top of page

DOĞAL ELMASLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 GERÇEK


1. Elmaslar elimizde tuttuğumuz en eski şeyler.

Elmaslar, yaşam başlamadan önce Dünya üzerindelerdi. En son var olan mücevher bile en az 100 milyon yıl önce ortaya çıktı. Çoğunun varlığı 1-3 milyar öncesine dayanıyor. Dinozorlardan 300-400 milyon yıl önce volkanik patlamalar, bu elmasları Dünya yüzeyinin 100 mil derinliğinden üst kısımlara taşıdı.

2. Elmaslar enderdir ve zamanla daha da ender olacaklar.

Bugün işlenen elmasların çoğu on yıllar önce elmas taşıyan eski yeraltı volkan bacalarından çıkarıldı. Bu kaynakları bulmak çok zor olduğundan elmas üretimi her geçen gün azalıyor ve ender hale geliyor. İşlenmiş mücevherlerin sayısı 2005 yılında zirve noktasına ulaşmıştı. Bu demek oluyor ki mücevherlerin önemli bir miktarını şimdiden tükettiğimiz için önümüzdeki on yıla daha az elmas bırakmış oluyoruz.

Yıllık Elmas Üretimi

Yıllık elmas üretiminde elmasların karatlarına göre bulunma sıklıkları ve boyutları değişiyor. 2 karat bir elmasın futbol topu büyüklüğünde olduğunu var sayarsak, 5 karat bir elmas, tenis topu büyüklüğünde olur ve aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi bulunma sıklıklarına göre adetleri değişir.

3. Elmasa olan talep 2017’de bir rekora imza attı.

Amerika dahil dünyadaki elmas mücevher talebinin en fazla olduğu yıl 2017’ydi. Bu yılda nüfusun sadece bir çeyreğini oluşturan milenyum kuşağı, mücevher talebinin %59’unu oluşturdu. Araştırma, milenyum kuşağının bir milyar yıllık ender ve değerli elmasların yaşamlarının ve ilişkilerinin bir parçası olmasını istediklerini ortaya koyuyor. Her şeyin hızlı ve yapay olduğu günümüz dünyasında, doğal gerçek bir elmasın derin duygusal anlamlar taşıması pekte enteresan kaçmaz.

Kaynak: De Beers Insight Raporları 2017,2018

4. Kanlı elmaslar geçmişte kaldı.

1990’larda geçen Kanlı Elmas filminde tasvir edilen elmas algısı sona erdi. O zamandan beri Afrikalılar ayaklanmalarını geri çekti ve devletler çatışma alanlarından çıkarılan elmasların ticaretini engellemek için bir dizi katı kural koydu. Bunun sonucunda, elmasların %99.8’i yasalara uygun bir şekilde çıkarıldı.

5. Elmas endüstrisi dünyaya katkı sağlıyor.

Elmas endüstrisi küresel bazda 10 milyon insanın geçimini destekliyor. Botswana’da elmasların keşfi ülkeyi en fakir ülkelerden biri konumundan orta gelirli ülke konumuna getirdi. Bugün elmas rezervleri sayesinde, 13 yaşına kadar olan her çocuk ücretsiz okul eğitiminden faydalanıyor.

Elmas madenciliği, doğada kimyasal bırakmaması nedeniyle çevrede çok az bir ekolojik ayak izine yol açıyor. Maden işletmeleri devletler tarafından kontrol ediliyor ve karbon ayak izini daha da aza indirgemek için çalışmalar yapılıyor.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page