teşhir etme ve bireysel markalara, önemli sosyal olaylara yaptığı katkıları iletmede daha proaktif olma fırsatı ortaya koyuyor. Markaların kurumsal 'hikaye anlatma' teknikleri Z kuşağının beklentileri açısından yetersiz kalmakta. Onlar daha çok, markaların doğru kaynakları destekleyebilmelerini, bu kaynaklara geldiğinde duymaktan daha çok görmelerini ve dijital varlık takibini daha önemli hale getiren blok zincir gibi teknolojiler üretmelerini bekliyorlar. De Beers Grubu’nun CEO'su Bruce Cleaver’in cümleleriyle, "Pırlanta endüstrisi için geniş kapsamlı tüketici potansiyelinin temsilcilerini oluşturacak olanlar, yarının Z kuşağını olacak günümüz gençleri ve de yarının gençleridir. Bu nesiller eski nesiller kadar mücevhere düşkün olsa da yeni dinamiklerin ortaya çıktığı bir gerçektir. Araştırılıp satın alınan mücevherler artık daha başka ürün tasarımlarıyla ve duyguların özgün yorumlarıyla hayatın farklı anlarını anlamlı kılıyorlar."

"Pırlanta mücevherlere talep 2017 yılında küresel rekor seviyesine ulaştı; bununla birlikte, fırsatları yakalayabilirsek, genç tüketicilerle ve onların sevgi, bağlılık, doğallık, özgünlük ve pozitif sosyal etki dahil elmaslarda aradıkları mükemmel somutlaştırmayı bizim nitelememiz arzusuyla, elmas sektörünün en heyecanlı zamanları bizi bekliyor."

Kaynak: De Beers Grubu

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page