top of page

DEĞERLİ TAŞ TİCARETİNDE YENİ FIRSAT: YAKUTİSTAN


Moskova’nın 8 bin km. Kuzey Doğusunda bulunan ve 3 Milyon m2’lik yüzölçümüyle Rusya Federasyonunun en büyük özerk bölgelerinden biri olan Yakutistan, Dünyada çıkan değerli taşların %29’una ev sahipliği yapıyor. Özellikle elmas, pırlanta, yakut, safir ve zümrüt gibi değerli taşlarıyla ünlü olan ve Hun İmparatorluğuna kadar giden geçmişiyle, Uygur Türk kavim kökenli olan Yakutistan’daki ırkdaşlarımız geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komitesi’nin düzenlediği etkinlikte, sektör mensuplarıyla bir araya geldi.

Ülkemize uçakla 10 saat uzakta bulunan, Rusya Federasyonuna bağlı olan Yakutistan Özerk Cumhuriyeti, dünyada çıkan değerli taşların yaklaşık %29’una sahip olmasıyla ünlü bir bölge. Kuyumculuk sektörümüz için önem teşkil eden değerli taşlarla ilgili yepyeni bir ticaret kapısı açmak için temaslar her geçen gün gelişiyor. Geçtiğimiz günlerde İTO Kuyumculuk Komitesi, İstanbul Ticaret Odası’nda Yakutistan Ticaret Odası’ndan gelen uzmanları, sektör mensuplarıyla buluşturdu.

Nüfusunun büyük bölümü Yakut Türklerinden oluşan Yakutistan’lılar zengin değerli taş madenleriyle dünyanın çekim merkezi. Yıllardır bölgeden İsrailli, Çinli, Amerikalı ve Avrupalı değerli taş tacirleri alım yapıyorlar. İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı, sektör mensuplarımız için yepyeni bir adres olan Yakutistan ile iletişime geçmek, bölgeden özenle kesilmiş değerli taşları uygun şartlarda satın almak ve iki ülke arasında ticaret potansiyelini geliştirmek için düzenledikleri organizasyonun 3’üncü ayağının verimli geçtiğini ifade etti.

Alırken kazanmak kavramının tam adresinin Yakutistan olduğunu kaydeden Erhan Hoşhanlı “Yıllarca bu ülkeden biz Türkler hariç birçok bölgeden gelip avantajlı koşullarda değerli taş alımları yapmışlar. Yakut kardeşlerimizle tarihin derinliklerine uzanan dostluğumuz ve ırkdaşlığımız bulunuyor. Bu düzenlediğimiz toplantı ile Yakutistan’dan gelen yetkililer, kuyumcu dostlarımıza değerli taş ticareti ve alım imkanlarıyla ilgili bilgi sundular. Çok verimli geçen bir toplantının ardından artık yavaş yavaş ticari adımların atılacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki Mart ayına kadar Yakutistan’da değerli taş ticareti alanında serbest bölge hizmete girecek. Bu bağlamda, daha kolay ticaret yapma imkanı ortaya çıkacak.” diye konuştu.

Bölge ticaretinin Rusya’nın kontrolünde olduğunu ve son dönemde gelişen Rusya-Türkiye ilişkileri eşliğinde, bölgeden ticaret yapmanın daha kolay olacağını öne süren Hoşhanlı “Daha önce biz gidip Yakut kardeşlerimizi ülkelerinde ziyaret ettik ve onların devasa madenlerini, devasa boyuttaki değerli taş stoklarını yerinde gördük. Yakutistan, önemli fırsatlar sunuyor. Yıllardır yabancıların yararlandığı bu avantajlı ticaretten, sektör mensuplarımızın da yararlanma zamanı geldi de geçiyor bile.” şeklinde sözlerini noktaladı.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page